Connect with us
Publicitate

Administrație

Un fost șef de Poliție acuzat că a primit mită o cazare la Poiana Brașov, declarat nevinovat. Traficul de influență „pe ton amical”, permis de instanță

Publicat

pe

Publicitate

Fostul șef al Serviciului Sistematizări din cadrul Direcției Generale de Politie a Municipiului București (D.G.P.M.B.) – Brigada Rutieră, Valentin Vezeteu, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență și dare de mită a fost achitat de Tribunalul Brașov pentru că „fapta nu există”. Sentința poate fi atacată cu apel.

Tribunalul Brașov a pronunțat o primă sentință în dosarul în care Valentin Vezeteu a fost trimis în judecată pentru corupție, fiind acuzat că a intervenit pe lângă polițiștii din Poiana Brașov pentru a-l scapă de un dosar penal pentru conducere fară permis pe Bogdan Petrache, prieten al polițistului, judecat în același dosar pentru cumpărare de influență și dare de mită. Ambii inculpați au fost achitați pentru că fapta nu există, dar sentința nu este definitivă.

Acuzațiile DNA

În dosarul judecat la Tribunalul Brașov, procurorii DNA l-au acuzat pe Vezeteu că, la solicitarea prietenului său, Bogdan Petrache, care a fost prins conducând fară permis după ce i-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru că a condus sub influența băuturilor alcoolice, a intervenit pe lângă polițiștii din Poiana Brașov că să claseze dosarul.

Publicitate

Totul, susțin procurorii DNA, s-a întâmplat în toamna lui 2019, când Vezeteu „și-ar fi folosit ascendentul dat de funcția și gradul de comisar asupra agentului de poliție care instrumenta cauza penală, încercând să obțină o soluție nelegală de clasare pentru inculpat”.

Potrivit procurorilor DNA, Vezeteu și Petrache s-au dus Poiana Brașov și s-au cazat la Hotel Aurelius, costurile în valoare de 1.100 de lei fiind achitate de Petrache. Odată ajunși în „Poiana”, susțin procurorii, comisarul Vezeteu l-a sunat pe șeful Poliției din Poiana Brașov pentru o întălnire. Acesta nu a putut să meargă, dar l-a trimis la întălnire pe polițistul care se ocupa de dosarul de care erau interesați Vezeteu și Petrache, spunandu-i că „dacă simte vreo influențare să îl sune deoarece va informa organele abilitate”.

Discuția, înregistrată de polițist cu telefonul

După ce a vorbit cu un ofițer DGA, șeful Poliției din Poiana Brașov i-a spus agentului care urma să se întâlnească cu Vezeteu să înregistreze discuția cu telefonul său, ceea ce agentul a și făcut.

Potrivit judecătorilor de la Tribunalul Brașov, discuția intre Vezeteu și agent a avut loc la sediul postului de politie.

În cadrul discuției Vezeteu a prezentat succint starea de fapt și a prezentat punctul său de vedere în sensul că ar trebui efectuată o verificare în baza de date deoarece la momentul la care Petrache a fost surprins în Poiana Brașov conducând, perioada de suspendare a permisului era epuizată.

„Din discuția purtată de cei doi reiese tonul amical, caracterul deschis al discuției și susținerea de către Vezeteu Valentin a unui punct de vedere personal. Nu reiese o solicitare imperativă, nu reiese impunerea vreunei soluții sau a vreunui punct de vedere. De asemenea nu rezultă folosirea funcției de către Vezeteu Valentin pentru obținerea vreunei soluții, nu reiese propunerea vreunui favor pentru obținerea unei posibile soluții.

Din audierea discuției, din tonul folosit de cei doi interlocutori, nu rezultă o atitudine de superioritate din partea lui Vezeteu Valentin și nici una de inferioritate a martorului. Nu reiese că acesta din urma ar fi fost iritat, deranjat sau că discuția avuta i-ar fi schimbat punctul de vedere asupra speței discutate”, se arată în sentință Tribunalului Brașov.

După discuția cu Vezeteu, polițistul l-a chemat la post și pe Petrache pentru a-l audia.

A doua discuție, înregistrată de DGA

Pentru că discuția să fie înregistrată și cu aparatura DGA, sub pretextul unui supliment la declarație, Vezetau și Petrache au fost chemați și a doua zi la poliție, ocazie cu care discuțiile au fost înregistrate cu aparatura DGA cu care a fost „mobilat” denunțătorul.

Potrivit Tribunalului, polițistul denunțător a condus direcția spre obținerea unui punct de vedere al lui Vezeteu, iar când acesta a vrut să se retragă, agentul i-a cerut să rămână la discuții. Martorul a recunoscut că „cei de la DGA i-au spus să procedeze în acest fel pentru a-l putea înregistră (n.r. pe Vezeteu)”.

Audiat în proces în calitate de martor, polițistul denunțător a declarat că Vezeteu „a încercat să explice o stare de fapt și nu a impus o soluție”. De asemenea, polițistul a mai spus că Vezeteu a avut o atitudine deschisă față de el, că și cum se cunoșteau de ceva vreme, nu a avut o atitudine autoritară, au vorbit de la egal la egal, în urma discuției considerand că rămâne la latitudinea să cum vă prezenta speța procurorului de caz.

În privință propunerii că bărbatul cercetat în dosar să sponsorizeze secția de Politie cu un calculator, polițistul a declarat că s-a arătat deranjat, dar nu a luat-o în calcul. Referitor la propunerea „de a se da cu autoturismul BMW X6”, polițistul a declarat că a perceput-o ca o mita, ca un avantaj de a conduce o mașină de top, propunere pe care o găsește nefirească deoarece era un străin. Propunerea de plimbare cu autovehiculul nu este lansată condiționat de vreo soluție în dosar.

La rândul sau, seful Politiei din Poiana Brașov a declarat că discuția cu Vezeteu a fost amicală, deschisă, colegială, nu a avut impresia că se dorește impunerea vreunei soluții. „Cu privire la mersul la un șpriț, nu a perceput aceasta invitație că o favoare”, se mai arată în dosar.

Achitare pentru că „fapta nu există”

Tribunalul Brașov a decis achitarea lui Vezeteu și Petrache, judecătorul considerand că faptele imputate nu există. În privință presupusei mite, constând în plata cazării la hotel, judecătorul a decis că intre Vezeteu și Petrache „este o relație de prietenie, care datează cu mult anterior prezentei sesizări a instanței de judecată, iar plata sejurului pentru ambele familii s-a datorat relației dintre cei doi și a modului în care cei doi au înțeles să își compenseze reciproc cheltuielile comune celor doua familii”.

„Prezența lui Vezeteu Valentin alaturi de Petrache Bogdan la actul de procedura la care acesta din urma era citat s-a datorat relației de prietenie dintre cei doi, a dorinței de a-l susține și de a-i oferi expertiza de care beneficia, în contextul în care situația juridica îi era facila prin prisma experienței pe care o avea, cât și a lipsei de pregătire a domnului Petrache Bogdan”, a mai arătat Tribunalul Brașov.

Potrivit judecătorului „discuția de a doua zi (n.r. când Vezeteu a fost înregistrat cu tehnica DGA) nu ar fi avut loc dacă nu ar fi fost inițiată de organul de cercetare penală, care a simulat un act de procedura pentru a obține probe pentru o eventuala intervenție asupra să”.

„Întâlnirea de a doua zi nu ar fi avut loc daca nu ar fi fost inițiată de organul de cercetare penala. Că atare aceasta a fost organizata pentru a strânge probe și nu pentru a-l pune la adăpost pe ……(n.r. polițist) față de o eventuala influența exercitată anterior. Acestor probe nu li se poate conferi valoare probantă fiindcă procedura a fost inițiată de organul de cercetare penala, care participa la un act de procedura într-un dosar preconstituind probe, devenind astfel martor denunțător”, a mai arătat Tribunalul Brașov.

Judecătorul care a dispus achitarea a mai arătat că faptele lui Vezeteu pot intra cel mult „în sfera disciplinarului”, nicidecum în „sfera penalului”. Sentință nu este definitiva, putând fi atacata cu apel.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes