Connect with us
Publicitate

Eveniment

Un polițist din Covasna a fost condamnat la închisoare cu suspendare după un accident mortal provocat de el. O petiție a fost lansată pe internet

Publicat

pe

Pedeapsa luată, în primă instanță, de un polițist din județul Covasna, care a provocat un accident în urma căruia o persoană a murit, a stârnit revoltă în mediul online. Magistrații de la Judecătoria Sfântu Gheorghe l-au condamnat pe agent la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de ucidere din culpă şi conducere sub influenţa alcoolului.

Publicitate

Potrivit agerpres.ro, accidentul s-a petrecut pe decembrie 2021 pe DN 12, la ieşirea din municipiul Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc. Polițistul, care se afla în afara orelor de serviciu, conducea maşina personală, iar la un moment dat a intrat pe contrasens într-o curbă deosebit de periculoasă şi s-a tamponat frontal cu un autovehicul care venea din sens opus, la volanul căruia se afla un tânăr în vârstă de 28 de ani, care şi-a pierdut viaţa în urma impactului.

Rezultatul etilotestului a indicat faptul că angajatul IPJ Covasna avea o alcoolemie de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, buletinul de analiză toxicologică a relevat că acesta avea aproape 2 la mie alcool în sânge, respectiv 1,89 gr/mie alcool pur la prima probă şi 1,55 gr/mie alcool pur în sânge la a doua probă.

Revoltați de această decizie a instanței, apropiații victimei au lansat o petiție online prin care cer pedepsirea aspră a polițistului din cauza căruia un tânăr a murit. Petiția are titlul „Dreptate pentru Lehel”, iar până acum a fost semnată de peste 500 de persoane. Textul petiției poate fi găsit AICI.

Publicitate

Comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, comisarul-şef Alin Pahonţu, a declarat că poliţistul lucrează în continuare în cadrul instituţiei, fiind detaşat în cadrul unui alt departament. Șeful IPJ Covasna a menţionat că nu doreşte să comenteze hotărârea instanţei, care, de altfel, a generat un val de indignare în rândul comunităţii locale, şi că aşteaptă sentinţa definitivă.

„Noi nu comentăm decizia instanţei de judecată, sentinţa care a fost pronunţată în acest caz, aşteptăm sentinţa să fie rămasă definitivă. Până în acest moment vă informez că poliţistul care a produs accidentul de circulaţie a fost pus la dispoziţia unităţii, ca urmare a punerii în mişcare acţiunii penale, dumnealui a fost pus la dispoziţie, dacă nu mă înşel în data de 19 iunie 2022, iar în prezent dumnealui desfăşoară activităţi în cadrul unei alte structuri, respectiv la Serviciul logistic. Urmează ca după, repet, după rămânerea definitivă a sentinţei judecătoreşti, în şedinţa de consiliu pe care o să o organizăm o să dispunem relativ la prevederile legale în vigoare cu privire la aspectele care ne sunt opozabile (…) Deci, este pus la dispoziţie în conformitate cu prevederile Legii 360 din 2002 şi desfăşoară alte activităţi decât cele pe care le desfăşura anterior producerii accidentului, repet, în cadrul unei alte structuri, respectiv Serviciul logistic. Când o să avem o sentinţă rămasă definitivă, raportat la prevederile legale, o să decidem cu privire la situaţie (…) Există, bineînţeles, posibilitatea destituirii din Poliţie, dar o să analizăm şi o să comunicăm la acel moment măsurile noastre, o să o facem transparent”, a declarat Alin Pahonţu.

În context, acesta a menţionat că se delimitează de comportamentul poliţistului, care se afla sub influenţa băuturi alcoolice în momentul producerii accidentului, adăugând că nu tolerează şi nu va tolera nicio abatere.

„Cu siguranţă nu tolerăm şi nu vom tolera niciun fel de abatere. Pe parcursul activităţii de cercetare am sprijinit în mod constant organele de anchetă. Deci, toată activitatea de cercetare penală se face sub supravegherea procurorului. În decembrie 2021, când s-a făcut acest accident, nu făceam parte din structurile IPJ Covasna, dar ne dorim, repet, transparenţă, comunicare. Pe baza cercetării la faţa locului, făcută de către colegii din cadrul IPJ Covasna, bineînţeles, sub supravegherea procurorului de caz, ancheta aflată în derulare a ajuns în faza de instanţă de judecată, unde noi aşteptăm rămânerea definitivă a sentinţei judecătoreşti ca să putem lua măsuri mai departe. Repet, ne delimităm clar faţă de orice asemenea faptă în trafic. Toţi participanţii la trafic sunt conducători auto, din punctul nostru de vedere nu contează calitatea pe care o au la serviciu”, a mai spus şeful IJP Covasna, citat de Agerpres.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes