Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Un şagunist a obţinut trei medalii de argint la olimpiade

Publicat

pe

5 olimpiade naționale, la 3 s-a clasat pe podium, iar una urmează să aibă loc. Pe scurt, palmaresul olimpic din 2023 al lui Darius Chițu, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Andrei Șaguna”.

Darius s-a calificat în etapele naționale de la olimpiadele de Informatică, Fizică, Chimie, Matematică și Informatică Aplicată AcadNet, transmite Radio România Braşov FM.

La Informatică, Matematică și Fizică, și-a adjudecat medaliile de argint, iar la Fizică, suplimentar, a luat și premiul pentru cel mai mare punctaj la proba experimentală.

La Chimie nu a mai putut merge, dat fiind că aceasta se suprapunea cu o altă olimpiadă și a trebuit să aleagă.

Publicitate

Chiar dacă, în general, științele exacte nu sunt preferatele elevilor, pentru Darius, matematica, fizica și informatică nu mai au secrete.

Dintr-un motiv foarte simplu, după cum a povestit el: „Eu am încercat – când abordez participarea olimpiadă sau orice altă competiție, de altfel – să nu abordez că studiez pentru acea olimpiadă. Eu nu studiez condiționat. Eu am încercat să abordez toate materiile care m-au interesat în mod egal, în special materiile din științele matematice, cu o mai mare aplecare către informatică și fizică și prin această abordare egală eu am reușit, practic, să văd legăturile între materii. O dată ce eu am ajuns ca la olimpiada de fizică, spre exemplu, să folosesc ce am învățat la olimpiada de mate, deja toate devin mult mai ușoare (…) Deci printr-o abordare egală, cu mare aplecare către legăturile profunde între acele materii, pentru că ele nu sunt subiecte total separate”.

În luna mai va avea loc, la București, olimpiada de Informatică Aplicată AcadNet, pentru care Darius se pregătește constant, și singur, și cu ajutorul profesorilor.

Între orele de pregătire, însă, Darius are timp și de pasiunile lui, dincolo de cele din sfera științelor exacte: „Dacă aceste materii n-ar fi fost pasiunile mele, atunci eu vă spun sincer că n-ar fi reușit să mă calific la olimpiade sau să iau premii. Ele trebuie să fie o pasiune, pentru că doar așa îți rămâne motivația, dorința de muncă. Dar da, eu mai am și alte pasiuni. Printre acestea vă dau un exemplu, pictura. Eu am organizat chiar două expoziții, imediat și a treia; două expoziții de pictură impresionistă la Șaguna. Și am timp. E doar vorba de acest lucru gândit bine. Eu încerc să-mi planific ceea ce fac”.

Deși mai are încă timp până la Bacalaureat, Darius știe deja și ce vrea să facă mai departe: informatică cuantică, domeniu ce îmbină matematica, fizica și informatica.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes