Connect with us
Publicitate

Social

Un fermier din Brașov a dus la abator 100 de vaci pentru că nu mai avea cu ce să le hrănească. Seceta a afectat pășunile, iar adăpătoarele au secat

Publicitate

Publicat

pe

Seceta îi împinge inclusiv pe fermieri să recurgă la soluții drastice. Un crescător de animale din comuna Cața, județul Brașov, a fost nevoit să își ducă vacile la abator pentru că nu mai suporta să vadă bovinele cum rabdă de foame, scriu jurnaliștii agrointel.ro.

Publicitate

Dragoș Nicolae Staicu, un fermier în vârstă de 20 de ani, membru al Asociației Forța Fermierilor, a păstrat doar 20 de vaci de lapte din peste 100 câte deținea până acum aproximativ două săptămâni. Pășunile și fânețele sunt uscate, iar adăpătoarele au secat, astfel că animalele nu se mai pot hrăni corespunzător.

Crescătorul, care până acum ceva vreme avea peste 100 de bovine și 1.100 de ovine spune că seceta l-a determinat să renunțe la aproape tot efectivul de Bălțată Românească cu Roșu, vaci care produceau anul trecut și 2.000 de litri de lapte pe zi.

„De 8 ani mă ocup cu crescutul animalelor, este o meserie moștenită din familie, dar secetă mai mare ca anul acesta nu am văzut. Anul trecut am avut 100 de vaci și 1.100 de oi, acum mai am 350 de oi și până în 21 de văcuțe. Din cauza secetei le-am dus la abator. Nu aveam nici pășune de la Primărie, am fost amânat de pe un an pe altul timp de 8 ani. Aveam nutreț de la tatăl și unchiul meu, care aveau fânețe, dar anul acesta nici acela nu s-a făcut”, a explicat fermierul brașovean, citat de agrointel.ro.

Publicitate

Până nu demult, Dragoș Staicu furniza lapte unei mari companii de lactate din România. Acum însă vacile abia dacă mai dau câțiva litri de lapte zilnic din cauză că nu au hrană corespunzătoare. Tânărul fermier spune că furajele pentru un număr atât de mare de vaci costă foarte mult, iar la prețurile mari se adaugă transportul și plata lucrătorilor din fermă.

„Laptele îl dădeam către un procesator mare, printr-o asociație – îl dădeam către asociația respectivă și ei către firmă. Aveam o producție și de 2.000 de litri pe zi. Vindeam laptele de vacă la 1,80 lei. Animalele au tot fost întinerite în fermă, iar hrana le-o asiguram din furaje cumpărate sau ce luam de la tatăl și unchiul care aveau vreo 300-400 de hectare de pământ, cu iarbă, lucernă, siloz. Acum e totul uscat, pur și simplu. Am pus siloz 20 de hectare, dar nu s-a făcut din cauza secetei. Totul este uscat ca-n palmă. Este foarte scump să cumpărăm, apoi mai sunt lucrătorii care trebuie și ei plătiți”, a mai spus Dragoș Staicu, citat de aceeași sursă.

În zadar s-a chinuit crescătorul de animale să mențină efectivul de vaci. Patru fântâni forate pe terenul unde pășteau animalele au secat, iar soluții pentru adăparea bovinelor nu a găsit. Așa că singura opțiune a fermierului a fost să ducă vacile la abator. Pentru un singur exemplar, tânărul a primi 3.800 de lei.

„Am dat dat vacile la 3.800 de lei bucata și cei 8% la ANAF, nu știu cât a fost kilogramul. Carcasa a fost socotită la 20 de lei pe kilogram. M-au chemat la abator să vin să socotim, dar nu am fost, mi-a fost milă de ele, cum să merg după ce le-am crescut, să merg să văd cum le omoară? Le-am zis să facă prețul cum vor, să socotească, să le ia. Este primul an în care renunț la animale. Pe viitor, ori mai iau 1.000 și ceva de oi, să fac 2.000 la număr, ori mai iau vaci de carne, Angus sau rase de stepă să fie mai rezistente. Nici atâția oameni pentru îngrijirea lor nu mi-ar mai trebui. Acum am 10 ajutoare, dar ferma este tehnologizată, avem muls mecanizat”, a mai spus crescătorul de animale din județul Brașov.

În această situație există și alți fermieri care caută cu disperare soluții pentru a-și continua activitatea. Mulți dintre ei se gândesc să renunțe la animale în acest an și speră ca anul viitor să poată relua creșterea vacilor.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes