Connect with us
Publicitate

Administrație

Încă un pas important pentru Aeroportul Brașov. Decizia ROMATSA aduce visul aeroportului mai aproape ca niciodată

Publicitate

Publicat

pe

ROMATSA s-a pronunțat asupra soluţiei de turn de control pe care o va implementa la Aeroportul Internaţional Braşov (AIB). Astfel, încă o piesă importantă din puzzle-ul AIB a fost rezolvată.

Publicitate

Anunțul cu privire la această decizie a fost făcut joi, 13 mai 2021: „Aeroportul Brașov – încă un pas important înainte! Am primit astăzi decizia ROMATSA cu privire la turn, iar turnul virtual este soluția aleasă!” a afirmat președintele Consiliului Județean Brașov.

Specialiștii ROMATSA au analizat trei soluții: turn clasic (fizic), turn virtual, sau turn remote (practic tot un turn virtual dar controlat de la distanță), în final aceștia au mers pe varianta turnului virtual, aceasta fiind și cea mai rapidă soluție de implementat întrucât Consiliul Judeţean (CJ) are deja un studiu de fezabilitate deja finalizat și practic, în urma deciziei ROMATSA, tot ce mai rămâne de făcut este să-l aprobe în cadrul CJ iar apoi aceștia să lanseze licitația pentru serviciile de navigaţie aeriană (echipamente și proceduri care susțin acest serviciu).

În cazul în care ROMATSA ar fi decis ca turnul de control clasic să fie implementat și nu turnul virtual lucrurile s-ar fi complicat, întrucât ar fi fost nevoie de un nou noi studii, licitații iar la final de o construcție propriu-zisă, fapt ce ar fi putut întârzia semnificativ deschiderea aeroportului pentru zborurile internaționale. Conform informațiilor care circulă în spațiul public, necesitatea unui turn de control clasic ar fi însemnat finalizarea aeroportului în 2024. Mai mult, varianta turnului clasic ar fi însemnat și costuri mai mari, fiind necesare 24 persoane pentru a-l opera. Turnul virtual are nevoie doar de 6 persoane angajate.

Publicitate

În prezent în țara și regiunea noastră nu mai există niciun alt aeroport care să fie dotat cu turn de control virtual. Cel mai mare aeroport din Europa care are un turn de control virtual este aeroportul London City din capitala Marii Britanii.

Ce este un turn de control virtual?
Față de turnul clasic, care este o clădire înaltă, în care controlorii de trafic aerian stau și supraveghează cu ochiul liber incinta aeroportului, turnul de control virtual presupune o cameră de unde controlorii de trafic aerian vor putea monitoriza totul de pe ecrane de mari dimensiuni. Astfel vor avea o vedere panoramică a aeroportului, acesta fiind filmat cu ajutorul unor camere video performante. Conform specialiștilor, o astfel de tehnologie va permite indentificarea factorilor de risc, iclusiv a animalelor sau a dronelor ce ar putea apărea în jurul aeroportului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes