Connect with us
Publicitate

Administrație

Un nou semafor va fi pus în funcțiune la Brașov. Acesta a fost montat pe Calea București, în dreptul fabricii de bere. Este al 39-lea semafor cu buton din oraș

Publicat

pe

Marți, 20 iunie, va fi pus în funcțiune un nou sistem de semaforizare la trecerea de pietoni de pe Calea București, intersecție cu Dr. Ioan Meșotă (în dreptul Fabricii de bere). Este cel de-al 39-lea semafor pietonal cu buton montat de municipalitate în cadrul programului de creștere a siguranței circulației la trecerile de pietoni. Această trecere de pietoni este cea mai circulată din zonă, deoarece asigură accesul locuitorilor din Dârste de pe o parte pe alta, a angajaților de la Fabrica de bere și a locuitorilor din Săcele spre cartierele Dârste și Noua.

„Mâine punem în funcțiune un nou sistem de semaforizare pietonală cu buton, pe Calea București. Este un semafor important pentru siguranța brașovenilor din cartierul Dârste, care traversează acest bulevard intens circulat. Cred că este cea mai sigură variantă pentru toate categoriile de participanți la trafic, fie ei pietoni sau șoferi. În același timp, eliminăm și bumperele montate acolo, sisteme de siguranță care, din păcate, au un impact negativ asupra mediului, din cauza numeroaselor frânări. În paralel, suntem în faza de proiectare pentru implementarea sistemului centralizat de control al traficului, care presupune semaforizarea a încă 35 de treceri de pietoni, a trei intersecții, și montarea de camere video și senzori de trafic. Este un proiect cu finanțare europeană, în valoare de 30 de milioane de lei, prin care vom reuși să punem pe picior de egalitate pietonul și mașina, și care, odată cu implementarea lui, va avea un rol benefic în prioritizarea transportului alternativ, astfel încât cei care folosesc mijloacele de transport în comun sau pietonii să fie avantajați față de cei care circulă cu mașinile personale”, a precizat primarul Allen Coliban.

Reamintim că, în cadrul acestui program, primul semafor cu buton este funcțional din luna ianuarie 2021, pe Bulevardul Griviței, la Farmacom, iar începând cu luna aprilie 2021 au mai fost puse în funcțiune alte 19 semafoare de acest tip, respectiv: str. Carpaților; str. Mureșenilor (Piața Sfatului); b-dul Saturn, intersecție cu Aleea Minerva (la blocul potcoavă); str. 13 Decembrie, intersecție cu str. Pictor Luchian; str. 13 Decembrie, la intersecția cu str. Ioan Popasu; str. Buzești, la intersecție cu Ecaterina Teodoroiu; Calea București, înainte de sensul giratoriu Calea București – Saturn – Poienelor (McDonald’s), pe direcția de mers spre centru; la Colegiul Nicolae Titulescu; pe Calea Feldioarei, intersecție cu str. Baciului; pe str. Crinului, în zona Școlii Gimnaziale nr. 11; pe str. Prunului, în dreptul Școlii Gimnaziale nr. 9; pe str. Lacurilor, intersecție cu str. Nucului; pe Calea Feldioarei, intersecție cu str. Ecaterina Teodoroiu; B-dul Valea Cetății, intersecție cu Zmeurei; pe str. Berzei, la intersecție cu strada Sitarului; pe b-dul 15 Noiembrie, în apropiere de intersecția cu str. Agrișelor; pe str. Zizinului, intersecție cu Drumul Cernatului; pe DN 13, în apropiere de intersecția cu str. Târgului, și pe Calea București 102 (în dreptul magazinului Olmedo). La acestea se adaugă și semaforizarea celor două treceri de pietoni de la intersecția bulevardelor Mihail Kogălniceanu cu Griviței.

Toate trecerile de pietoni sunt echipate cu buton de „cerere traversare pentru pietoni”, în așa fel încât traficul auto și cel pietonal să fie optimizate în zona respectivă și să țină cont de necesarul de traversare (spre deosebire de sistemele cu timpi ficși de semaforizare).

Publicitate

Locurile de amplasare au fost stabilite în Comisia de circulație, ținându-se cont de solicitările poliției rutiere (naționale), pe baza analizei riscului de accidente și a necesarului de fluidizare a traficului.

Anul trecut au fost instalate și sisteme de iluminat suplimentar pentru 29 de treceri de pietoni. Iluminarea separată a trecerilor de pietoni permite ca pietonii să fie foarte vizibili pentru conducătorii auto care se apropie, prin crearea unui contrast puternic între trecere și suprafața carosabilului, a unui „tunel” de lumină. Acesta este obținut prin utilizarea unei distribuții optice asimetrice, care oferă un nivel ridicat al iluminării verticale a pietonului, pentru a fi văzut de conducătorul auto.

De asemenea, trecerea de pietoni beneficiază de un nivel ridicat al iluminării orizontale, care o face vizibilă de la mare distanță. Lumina albă, alături de o distribuție luminoasă asimetrică precisă, furnizează o soluție foarte eficientă pentru iluminatul trecerilor de pietoni. În acest mod se obține un contrast pozitiv pe fiecare bandă de circulație, determinând observarea în timp util a pietonilor antrenați în traversarea străzii. Totodată, stâlpii utilizați pentru semnalizarea trecerilor sunt vopsiți galben/negru, diferit de restul stâlpilor de iluminat din Brașov.

În acest moment, în municipiul Brașov sunt 39 de treceri de pietoni semaforizate cu buton (inclusiv cea care va fi pusă în funcțiune mâine), 14 treceri cu semaforizare corelată, de tip „undă verde“ (cum sunt cele două din dreptul Tribunalului, de pe Strada 15 Noiembrie, Bd. Iuliu Maniu sau, mai nou, cele de pe 15 Noiembrie și Calea București, înainte de sensul giratoriu de la ,,Trei alimentare”, care anterior au fost cu buton), și alte 52 de treceri de pietoni iluminate suplimentar.

Acest proiect include un sistem de prioritizare a traficului cu o componentă dedicată transportului public, dispecerat de monitorizare, semaforizarea a 35 de treceri de pietoni și trei intersecții, modernizarea semaforizării pentru 44 de intersecții, instalarea a 140 de camere video și a 249 de senzori video, și un sistem de management al parcărilor în zonele aglomerate, din proximitatea liniilor de transport public (11 parcări publice monitorizate – 979 de senzori)
Proiectul este implementat de către asocierea dintre Flash Lighting Services (lider) și Urban Scope. Valoarea acestei achiziții este de aproape 30 de milioane de lei (29.468.500,00 lei fără TVA), proiectul beneficiind de finanțare prin Programul Operațional Regional. Valoarea nerambursabilă a cheltuielilor eligibile este de 98%, în acest moment derulându-se faza de proiectare.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes