Connect with us

Eveniment

Un tren a deraiat după ce impiegatul angajat la regionala Brașov nu a verificat macazul de frica urşilor din gară

Redactia

Publicat

pe

Condamnarea impiegatului din Gara Băile Tuşnad vine la trei ani de la incidentul feroviar în care a fost implicat trenul internaţional Braşov-Budapesta, scrie adevarul.ro.

Publicitate

Pe 2 septembrie 2017, locomotiva trenului în care se aflau 90 de călători a sărit de pe şine la trecerea peste macazurile de la intrarea în staţia Băile Tuşnad (între Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc). Cercetările declanşat în acest caz aveau să scoată la iveală o situaţie de-a dreptul ireală: o eroare umană care ar fi putut avea urmări tragice.

Pe parcursul nopţii, impiegatul de mişcare a sesizat o defecţiune pe care nu a raportat-o în Registrul Unic de Căi Libere, Comenzi şi Mişcare. Asta după ce nu s-a deplasat pentru a efectua verificarea la faţa locului. Motivul invocat de impiegatul CFR a fost unul de-a dreptul ireal: nu a mers să verifice macazurile de frica urşilor.

Publicitate

Atât în faţa autorităţilor judiciare cât şi a superiorilor, angajatul CFR şi-a recunoscut vina. Pe cale administrativă, impiegatul a fost pedepsit cu retrogradarea: fiind mutat pe un post de acar, vreme de trei luni. Între timp, el şi-a reluat activitatea de impegat.

În latură penală, pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunii de de „neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă din culpă”, impiegatul a încheiat un acord de recunoaştere cu procurorii Parchetului de pe lângă Miercure Ciuc, prin care i s-a stabilit o condamnare de 1 an şi şase luni închisoare cu suspendare, cu amânarea aplicării pedepsei.

Publicitate

Practic, dacă în termenul de supraveghere, de doi ani, inculpatul nu va comite alte fapte penale, condamnarea nu i se va consemna în cazier. În privinţa pagubelor, SNCFR s-a constituit parte civilă cu peste 100.000 de lei, sumă din care inculpatul a achitat puţin peste 2.000 de lei. Magistraţii Judecătoriei Miercurea Ciuc, care au validat acordul de recunoaştere, au lăsat nesoluţionată latura civilă. Astfel că, SNCFR ar trebui să deschidă un nou proces, în civil, pentru a-şi recupera pierderile produse în urma acestui incident.

Radiografia unei deraieri

În actul de sesizare a instanţei, procurorii au arătat că la data de 2 septembrie 2017, inculpatul, în calitate de impiegat de mişcare în cadrul SNCFR- Sucursalei Regionale de Căi Ferate Braşov, nu a verificat pe teren dacă trenul a garat complet pe linia 1, nu a menţionat acest lucru în procesul verbal din registru şi a manevrat macazul 1/3 în timp ce peste acesta se desfăşura un parcurs de circulaţie a trenului de călători IR 1366-1, ducând astfel la deraierea locomotivei EA078 din compunerea trenului IR 1366-1 şi producând un accident de cale ferată şi punând în pericol siguranţa mijloacelor de transport feroviar, manevră sau intervenţie pe calea ferată.

Publicitate

Potrivit raportului emis de Agenţia de Investigare Feroviară Română referitor la accidentul feroviar s-a produs în jurul orelor 08.11 în Halta de mişcare Băile Tuşnad prin deraierea celui de al doilea boghiu, în sensul de mers, al locomotivei EA 078 aflată în remorcarea trenului. Cauză a producerii accidentului şi factorii care au contribuit:„eroarea operatorului uman”. Impiegatul de mişcare nu a menţionat în Registrului Unic de Căi Libere, Comenzi şi Mişcare la orele 01.10 când a observat starea ocupată a secţiunii izolate 013, ora plecării din birou şi verificarea sa pe teren a secţiunii izolate 013.

Instalaţia de centralizare a macazurilor permite ca defectarea secţiuni izolate dintr-un parcurs, trenul să fie îndrumat în staţie în baza indicaţiei de chemare a semnalului de intrare, elementele componente din parcurs nemaiputând fi interblocate automat, astfel că această operaţiune putea fi asigurată numai în baza operatorului uman de serviciu. Dacă este omisă această operaţie, trenul se află în mişcare şi se acţionează butonul de operare automată a celeilalte poziţii a unui macaz aflat în parcursul acesteia, există posibilitatea manevrării macazului sub tren şi deraierea acestuia”, se menţionează în raportul Agenţiei de Investigare Feroviară.

În urma producerii acestui accident au întârziat nu mai puţin de 186 trenuri, cu un total de 5.440 minute. Contravaloarea acestor trenuri întârziere în conformitate cu prevederile deciziei directorului general al SNTFC CFR a fost de 70.840,00 lei (fără TVA).

Publicitate

Potrivit acordul de recunoaştere a vinovăţiei, în noaptea de 1/2 septembrie 2017, în jurul orelor 01:10 a fost semnalizată pe aparatul de comandă indicaţia de ocupare accidentală a secţiunii izolate 013, fără ca aceasta să fie ocupată cu material rulant.

„Conform instrucţiei de mişcare, inculpatul a ieşit la verificarea în teren, până în punctul unde a avut vizibilitate, respectiv la macazul 1/3, însă nu s-a deplasat până la semnalul prevestitor, întrucât i-a fost teamă de urşi din zonă, chiar dacă trebuia să meargă până la acel punct. După verificarea pe teren a secţiunii de către inculpat, a fost constatată în Registrul pentru revizia liniilor şi instalaţiilor de siguranţa circulaţiei RRLISC, nemenţionând-se şi verificarea în mod concret pe teren”, se menţionează în acordul de recunoaştere validat de Judecătoria Miercurea Ciuc.

Sursa Adevarul.ro

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Eveniment

VIDEO / Urs la plimbare prin cartierul Tractorul. Locuitorii din zonă au fost avertizați prin mesaj Ro-Alert

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Autoritățile din municipiul Brașov au fost puse pe jar după ce mai multe persoane au semnalat la 112 prezența unui urs. Animalul a ajuns până în cartierul Tractorul, astfel că cei de la ISU Brașov au fost nevoiți să lanseze un mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din zonă. Alerta s-a dat vineri noapte la ora 23.16.

”La ora 23.16 a fost transmis un mesaj de avertizare către populaţie, prin sistemul RO-Alert, pentru a semnala prezenţa unui urs în municipiul Braşov- zona Isaran”, a anunţat, vineri seară, ISU Braşov.

Mesaj Ro-Alert – 16 aprilie ora 23.16

Publicitate

La faţa locului s-au deplasat 2 echipaje SMURD, echipaje de la jandarmi şi Poliţie.

„Au fost primite mai multe apeluri pe numărul 112 de la cetățenii care locuiesc în zona respectivă. La fața locului s-au deplasat 2 echipaje SMURD, echipaje de la jandarmi și poliție”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, maior Ciprian Sfreja.

Publicitate

Din imaginile postate pe rețelele de socializare se pare că ar fi vorba despre un pui. Cel mai probabil animalul era în căutarea hranei. Încă nu este clar cum a ajuns să se rătăcească tocmai în cartierul Tractorul.

Locuitorii s-au arătat îngrijorați de faptul că prin preajma puiului de urs s-ar putea afla și mama lui.

video

Urs Tractorul – 16 aprilie 2021

Un alt urs „a făcut furori” în 2018, tot în Tractorul

Nu este prima oară când un urs apare în cartierul Tractorul. În 2018 un urs de mari dimensiuni a fost văzut ziua în amiaza mare alergând pe străzile din apropierea unui mall. Atunci s-a vehiculat că ursul ar fi venit din zona Bodului peste câmpuri sau de pe Tâmpa via Bartolomeu.

video
Urs Tractorul – 12 decembrie 2018

Publicitate
Citește mai mult

Eveniment

FOTO / Accident pe strada Carpaţilor

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

În urmă cu puţin timp pe strada Carpaților a avut loc un eveniment rutier, o coliziune între două autoturisme. O persoană a primit îngrijiri medicale la fata locului, dar nu a fost transportată la spital.

Conducătorii auto au fost testaţi din punct de vedere al prezenței alcoolului în aerul expirat rezultatul fiind 0.

Publicitate

Publicitate
Citește mai mult

Eveniment

Poliţia Locală a găsit anul acesta 154 de imobile care nu aveau contract de salubritate. Unele erau adevărate focare de infecţie pentru că nu erau locuite

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Platforme de deșeuri sufocate de gunoaie? Zone transformate în depozite ad-hoc de reziduuri? Printre cauzele menținerii și chiar extinderii la nivelul comunității a acestor fenomene se numără absența contractelor de salubritate și lipsa respectului pentru oraș, vecini și natură etalat din plin de unii cetățeni, care își aruncă la întâmplare resturile provenite din gospodărie sau din construcții, punând astfel în pericol sănătatea publică și chiar distrug mediul înconjurător.

Așadar, absența contractelor de ridicare a gunoiului menajer reprezintă unul dintre motivele pentru care unele zone urbane ajung să fie sufocate de gunoaie sau chiar să fie transformate în depozite ad-hoc de deșeuri. De cele mai multe ori, unii dintre brașovenii, care nu dețin nicio înțelegere cu niciun operator de salubritate, depozitează/aruncă reziduurile la întâmplare.

Publicitate

Argumentele sunt mai mult decât suficiente pentru a justifica acțiunile pe care le-au demarat polițiștii locali de la Biroului Activitate Comercială și Protecția Mediului pentru verificarea respectării Regulamentului de salubrizare și deszăpezire al municipiului Brașov (HCL 149/2017).

Așadar, de la începutul anului, doar pe acest plan de măsuri au fost revizuite/verificate o serie de contracte de salubritate în cartierele Șchei, Centru, Astra, Noua și Răcădău. Precizăm că potrivit regulamentului amintit, atât persoanele fizice, cât și cele juridice au obligația să încheie contracte pentru prestarea unei activități a serviciului de salubrizare numai cu operatorul căruia autoritatea administrației publice locale i-a atribuit, în gestiune directă sau în gestiune delegată, activitatea respectivă.

Publicitate

Până acum, au fost inspectate 665 de clădiri, constatându-se astfel că 125 dintre acestea sunt nelocuite. De asemenea, urmare a verificărilor în teren au fost identificate 154 de imobile care nu dețineau contract de salubritate, încheiat cu un operator acreditat. O consecință a somațiilor emise de polițiștii locali de la Biroul de Protecția Mediului a fost aceea că toate cele 154 de persoane fizice sau juridice prinse pe picior greșit din acest punct de vedere, au încheiat noi contracte de salubritate.

Poliția Locală Brașov le readuce aminte cetățenilor orașului că există obligația legală de a deține un contract de salubritate cu un operator acreditat. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează conform HCL nr.149/2017 cu amendă cuprinsă între 800-1600 lei pentru persoanele fizice și 1600-2500 lei pentru persoanele juridice.

Acțiunile de verificare vor continua și vor fi extinse în toate zonele din municipiu.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>