Connect with us
Publicitate

Administrație

Un nou semafor cu buton a fost pus în funcțiune în Brașov. Acesta a fost montat la intersecția străzilor Berzei cu Sitarului

Publicat

pe

Copiii care învață la Școala Gimnazială numărul 1 vor putea traversa strada în siguranță, începând de astăzi. Municipalitatea a pus în funcțiune un nou semafor cu buton care a fost montat la intersecția străzilor Berzei cu Sitarului. Zebra asigură accesul elevilor, dar și al cadrelor didactice din partea dreaptă a străzii Berzei – direcția de mers Calea București – Carpaților – spre școală. Această investiție face parte din programul pentru creșterea siguranței la trecerile de pietoni, care a fost lansat la începutul anului trecut.

Publicitate

Ca și la trecerile de pietoni de la școlile 9, 11, 25 pe care le-am semaforizat în acest an, și această trecere vizează siguranța copiilor care merg la școală. Și aici aveam o situație deosebită, de aceea am insistat ca semaforizarea acestei treceri să fie inclusă în lista de lucrări încă din acest an. Mulți dintre elevii care merg la școala 1 și locuiesc pe partea cealaltă a străzii Berzei sunt nevoiți să traverseze strada pe această trecere, iar dimineața în special, din cauza traficului intens, traversarea reprezenta un pericol pentru ei. După cum am mai declarat, unul dintre obiectivele noastre, ca municipalitate, este ca Brașovul să fie un oraș sigur, din toate punctele de vedere, inclusiv cel al mobilității, iar protejarea pietonilor trebuie să fie unul dintre obiectivele oricărei administrații responsabile. Anul trecut am demarat un program care vizează siguranța la trecerile de pietoni, iar implementarea acestui program s-a dovedit un succes confirmat și de reducerea incidentelor, inclusiv cele grave, care implicau pietonii”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.

Conform datelor furnizate de Biroul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Brașov, dacă în 2020, înainte de punerea în funcțiune a acestor semafoare, au fost înregistrate 82 de accidente grave, în 2021 s-a înregistrat o scădere cu 41%, înregistrându-se 48 de accidente grave. Impactul pozitiv a instalării acestor sisteme de semaforizare și a iluminării suplimentare a trecerilor de pietoni este și mai evident în ceea ce privește numărul persoanelor decedate, astfel în 2020 s-au înregistrat 10 decese în urma accidentelor, iar în 2021, două, respectiv o scădere cu 80%. În ceea ce privește situația persoanelor rănite grav, în 2020 s-au înregistrat 73 de cazuri, iar în 2021, 48, adică o scădere de 25 de cazuri, respectiv cu 34%.

Semaforizarea și iluminarea suplimentară a trecerilor de pietoni reprezintă o alternativă pe care Primăria Brașov și-a propus să o implementeze în locul sistemelor de reducere a vitezei (bumpere), care încetinesc excesiv traficul și măresc poluarea.

Publicitate

Anul trecut au fost instalate sisteme de iluminat suplimentar pentru 29 de treceri de pietoni. Acest lucru permite ca pietonii să fie foarte vizibili pentru conducătorii auto care se apropie, prin crearea unui contrast puternic între trecere și suprafața carosabilului, a unui „tunel” de lumină. Acesta este obținut prin utilizarea unei distribuții optice asimetrice, care oferă un nivel ridicat al iluminării verticale a pietonului, pentru a fi văzut de conducătorul auto.

De asemenea, trecerea de pietoni beneficiază de un nivel ridicat al iluminării orizontale, care o face vizibilă de la mare distanță. Lumina albă, alături de o distribuție luminoasă asimetrică precisă, furnizează o soluție foarte eficientă pentru iluminatul trecerilor de pietoni. În acest mod se obține un contrast pozitiv pe fiecare bandă de circulație, determinând observarea în timp util a pietonilor antrenați în traversarea străzii. Totodată, stâlpii utilizați pentru semnalizarea trecerilor sunt vopsiți galben/negru, diferit de restul stâlpilor de iluminat din Brașov.

În acest moment, în municipiul Brașov sunt 34 de treceri de pietoni semaforizate cu buton (inclusiv cea de pe Berzei), 14 treceri cu semaforizare corelată, de tip „undă verde“ (cum sunt cele două din dreptul Tribunalului, de pe Strada 15 Noiembrie, Bd. Iuliu Maniu sau, mai nou, cele de pe 15 Noiembrie și Calea București, înainte de sensul giratoriu de la ,,Trei alimentare”, care anterior au fost cu buton), și alte 52 de treceri de pietoni iluminate suplimentar.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes