Connect with us
Publicitate

Administrație

Un fost șef de Poliție acuzat că a primit mită o cazare la Poiana Brașov, declarat nevinovat. Traficul de influență „pe ton amical”, permis de instanță

Redactia

Publicat

pe

Fostul șef al Serviciului Sistematizări din cadrul Direcției Generale de Politie a Municipiului București (D.G.P.M.B.) – Brigada Rutieră, Valentin Vezeteu, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență și dare de mită a fost achitat de Tribunalul Brașov pentru că „fapta nu există”. Sentința poate fi atacată cu apel.

Publicitate

Tribunalul Brașov a pronunțat o primă sentință în dosarul în care Valentin Vezeteu a fost trimis în judecată pentru corupție, fiind acuzat că a intervenit pe lângă polițiștii din Poiana Brașov pentru a-l scapă de un dosar penal pentru conducere fară permis pe Bogdan Petrache, prieten al polițistului, judecat în același dosar pentru cumpărare de influență și dare de mită. Ambii inculpați au fost achitați pentru că fapta nu există, dar sentința nu este definitivă.

Acuzațiile DNA

Publicitate

În dosarul judecat la Tribunalul Brașov, procurorii DNA l-au acuzat pe Vezeteu că, la solicitarea prietenului său, Bogdan Petrache, care a fost prins conducând fară permis după ce i-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru că a condus sub influența băuturilor alcoolice, a intervenit pe lângă polițiștii din Poiana Brașov că să claseze dosarul.

Totul, susțin procurorii DNA, s-a întâmplat în toamna lui 2019, când Vezeteu „și-ar fi folosit ascendentul dat de funcția și gradul de comisar asupra agentului de poliție care instrumenta cauza penală, încercând să obțină o soluție nelegală de clasare pentru inculpat”.

Publicitate

Potrivit procurorilor DNA, Vezeteu și Petrache s-au dus Poiana Brașov și s-au cazat la Hotel Aurelius, costurile în valoare de 1.100 de lei fiind achitate de Petrache. Odată ajunși în „Poiana”, susțin procurorii, comisarul Vezeteu l-a sunat pe șeful Poliției din Poiana Brașov pentru o întălnire. Acesta nu a putut să meargă, dar l-a trimis la întălnire pe polițistul care se ocupa de dosarul de care erau interesați Vezeteu și Petrache, spunandu-i că „dacă simte vreo influențare să îl sune deoarece va informa organele abilitate”.

Discuția, înregistrată de polițist cu telefonul

După ce a vorbit cu un ofițer DGA, șeful Poliției din Poiana Brașov i-a spus agentului care urma să se întâlnească cu Vezeteu să înregistreze discuția cu telefonul său, ceea ce agentul a și făcut.

Publicitate

Potrivit judecătorilor de la Tribunalul Brașov, discuția intre Vezeteu și agent a avut loc la sediul postului de politie.

În cadrul discuției Vezeteu a prezentat succint starea de fapt și a prezentat punctul său de vedere în sensul că ar trebui efectuată o verificare în baza de date deoarece la momentul la care Petrache a fost surprins în Poiana Brașov conducând, perioada de suspendare a permisului era epuizată.

„Din discuția purtată de cei doi reiese tonul amical, caracterul deschis al discuției și susținerea de către Vezeteu Valentin a unui punct de vedere personal. Nu reiese o solicitare imperativă, nu reiese impunerea vreunei soluții sau a vreunui punct de vedere. De asemenea nu rezultă folosirea funcției de către Vezeteu Valentin pentru obținerea vreunei soluții, nu reiese propunerea vreunui favor pentru obținerea unei posibile soluții.

Publicitate

Din audierea discuției, din tonul folosit de cei doi interlocutori, nu rezultă o atitudine de superioritate din partea lui Vezeteu Valentin și nici una de inferioritate a martorului. Nu reiese că acesta din urma ar fi fost iritat, deranjat sau că discuția avuta i-ar fi schimbat punctul de vedere asupra speței discutate”, se arată în sentință Tribunalului Brașov.

După discuția cu Vezeteu, polițistul l-a chemat la post și pe Petrache pentru a-l audia.

A doua discuție, înregistrată de DGA

Publicitate

Pentru că discuția să fie înregistrată și cu aparatura DGA, sub pretextul unui supliment la declarație, Vezetau și Petrache au fost chemați și a doua zi la poliție, ocazie cu care discuțiile au fost înregistrate cu aparatura DGA cu care a fost „mobilat” denunțătorul.

Potrivit Tribunalului, polițistul denunțător a condus direcția spre obținerea unui punct de vedere al lui Vezeteu, iar când acesta a vrut să se retragă, agentul i-a cerut să rămână la discuții. Martorul a recunoscut că „cei de la DGA i-au spus să procedeze în acest fel pentru a-l putea înregistră (n.r. pe Vezeteu)”.

Audiat în proces în calitate de martor, polițistul denunțător a declarat că Vezeteu „a încercat să explice o stare de fapt și nu a impus o soluție”. De asemenea, polițistul a mai spus că Vezeteu a avut o atitudine deschisă față de el, că și cum se cunoșteau de ceva vreme, nu a avut o atitudine autoritară, au vorbit de la egal la egal, în urma discuției considerand că rămâne la latitudinea să cum vă prezenta speța procurorului de caz.

În privință propunerii că bărbatul cercetat în dosar să sponsorizeze secția de Politie cu un calculator, polițistul a declarat că s-a arătat deranjat, dar nu a luat-o în calcul. Referitor la propunerea „de a se da cu autoturismul BMW X6”, polițistul a declarat că a perceput-o ca o mita, ca un avantaj de a conduce o mașină de top, propunere pe care o găsește nefirească deoarece era un străin. Propunerea de plimbare cu autovehiculul nu este lansată condiționat de vreo soluție în dosar.

La rândul sau, seful Politiei din Poiana Brașov a declarat că discuția cu Vezeteu a fost amicală, deschisă, colegială, nu a avut impresia că se dorește impunerea vreunei soluții. „Cu privire la mersul la un șpriț, nu a perceput aceasta invitație că o favoare”, se mai arată în dosar.

Achitare pentru că „fapta nu există”

Tribunalul Brașov a decis achitarea lui Vezeteu și Petrache, judecătorul considerand că faptele imputate nu există. În privință presupusei mite, constând în plata cazării la hotel, judecătorul a decis că intre Vezeteu și Petrache „este o relație de prietenie, care datează cu mult anterior prezentei sesizări a instanței de judecată, iar plata sejurului pentru ambele familii s-a datorat relației dintre cei doi și a modului în care cei doi au înțeles să își compenseze reciproc cheltuielile comune celor doua familii”.

„Prezența lui Vezeteu Valentin alaturi de Petrache Bogdan la actul de procedura la care acesta din urma era citat s-a datorat relației de prietenie dintre cei doi, a dorinței de a-l susține și de a-i oferi expertiza de care beneficia, în contextul în care situația juridica îi era facila prin prisma experienței pe care o avea, cât și a lipsei de pregătire a domnului Petrache Bogdan”, a mai arătat Tribunalul Brașov.

Potrivit judecătorului „discuția de a doua zi (n.r. când Vezeteu a fost înregistrat cu tehnica DGA) nu ar fi avut loc dacă nu ar fi fost inițiată de organul de cercetare penală, care a simulat un act de procedura pentru a obține probe pentru o eventuala intervenție asupra să”.

„Întâlnirea de a doua zi nu ar fi avut loc daca nu ar fi fost inițiată de organul de cercetare penala. Că atare aceasta a fost organizata pentru a strânge probe și nu pentru a-l pune la adăpost pe ……(n.r. polițist) față de o eventuala influența exercitată anterior. Acestor probe nu li se poate conferi valoare probantă fiindcă procedura a fost inițiată de organul de cercetare penala, care participa la un act de procedura într-un dosar preconstituind probe, devenind astfel martor denunțător”, a mai arătat Tribunalul Brașov.

Judecătorul care a dispus achitarea a mai arătat că faptele lui Vezeteu pot intra cel mult „în sfera disciplinarului”, nicidecum în „sfera penalului”. Sentință nu este definitiva, putând fi atacata cu apel.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Administrație

Preşedintele blocului poate intra în orice apartament fără acordul proprietarilor. Care sunt riscurile dacă nu i se permite accesul

Redactia

Publicat

pe

Reprezentantul asociaţiei de proprietari sau preşedintele de bloc are dreptul să intre în orice apartament din clădire, fără acordul proprietarului, pe baza unui preaviz motivat, în anumite situaţii, transmite AvocatNet.ro. Potrivit Legii nr. 196/2018, adică actuala lege a asociaţiilor de proprietari, proprietarul are obligaţia de a permite accesul unui membru al asociaţiei în apartamentul său, pentru realizarea lucrărilor de construcţii sau reparaţii ori în situaţii de urgenţă. Astfel, accesul în locuinţă se face pe baza unui preaviz motivat scris, din partea asociaţiei de proprietari, de cinci zile (pentru construcţii/reparaţii) sau de 24 de ore (pentru situaţii de urgenţă).

Publicitate

Conform sursei citate, proprietarii care restricţionează accesul membrilor asociaţiei în propria locuinţă riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

„Preşedintele de bloc nu este singurul care are dreptul să intre în apartament în urma unei notificări. Alături de acesta, administratorul sau persoana calificată să realizeze lucrările pot pătrunde şi ei în apartament fără acordul proprietarului, într-una dintre situaţiile expuse mai sus.”, transmite sursa citată.

Publicitate

De asemenea, este important de reţinut că refuzul proprietarului de a permite accesul în apartamentul său persoanelor menţionate mai sus poate aduce prejudicii celorlalţi locatari, pagube pentru care va răspunde civil şi penal. Conform Legii nr. 196/2018, cei care nu le permit persoanelor abilitate să intre în locuinţă pentru lucrări de construcţii şi reparaţii sau în situaţii de urgenţă pot fi amendaţi cu sume între 500 şi 3.000 de lei. Amenda se aplică de către Poliţia Locală, primari sau împuterniciţii lor.

De cealaltă parte, însă, proprietarii care permit accesul în locuinţele proprii şi, în urma lucrărilor efectuate, se aleg cu pagube vor fi despăgubiţi de către asociaţia de proprietari, din fondul de reparaţii. Totodată, în cazul în care lucrările de intervenţie au fost făcute de o persoană fizică sau de o firmă şi proprietarul a fost păgubit, daunele vor fi acoperite de persoana sau firma respectivă.

Publicitate

Sursa: adevarul.ro

Publicitate
Citește mai mult

Administrație

VIDEO / Un drum din Sânpetru arată ca după război, iar pe timp de ploaie nu se poate circula. Locuitorii spun că autorităţile nu răspund la sesizări

Redactia Brasov

Publicat

pe

În 2021, un drum comuna cu cea mai puternică dezvoltare din Braşov arată ca după război. Locuitorii din cartierul Ecovilla din Sânpetru se plâng că deşi au făcut nenumărate sesizări la primărie pentru a reabilita druumul ce duce spre casele lor, nu au primit încă niciun răspuns.

Publicitate

„Drumul deserveşte peste 3.000 de locuitori. Starea lui a ajuns să fie impracticabilă pe timp de ploaie, iar când nu plouă, deplasarea pe cei 450 de metri de face în aproximativ 15 minute. Asta deoarece drumul este plin de gropi şi cratere. Drumul cu pricina este: Giratoriu este de la DJ 103 – Strada Sfântul Aurel – Sfântul Andrei – Sfinţii Constantin şi Elena.”, spune Dragoş, unul dintre locuitorii cartierului.

Autoritătille locale nu ne răspund la petiţii şi sesizări, doar când ne întâlnim cu dumnealor, răspunsul este unul clasic. În maximum două săptămâni.”, mai spune Dragoş.

Publicitate

Oamenii spun că au făcut mai multe sesizări către Primăria Sânpetru, însă acestea sunt încă în lucru. Una singură este dată ca rezolvată parţial, însă locuitorii spun că nu este aşa, şi că drumul este la fel ca înainte.

video
Publicitate
Citește mai mult

Administrație

A început şcoala cu prezenţa fizică. Elevii care merg la şcoală cu autobuzele RATBV trebuie să prelungească lunar valabilitatea cardurilor de călătorie pentru a circula gratuit

Redactia Brasov

Publicat

pe

Având în vedere că a început din nou școala, iar prezența fizică la ore a unor categorii de elevi este posibilă, le readucem aminte elevilor și părinților că pentru a beneficia de călătorii gratuite pe mijloacele de transport în comun din municipiul Brașov, aceștia trebuie să prelungească, lunar, valabilitatea abonamentelor de călătorie pentru elevi.

Publicitate

Elevii care au card RATBV pot prelungi online, pe site-ul www.ratbv.ro, la adresa https://elevi.ratbv.ro/ , valabilitatea abonamentului lunar „toate liniile gratuit“.

Cererea de prelungire se poate descărca de la adresa https://www.ratbv.ro/uploads/documents/Declaratie_prelungire_abonament_elev.pdf și, după completare și semnare, se trimite tot on-line, după autentificarea în cont, cu seria cardului-abonament și CNP-ul elevului.

Publicitate

Reîncărcarea este posibilă doar dacă există deja un card fizic RATBV emis și utilizat măcar o dată pe numele elevului respectiv, în anul școlar 2020-2021.

Elevii care doresc emiterea unui card de transport nou sau care nu și-au mai încărcat, în anul școlar curent (2020-2021), abonamentul lunar gratuit trebuie să se prezinte la orice punct de vânzare al RATBV SA cu următoarele documente:

Publicitate

n cazul elevilor care au carte de identitate: carnet de note vizat pentru anul școlar 2020/2021, cu toate datele completate la zi; carte de identitate; cerere tip completată (formularul se găsește la toate punctele de vânzare);

n cazul elevilor care nu au carte de identitate: părintele/tutorele sau reprezentantul legal al elevului se prezintă la punctul de vânzare având asupra sa carnetul de note al elevului, vizat pentru anul școlar 2020/2021, cu toate datele completate la zi; cererea tip completată (se găsește la toate punctele de vânzare); cartea de identitate a persoanei care solicită abonamentul pentru elevul în cauză (părinte, tutore, reprezentant legal).

După prima încărcare la un punct de vânzare, prelungirea valabilității abonamentului lunar toate liniile se poate face online, pe site-ul elevi.ratbv.ro, atașând documentele și cererile solicitate, fără a mai fi nevoie să meargă la un centru de vânzare. Modelele de cerere solicitate se pot descărca de pe site.

Publicitate

La adresa https://elevi.ratbv.ro/ sunt prezentați pașii ce trebuie parcurși pentru încărcarea gratuită a cardurilor cu abonamentul lunar toate liniile pentru elevi și sunt enumerate documentele ce trebuie scanate/fotografiate și încărcate, de la caz la caz.

Reamintim că RATBV SA eliberează gratuit abonamente lunare elevilor din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, pe traseele de transport local utilizate de elevi de la domiciliu la unitatea de învățământ la care sunt înscriși, pe tot parcursul anului calendaristic. Aceasta însemnă că toți elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de abonament gratuit pe toate liniile din municipiul Brașov, iar cei care utilizează și linii de transport metropolitan ale RATBV primesc și un abonament gratuit pentru linia metropolitană utilizată. Prelungirea valabilității acestui abonament nu se poate face însă decât în punctele de vânzare bilete și abonamente.

Pentru orice probleme legate de activarea/prelungirea cardului puteți solicita ajutor pe adresa comunicare@ratbv.ro.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>