Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Un videoclip cu trenul Brașov – Constanța care trece în viteză prin gara Ploiești a ajuns viral. Românii sătui de traficul de pe șosele încep să redescopere utilitatea trenului

Publicat

pe

Un videoclip în care trenul IR 1688 Brașov – Constanța (Tomis Expres) trece prin gara Ploiești cu peste 80km/h a devenit viral pe rețelele de socializare. Românii se arată încântați de a circula din nou cu trenul. Însă nu sunt mulți cei care pot beneficia de servicii de talie europeană, brașovenii fiind printre puținii „norocoși” din țară care pot circula cu astfel de trenuri, iar rutele de viteză sunt limitate către două destinații: București și Constanța.

Publicitate
video

La începutul anilor 2000 lucrurile s-au deteriorat mult pe calea ferată. Mașina personală, dar și microbuzele, au câștigat teren în lupta cu trenul. Acum însă, lucrurile par să se inverseze. Românii sătui de traficul de pe drumurile naționale încep să redescopere utilitatea și siguranța trenului. Prin programele de investiții implementate și derulate pe tronsoanele situate pe Coridorul Rin-Dunăre, CFR SA a contribuit la dezvoltarea infrastructurii feroviare prin îmbunătăţirea calităţii transportului, sporirea vitezei de circulaţie la 160 km/h pentru trenurile de călători şi la 120 km/h pentru trenurile de marfă, dezvoltarea relațiilor comerciale cu operatorii de transport și, de asemenea, contribuie la relansarea economiei regionale.

Primul rezultat concret este „Tomis Expres”, trenul care a reușit să înregistreze un „record absolut” fiind cel mai rapid tren care circulă pe ruta București – Constanța, din toate timpurile. Tomis Expres parcurge în 4 ore și 20 min cei 391 km dintre Brașov și Constanța, iar de la Brașov la București același tren face 2 ore. O dată cu finalizare investițiilor pe ruta Sighișoara, Brașovul va avea o legătură rapidă care se va termina tocmai la Curtici și chiar mai departe, de acolo spre vestul Europei. Din nefericire, construcția subsecțiunii Apața – Cața va dura cel puțin 4 ani iar cei 28km de cale ferată vor costa aproape 700 milioane de euro, fonduri provenite din programe europene.

Din nefericire acestea sunt câteva exemple ieșite din comun, întrucât doar coridorul Constanța – Arad beneficiază de astfel de investiții, restul legăturilor feroviare către celelalte regiuni istorice nu se întrevăd într-un viitor apropiat. Brașovenii se pot considera norocoși deoarece viteza medie a trenurilor la nivelul țării este de 42 km/h, cu 160 km/h circulă doar câteva trenuri pe zi, spre Constanța, iar cu 140 km/h se circulă între București și Ploiești, dar și pe minuscule porțiuni în Ardeal. Multe trenuri Regio au viteze medii și de sub 35 km/h, existând și trenuri IR de lung parcurs ce nu ating nici o medie de 50 km/h.

Publicitate

Foto Andrei Trifu

Video Vlad Barza

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Alexandru

    21 decembrie, 2020 at 8:43 am

    Pana la 160km/ora mai este cale lunga….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes