Connect with us
Publicitate

Politics

Un parlamentar de Braşov renunță la gratuitatea pe tren în favoarea unui student. „Îi provoc și pe parlamentarii coaliției să facă la fel”

Redactia Brasov

Publicat

pe

După ce majoritatea PNL-USR-UDMR din Parlament a respins acordarea gratuității transportului feroviar pentru studenți, un deputat de Brașov a declarat că renunță la gratuitatea pe calea ferată în favoarea unui student.

Publicitate

Ana-Loredana Predescu, deputat PPU (social-liberal), afiliat Grupului Parlamentar PSD, a votat pentru menținerea gratuității transportului pe cale ferată pentru studenți, în cadrul lucrărilor Comisiei pentru învățământ ce s-au desfășurat marți la Camera Deputaților.

”Am votat cu gândul că fiecare ban acordat elevilor și studenților reprezintă o investiție, nu o cheltuială! Știați că parlamentarii beneficiază de transport feroviar gratuit, în timp ce studenții vor pierde acest drept? În aceste condiții, eu renunț la acest <beneficiu> în favoarea unui student și îi provoc pe toți parlamentarii coaliției de guvernare să procedeze la fel. Chiar și Ministerul Finanțelor recunoaște că impactul bugetar al călătoriilor gratuite pe cale ferată este unul extrem de redus, 0,018% din PIB, respectiv 157 milioane de lei. În total, 305.000 tineri beneficiau de această mobilitate extinsă, ajungând în medie la 35 de călătorii pe an. Nu consider că de la tineri trebuie să facem economie”, a declarat Ana-Loredana Predescu, într-un comunicat de presă, citat de site-ul Ecopolitic.

Publicitate

Demersul său pare mai degrabă un exercițiu de imagine (PR), pentru că, din punct de vedere legal, nu poate ”dona” călătoriile sale gratuite unui student. În plus, foarte puțini parlamentari merg cu trenul, chiar dacă au gratuitate.

Gratuitățile la transportul feroviar de care beneficiau studenții începând cu anul 2017 au fost anulate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 8/2021.

Publicitate

În replică, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis către Avocatul Poporului un memoriu prin care cere sesizarea Curţii Constituţionale a României cu o excepţie de neconstituţionalitate privind această Ordonanță.

„Această acţiune este complementară demersurilor pe care federaţia le-a întreprins încă de la momentul anunţării intenţiei Guvernului de eliminare a transportului feroviar gratuit pentru studenţi. De atunci până în prezent, am asistat la o reacţie haotică şi neargumentată a coaliţiei guvernamentale şi la promisiuni ferme uitate uşor de reprezentanţii partidelor politice de guvernare”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității de ANOSR.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Politics

Fostul deputat de Braşov, Mihai Valentin Popa, a fost condamnat la plata unei amenzi de 40.000 de lei pentru conducere sub infuenţa alcoolului

Redactia Brasov

Publicat

pe

Fostul deputat de Braşov, Mihai Valentin Popa, a fost condamnat în primă instanţă la plata unei amenzi penale de 40.000 de lei pentru conducere sub infuenţa alcoolului. Instanţa a decis asta după ce s-a ajuns la un acord de recunoaştere a vinovăţiei între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi fostul deputat.

Publicitate

Solutia pe scurt: În baza art. 485 alin. 1 lit. a din Codul de procedură penală, admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică cu inculpatul Mihai Valentin Popa, în dosarul nr. 213/P/2019, şi în consecinţă pronunţă soluţia cu privire la care s-a ajuns la un acord, după cum urmează: În baza art. 336 alin. 1 Cod penal raportat la art. 480 alin. 4 Cod de procedură penală, condamnă pe inculpatul Mihai Valentin Popa, pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, la pedeapsa amenzii de 40.000 lei, corespunzător a 160 zile-amendă, cu un cuantum al unei zile-amendă de 250 lei. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 alin. 1 din Codul penal, potrivit cărora, dacă persoana condamnată, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare, precum şi asupra dispoziţiilor art. 64 alin. 1 Cod penal. În baza art. 274 alin. 1 Cod de procedură penală, obligă inculpatul Mihai Valentin Popa la plata sumei de 471,7 lei către stat, cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu apel în 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 5 aprilie 2021.
Document: Hotarâre 50/2021 05.04.2021

Mihai Valentin Popa a fost deputat în Parlamentul României în legislatura 2016 – 2020 şi a fost ales pe listele PSD

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult

Politics

Deputatul USR de Braşov, Tudor Benga, despre „bâlciul” cu măsurile anti-Covid: „Măcar să învățăm ceva din brambureala ultimelor săptămâni”

Redactia Brasov

Publicat

pe

Deputatul USR Tudor Benga susține într-o postare pe Facebook că întreaga clasă politică a preferat să lase responsabilitatea unor măsuri nepopulare în seama funcționarilor, iar efectul este că „oamenii nu mai au încredere în măsurile luate de stat fiindcă politicienii au preferat să externalizeze deciziile nepopulare și acum fac pe niznaiu”.

Publicitate

„Mă abțin de niște luni bune deja să o zic dar trebuie să o zic. M-am abținut s-o spun și fiindcă este și gălușca noastră, a USR-ului, și iar mi se vor leza diverși colegi deși le-am zis de atunci că nu facem bine ce facem. Însă trebuie să o zic din două motive: unu, fiindcă ipocrizia PSD-ului depășește orice limite zilele astea. Și doi, ca măcar să învățăm ceva din brambureala ultimelor săptămâni. Și să pricepem odată, cu toții, aleși și alegători, că prima și cea mai importantă responsabilitate a celor votați în funcție publică este să răspundă în fața oamenilor pentru deciziile luate în numele lor. Tot bâlciul ăsta cu măsurile ultimelor zile, cu închisul magazinelor la 18.00 și închisu-n case la 20.00, cu sus carantina jos carantina, incidență de 4 și de 7.5, cu CNSU-ul vieții care ia decizii de pe o zi pe alta cu impact direct asupra libertății de mișcare a milioane de oameni și GCS-ul ascuns de ochii lumii, pleacă de fapt de la un vot dat în Parlament în primăvara trecută. Un vot dat pe 13 mai 2020 mai exact, pe plx-ul 251/2020 devenit apoi legea 55/2020. Este legea care reglementează starea de alertă și a fost votată covârșitor, deși nu unanim, de toate partidele care erau parlamentare și anul trecut și sunt parlamentare și anul ăsta. Iar votul ăla de fapt a fost o unor decizii cu impact direct asupra vieții de zi cu zi a douăzeci de milioane de oameni. Ca sa nu trebuiască politicienii să asume direct decizii complicate si nepopulare în plin an electoral”, a scris Benga pe Facebook.

El acuză în context PSD de ipocrizie deși parlamentarii partidului condus de Ciolacu au votat anul trecut să dea „Guvernului și CNSU puterea de a face fix asta, să schimbe programul magazinelor de pe o zi pe alta printre altele”.

Publicitate

„Și să fiu clar: vina pentru brambureala de zilele astea nu aparține funcționarilor sau oamenilor numiți pe la vârful instituțiilor de urgență. Responsabilitatea lor e să facă analiza tehnică, să strângă opiniile experților, să evalueze ce a mers la alții și ce nu. Însă politicienii aleși sunt cei care trebuie să își asume deciziile, inclusiv cele nepopulare, și să vină în fața oamenilor să le explice, să-și ia castane, și apoi să ajusteze. Motivul pentru care ne găsim azi în situația în care ne găsim pleacă fix de aici: oamenii nu mai au încredere în măsurile luate de stat fiindcă politicienii au preferat să externalizeze deciziile nepopulare și acum fac pe niznaiu. De fiecare când auziți pe câte unul care contestă măsurile întrebați-l mai întâi de toate cum a votat în mai anul trecut”, a mai scris el pe Facebook.

Publicitate
Citește mai mult

Politics

Biroul Permanent Național al PSD la Sâmbăta de Sus. Marcel Ciolacu: „Vor fi alegeri preliminare în interiorul partidului pentru candidatul la preşedinţie”

Redactia Brasov

Publicat

pe

Marcel Ciolacu vrea alegeri preliminare în PSD pentru stabilirea candidatului la alegerile prezidențiale, iar asta se poate face numai prin modificarea statutului, pentru care președintele partidului se declară pregătit.

Însă, un asemenea demers nu ar avea legătură cu o posibilă candidatură a Gabrielei Firea, sau altcineva. „Nu am avut discuţie cu absolut niciun coleg, nici măcar eu cu mine” a spus, mai în glumă, mai în serios, Ciolacu.

Publicitate

„O să facem o modificare la statut în acest sens. Vor fi alegeri preliminare în interiorul partidului pentru candidatul la preşedinţie. Cu alte cuvinte, am făcut o ruptură clară între preşedintele partidului şi candidat, astfel încât toţi primarii, şi cei de la Braşov, toţi candidaţii şi cei care aspiră să vină în faţa lor şi să fie votaţi”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat vineri într-o conferinţă de presă despre dorinţa ca PSD să îşi aleagă prezidenţiabilul printr-un sistem similar cu cel american, relatează news.ro.

Marcel Ciolacu a fost întrebat de jurnaliști dacă Gabriela Firea aspiră să fie prezidenţiabilul PSD. „Nu am avut discuţie cu absolut niciun coleg, nici măcar eu cu mine” a răspuns el.

Publicitate

„Deci nu am avut nicio discuţie, haideţi să lăsăm lucrurile” a închis subiectul Ciolacu, când a fost întrebat de posibila candidatură a lui Robert Negoiță.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>