Connect with us
Publicitate

Eveniment

Un urs care a fost capturat și relocat de autoritățile din Râșnov s-a întors în oraș. Animalul dă târcoale în zona policlinicii

Publicat

pe

Relocarea urșilor pare că nu mai este o soluție, cel puțin pentru autoritățile din Râșnov. Un exemplar care a fost capturat și mutat într-o pădure aflată la distanță de oraș s-a întors de curând și a început să viziteze frecvent zona policlinicii. Animalul a fost fotografiat în timp ce căuta mâncare în tomberoanele aflate în curtea unității medicale.

„Ursul care coboară în aceste zile în zona policlinicii, și nu numai, a mai fost capturat de autoritățile locale și relocat, așa cum prevede legea. Animalul sălbatic a fost înregistrat și este monitorizat în permanență. Din datele Ocolului Silvic Râșnov, ursul s-a întors în oraș și a făcut o obișnuință din a căuta hrană în tomberoane. Din datele GPS se observă traseul ursului și zonele în care coboară frecvent”, au declarat reprezentanții Primăriei Râșnov.

Dar acesta nu este singurul exemplar care își face apariția pe străzile din oraș. De la începutul sezonului cald, tot mai mulți urși au văzuți în stațiune. Specialiștii spun că este vorba despre exemplare tinere care nu mai au loc în pădure din cauza urșilor mai bătrâni, care își apără teritoriul. Animalele sălbatice au și descoperit că de la tomberoane sau containere se poate obţine relativ ușor hrana, astfel că acestea sunt locurile în care blănoșii își fac apariția cel mai des.

„Deocamdată animalele nu au pus viaţa oamenilor în pericol, dar, fiind vorba despre animale sălbatice, în timpul unei astfel de plimbări pot intra în conflict cu oamenii. La nivelul Râșnovului există o comisie formată din reprezentanți ai Ocolului Silvic, ai primăriei, jandarmeriei dar și medici veterinari. Pentru a ţine urșii la distanţă de oraș, reprezentanţii Ocolului Silvic Râșnov au organizat, în acest an, mai multe „goane de împingere” (alungarea urșilor în pădure). De altfel, goana de împingere este singura măsură ce poate fi luată de autorităţile locale”, au mai declarat reprezentanții primăriei.

Publicitate

În ceea ce privește zona policlinicii, autoritățile au achiziționat un gard electric care va fi montat în partea din spate a curții (la marginea pădurii) pentru a împiedica ursul să mai coboare la tomberoanele din zonă.

Specialiștii Ocolului Silvic Râșnov au și câteva recomandări pentru evitarea conflictului urs – om:

  • Nu hrăniţi urșii! Aceștia se învaţă să găsească ușor hrana și vor continua să caute în zonă alimente, chiar și după ce încetaţi hrănirea.
  • Nu depozitaţi/aruncaţi la marginea pădurii resturi care pot constitui hrană pentru urși!
  • În cazul în care observaţi urși în zona în care vă aflaţi, îndepărtaţi-vă de ei cât mai repede!
  • În cazul în care vă întâlniţi cu urșii, faceţi zgomot și vorbiţi fără să ţipaţi!
  • Încercaţi să nu faceţi gesturi pe care urșii să le considere ameninţătoare!
  • Evitaţi să frecventaţi zonele împădurite la căderea nopţii!
  • În caz de pericol, sunaţi la numărul de urgenţă 112, iar o echipă operativă se va deplasa la fața locului, în cel mai scurt timp, pentru a alunga animalul sălbatic.
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes