Connect with us
Publicitate

Interviurile Brasov.net

Un sfert din mamele minore din UE provin din România. Brașovul, pe locul 3 în topul național

Publicat

pe

interviurile brasov.net
Publicitate

România, pe locul doi în Europa în topul mamelor adolescente. Iar Brașovul ocupă un dezonorant loc 3, cu 830 de copii născuți din mame minore, având în vedere ultimele date centralizate la nivelul INS.

Lipsa discuțiilor din familie, copii lăsați în voia sorții de părinții plecați la muncă în străinătate, sărăcia sau influența comunității – fie ea de natură culturală (căsătorii de la vârste fragede), ori bazată exclusiv pe interese financiare (copii făcuți pentru alocații și ajutoare sociale) sunt câteva dintre cauzele care întrețin acest fenomen. Nu mai vorbim de situațiile în care tinerele (și nu sunt puține) cad victime ale unor abuzuri.
Ce se întâmplă cu acești copii născuți de copii? Au ei un viitor, sau vor avea, la rândul lor, soarta părinților?

Studiile arată că, din păcate, în cele mai multe dintre cazuri, a doua variantă este cea corectă. Sunt și excepții, însă prea puține.

Pentru că și în cazul asistenței sociale, ca în multe alte domenii, lipsa de viziune, implicare și, nu în ultimul rând, de bani înfrânează dezvoltarea și, mai ales, aplicarea unor politici care să ducă la scăderea fenomenului.

Publicitate

Cum ne afectează pe noi, ceilalți, toate astea? Ei bine, cu cât impactul asupra bugetului de asigurări sociale este mai mare (iar în acest moment este aproape de colaps, având în vedere că natalitatea în țara noastră este la un minim istoric), cu atât viața noastră de zi cu zi este mai dificilă. Pentru că nu doar că nu se mai nasc copii care să ajungă, la maturitate, să producă, dar mare parte dintre cei care se nasc devin exclusiv consumatori.

Pe mulți îi vedem pe străzi, pe la terase ori pe la colțurile magazinelor, cu mâna întinsă. Unii cerșesc pentru că efectiv nu au cu ce trăi. Cei mai mulți însă sunt exclusiv victime ale unor adevărate rețele de cerșetorie.

„Ține de fiecare dintre noi în parte să punem umărul la eradicarea fenomenului”, ne transmit autoritățile, care sunt de părere că numai un efort comun, al comunităților în întregul lor, ne pot scoate din această cursă a șobolanului.

Prima și cea mai la îndemână măsură pe care o putem lua este să nu mai dăm bani cerșetorilor, oricât de mare ne-ar fi mila, având în minte faptul că acei bani nu le rămân nici pe departe lor. Susținerea unor organizații care sprijină persoanele vulnerabile și motivarea autorităților de a se implica mai mult și mai activ în viața acestor comunități sunt alte instrumente pe care noi, cetățenii, le avem la îndemână.

Mădălina Csiki a discutat despre toate acestea cu Mihai Priboi, directorul adjunct al DGASPC Brașov, într-o nouă ediție a emisiunii Interviurile Brasov.net – De vorbă despre tine.

Interviurile Brasov.net – De vorbă despre tine – Episodul 14, Invitat Mihai Priboi
play-sharp-fill

Interviurile Brasov.net – De vorbă despre tine – Episodul 14, Invitat Mihai Priboi

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes