Connect with us
Publicitate

Eveniment

Un urs care dădea târcoale unor stupi dintr-o comună din Covasna a fost capturat și relocat. Primar: „Sperăm că înțelege că a primit a doua șansă”

Publicat

pe

Sursa video: weradio.ro

Un urs care dădea târcoale unui stup de albine din comuna Micfalău, a fost capturat marți seara și relocat. Primarul comunei, Demeter Ferenc, a precizat că în ultima săptămână echipa de intervenție a organizat mai multe patrulări pentru alungarea sau capturarea urșilor care intrau în intravilanul comunei în căutare de mâncare.

Publicitate

Potrivit edilului, exemplarul, o ursoaică fără pui, a fost tranchilizat și crotaliat pentru a fi identificat dacă revine, iar ulterior a fost relocat departe de comună.

„Noaptea trecută, în jurul orei 21:30, am prins un exemplar care era în intravilanul comunei, urma să intre în niște stupi, era o ursoaică fără pui. Eram prin zonă cu comisia, fiindcă am mai observat mișcări acolo zilele trecute, și am reușit să îl prindem. În ultima săptămână am organizat 7 goane, am încercat să prindem și alt urs, dar probabil că din cauza că l-am stresat nu a mai apărut. Am făcut procesul verbal, ursul a fost tranchilizat, i-a fost pus cip, în ureche crotaliu, conform legii, pentru că dacă mai apare într-o zonă în intravilan atunci nu trebuie să așteptăm să facă pagube, ci putem să intervenim prin împușcare. Acest urs a fost tranchilizat și ulterior transportat departe de localitate, pe raza de vânătoare a asociației, fiindcă dacă transportăm în alte locații trebuie să cerem avize. Ceilalți urși care au fost transportați în zona respectivă nu prea au revenit. Sperăm că înțelege că a primit a doua șansă”, ne-a spus primarul.

La începutul lunii, un urs a rupt gardul din lemn al unei gospodării din Micfalău și, deși proprietatea era păzită de mai mulți câini, a atacat trei oi și doi miei, iar ce nu a putut mânca, a luat „la pachet”. Atacul s-a petrecut într-o zonă rezidențială de la periferia comunei, iar paguba a fost estimată la 2.500 de lei. Noaptea următoare ursul a revenit, însă a fost alungat înainte să atace din nou. Tot luna aceasta, un alt urs a atacat un stup de albine de pe raza comunei, transmite weradio.ro.

Publicitate

„Săptămâna trecută am făcut 4 patrulări noaptea sau după-masa. Când cineva ne-a semnalat că sunt urși ne-am organizat, ne-am urcat în mașină împreună cu medicul veterinar și vânătorul și am încercat să îl tranchilizăm. Ziua e puțin mai greu dar acum am reușit. A fost acel atac cu oile și ulterior am mai avut unul cu stupi de albine, a făcut ravagii, probabil era chiar acest urs pe care l-am prins. Noi nu vrem să piară urșii, și noi suntem oameni, nu sunt fan al vânătorii, dar când nu ai alternativă trebuie să intervii, pentru că viața omului și bunurile sunt importante”, a mai spus edilul.

Săptămâna trecută, vineri, un bărbat în vârstă de 60 de ani din Sita Buzăului a fost atacat de un urs. Victima a fost  plimbată între spitale, fiind transportată întâi la Întorsura Buzăului, ulterior la Brașov, ca într-un final să fie transportată în Capitală, unde a primit îngrijiri medicale pentru plăgile de la nivelul capului, pieptului și membrelor.

Amintim că în urmă cu două săptămâni, o delegație a Comisiei pentru Petiții din cadrul Parlamentului European s-a aflat în vizită de lucru în județul Covasna, ocazie cu care la sediul Consiliului Județean Covasna a avut loc o ședință pe tema problemei urșilor, la care au luat parte, pe lângă europarlamentari şi reprezentanții autorităților locale și județene, și ministrul Mediului, Tánczos Barna, dar şi victime ale atacurilor unor urşi.

Membrii Comisiei au analizat petiția prin care președinții Consiliilor Județene Covasna, Harghita, Mureș și Brașov au atras atenția factorilor decizionali de la Bruxelles asupra problemelor cauzate de populația de urs brun din România.

Prefectul Ráduly István a declarat, marți, în cadrul conferinței de presă, că vizita de documentare ar putea aduce progrese în problema urșilor, precizând că Jandarmeria transmite zilnic cel puțin două înștiințări către Prefectură privind prezența animalelor sălbatice în localitățile covăsnene.

Publicitate

Potrivit acestuia, în județul Covasna sunt în total 180.000 de hectare de pădure, iar habitatul unui urs este de cel puțin 300 de hectare, astfel că, în mod normal, ar exista spațiu suficient pentru cel mult 600 de urși. Cu toate acestea, potrivit estimărilor, în pădurile din regiune există cel puțin 1.600 de urși, fiind necesare soluții urgente pentru gestionarea situației.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes