Connect with us
Publicitate

Cultural

Un război între organizatori și autorități a dus la anularea festivalului C’Art Fest din Cristian. Pe internet a fost lansată o petiție pentru susținerea evenimentului

Publicat

pe

A șaptea ediție a festivalului C’Art Fest din Cristian ar fi trebuit să aibă loc în perioada 17 – 24 iulie, după cei doi ani de pandemie în care evenimentul nu s-a ținut. Și ediția din acest an este compromisă pentru că organizatorii au anunțat anularea festivalului. Motivul ar fi diminuarea bugetului alocat pentru organizarea festivalului de către Consiliul Local al comunei Cristian.

Publicitate

„În mod nejustificat și discreționar, consilierii locali PNL au propus înjumătățirea tuturor sumelor de la capitolul cultură și educație pentru că aceste proiecte nu aduc beneficii Cristianului. Astfel, bugetul festivalului a fost diminuat cu 60% în total. Cireașa de pe tort abia acum a urmat. Consilierii au propus, iar prin votul majorității au eliminat din hotărâre articolul care prevedea faptul că instituția va pune la dispoziția asociației spațiile necesare pentru organizarea evenimentului. Ne-ar fi plăcut să putem folosi acest timp pentru buna organizare a festivalului și nu pentru a scrie adrese, întâmpinări sau postări care să explice o situație care astăzi este mai mult decât delicată. Ne-am fi bucurat să existe apreciere sau măcar respect pentru toată munca pe care o depunem în mod voluntar. Am fi fost recunoscători dacă eram lăsați doar să ne facem treaba în liniște”, a scris Alexandru Crețu, organizatorul C’Art Fest pe pagina sa de facebook.

Asociația C’Art Fest a primit de la bugetul local al comunei Cristian suma de 120.000 de lei, proiect de hotărâre votat în cadrul consiliului local, asta deși organizatorii au cerut 240.000 de lei. Tot în actul normativ amintit se arată că Organizaţia Cercetaşii României a primit suma de 67.500 lei (faţă de o alocare iniţială de 135.000 lei), pentru proiectul „Smart Academy 2022 – SCOUT4FUTURE”, iar Asociaţia Datina Cristianului a obţinut suma de 20.000 lei (faţă de o alocare iniţială de 40.000 lei), pentru proiectul „Obiceiuri şi tradiţii în cultura românească – Datina Cristianului”. Conform declaraţiei primarului comunei, Gicu Cojocaru, prin actul normativ amintit au fost înjumătăţite sumele pentru toate proiectele culturale, nu numai pentru C’Art Fest, anunță bzb.ro.

„Reducerea a avut caracter nediscriminatoriu, astfel încât, toţi organizatorii de evenimente au fost afectaţi de aceasta, dar a fost una necesară, deoarece în urma selecţiei de proiecte, am constatat că au rămas zone culturale şi sportive neacoperite de aceste finanţări. Astfel, consilierii locali au decis că nu este în interesul comunităţii întreaga sumă alocată domeniului cultural pentru anul 2022 să meargă către numai trei evenimente. Toată această procedură a fost derulată de o comisie specială, iar eu nu am avut nicio implicare. Nu este exclus faptul ca această comisiei să lanseze un nou apel de proiecte, pentru ca la Cristian să se organizeze şi alte evenimente culturale”, a declarat Gicu Cojocaru, primarul comunei Cristian, pentru aceeași sursă.

Publicitate

Organizatorii C’Art Fest au lansat o PETIȚIE pe internet cu scopul de a strânge semnături pentru organizarea ediției din 2023. Până acum peste 300 de oameni au semnat petiția online.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes