Connect with us
Publicitate

Eveniment

Un urs a fost împușcat în Covasna. A intrat de mai multe ori în aceeași gospodărie

Publicat

pe

Vânătorii au reușit, în dimineața zilei de miercuri, 14 iunie, să extragă un urs periculos care provoca temeri și îngrijorare aproape zilnic în satul Sâncraiu, comuna Ilieni, din Covasna. Animalul sălbatic revenea periodic în aceeași gospodărie, aflată în apropierea unei pensiuni. Atât oamenii din zonă, cât și turiștii, erau în pericol, conform autorităților locale, care au precizat că împușcarea acestui exemplar nu le va aduce liniște locuitorilor, pentru că mai sunt și alți urși care vin constant în localitate.

„Totul a început pe 1 iunie. Atunci a fost dat apelul de 112, iar după aceea ursul iar a revenit. Aseară iar a fost efectuat un apel la 112, după care vecinii ne-au anunțat că a mai venit o dată ursul. Dimineața ursul era din nou în același loc. Am convocat comisia. Erau prezenți toți cei care trebuie să fie prezenți. Medicul veterinar, Jandarmeria, reprezentantul AJVPS-ului (n.red. Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi). Am dat ordinul ca ursul să fie împușcat pentru că oamenii erau în pericol. Mai avem și alt urs în Ilieni, care a omorât trei bovine. Este vorba despre alt urs, care presupunem că stă pe malul Oltului. În fiecare noapte suntem pe fază, pentru că este un pericol real. În cursul a șapte zile, am avut patru apeluri la 112. Au fost cazuri în care au fost omorâte oi, bovine. Și vorbim de intravilan. În fiecare noapte, trebuie să fii treaz, trebuie să fii pe fază pentru că situația este scăpată de sub control. În Ilieni, a intrat ursul aproape de centrul comunei. Urmează să se facă porumbul și când o să aibă ce să mănânce, atunci poate o să fie mai bine”, ne-a spus miercuri primarul din Ilieni, Fodor Imre.

Primarul este de părere că extragerea acestui urs nu va pune capăt problemelor, pentru că mai sunt trei sau patru urși care dau târcoale localității.

De la începutul anului și până săptămâna trecută, jandarmii covăsneni avut 69 de intervenții în urma apelurilor la numărul unic de urgență 112 care au semnalat prezența urșilor în gospodării sau în localități. Anul trecut, au fost 148 de astfel de intervenții, conform datelor Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Covasna.

Publicitate

Totodată, datele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna arată că până duminică, 11 iunie, mesajul RO-ALERT, prin care locuitorii erau informați despre prezența unui urs în apropiere, a fost emis de 86 de ori. Au fost avertizați despre pericol cetățenii din 22 de localități, iar cel mai des s-au emis în localitățile Sfântu Gheorghe, Covasna, Turia și Arcuș. La Ilieni, mesajul RO-ALERT a fost emis de 2 ori în cursul anului.

La finalul lunii trecute, un bărbat în vârstă de 60 de ani a fost transportat la spital, cu multiple răni, după ce a fost atacat de un urs în localitatea Crasna, sat care aparține de Sita Buzăului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes