Connect with us
Publicitate

Entertainment

Un spital întreg din Brașov ar putea fi inculpat pentru luare de mită. Ar reprezenta o premieră penală în România

Publicat

pe

Publicitate

Procurorii din Brașov au întrebat Înalta Curte dacă Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” din Brașov poate fi condamnat penal ca persoană juridică pentru luare de mită.

Acest demers vine ca urmare a achitării medicului ortoped Ovidiu Mocanu în primă instanță, acesta fiind acuzat că a trimis zeci de pacienți să cumpere singuri instrumentarul medical pentru a fi operați sau să facă donații către unitatea medicală. După ce un judecător de la Tribunalul Brașov a decis că medicul nu a acționat cu vinovăție și nu a condiționat actul medical de remiterea banilor sau a bunurilor, procurorii au atacat decizia la Curtea de Apel Brașov.

Anchetatorii vor să obțină condamnarea atât a medicului Ovidiu Mario Mocanu, cât și a spitalului unde acesta lucra. Pe 16 noiembrie 2022, Curtea de Apel Brașov a suspendat judecarea apelului până când Înalta Curte va lămuri dacă un spital militar poate fi subiect activ în calitate de autor al unor infracțiuni de serviciu și corupție, cum ar fi luarea de mită și abuzul în serviciu, conform jurnaliștilor Ziare.com.

Inculparea unui spital întreg din România pentru luare de mită ar putea deveni o premieră penală. Potrivit unui act de sesizare, în perioada decembrie 2013- noiembrie 2015, Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” din Brașov ar fi solicitat unui număr de 48 de pacienți să-și cumpere singuri instrumentarul medical necesar intervențiilor chirurgicale, fie să facă donații către unitatea medicală, fie ambele. De asemenea, spitalul nu ar fi respectat dispozițiile legale privind asigurarea gratuită a instrumentarului medical pentru 35 dintre pacienții operați în perioada menționată, cauzându-le acestora o pagubă egală cu valoarea instrumentelor medicale achiziționate din fonduri proprii.

Publicitate

Procurorii au reținut că medicul Ovidiu Mario Mocanu, angajat al Spitalului Militar „Regina Maria Brașov”, a încălcat legea prin neasigurarea instrumentelor medicale necesare intervențiilor chirurgicale pentru 35 de pacienți operați în perioada decembrie 2013-decembrie 2014 în spital. Aceasta a prejudiciat drepturile pacienților și le-a provocat daune egale cu valoarea instrumentelor medicale cumpărate din propriile lor fonduri. Această acțiune poate fi imputată spitalului militar de urgență „Regina Maria” Brașov, deoarece a fost comisă de un angajat al spitalului, în scopul activității sale principale (tratarea pacienților), în interesul spitalului (instrumentele medicale folosite în intervențiile chirurgicale ar fi trebuit achiziționate din fondurile spitalului) și în numele acestuia (în multe cazuri medicul Ovidiu Mario Mocanu justifica necesitatea achiziționării instrumentelor medicale prin faptul că spitalul nu le deținea sau că nu puteau fi decontate de către spital de la casa de asigurări de sănătate).

Medicul Mocanu acționa ca un adevărat agent de vânzări, susțin procurorii

Reamintim că o decizie judecătorească de la începutul acestui an a stârnit o dezbatere la nivel național. Ortopedul brașovean Ovidiu Mocanu a fost acuzat de 42 de pacienți că le-a cerut bani pentru operație și a fost trimis în judecată, dar a fost găsit nevinovat de către prima instanță, conform Libertatea.ro.
Parchetul a susținut că medicul Mocanu „acționa ca un adevărat agent Stryker România”. Spitalul militar din Brașov era obligat să trateze pacienții gratuit, dar le cerea tuturor 200 de lei, au descoperit procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, care au identificat în perioada 2014-2016 un număr de 391 de plăți efectuate de către bolnavi. Pe 19 ianuarie 2022, Tribunalul Brașov, prin judecătoarea Cristina Gabriela Ciolacu, a concluzionat că ortopedul Ovidiu Mocanu nu a condiționat actul medical în cazul celor 42 de bolnavi care l-au reclamat la Parchet. Pacienții au declarat că le-au fost impuse donații către Spitalul Militar Brașov și achiziționarea de instrumente medicale pentru tratament.

Decizia judecătoarei, care este, de asemenea, președinta Tribunalului Brașov, a venit după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov au audiat timp de doi ani și jumătate, din aprilie 2017 până în decembrie 2019, zeci de pacienți operați de medicul Ovidiu Mocanu la Spitalul Militar Regina Maria din oraș. Magistrații au adunat probe, declarații și documente cu ajutorul cărora l-au trimis în judecată pe chirurgul ortoped. Acuzele au fost: 50 de infracțiuni de luare de mită, 35 de infracțiuni de abuz în serviciu și două infracțiuni de primire de foloase necuvenite.

Mai multe detalii despre acest caz puteți citi aici și aici.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes