Connect with us
Publicitate

Social

Un dezvoltator imobiliar din Brașov a pus la dispoziția refugiaților din Ucraina un bloc cu 50 de apartamente. Poveștile celor care au ajuns deja aici sunt cutremurătoare

Publicat

pe

Publicitate

Viețile milioanelor de ucraineni s-au schimbat peste noapte odată ce Rusia a lansat primele atacuri asupra țării vecine. În doar câteva minute, oamenii și-au făcut bagajele și au plecat din calea războiului, fără să aibă vreo destinație finală. În timp ce unii s-au adăpostit în buncăre, alții au urcat în mașini și au plecat către țările din Europa unde au sperat că vor fi în siguranță.

Mii de refugiați au ajuns și în România, iar inclusiv Brașovul a devenit casă temporară pentru câteva sute de ucraineni. Tatiana Semenenko și-a luat cei doi copii de 7 și 12 ani și a fugit din calea războiului. Și-a lăsat în urmă soțul, fretele și unchiul care au rămas să țină piept dușmanilor care amenință cu invadarea casei lor. Deși acum este în siguranță, femeia de 35 de ani retrăiește cu groază momentele prin care a trecut.

„Când au început bombardamentele, am plecat în 10 minute pentru că actele mele erau pregătite, fiind îngrijorată de situația politică de ceva timp. La ora 5 dimineața am auzit bombardamente și am zis că trebuie să plec. Am deschis dulapul și am pus ceva în bagaj, nu știu ce și am mers în zona Kievului la familia mea. Eram la 80 de kilometri de Kiev. Acolo am stat timp de 5 sau nu știu câte zile în subsol, cu toții împreună. Erau foarte multe avioane care treceau deasupra noastră, au bombardat teritoriile din apropierea noastră”, povestește Tatiana Semenenko.

Pentru că voia să își știe copiii în siguranță, tânăra și-a lăsat în urmă familia și a plecat la drum cu micuții ei. Nu avea nicio destinație, dar norocul a făcut să primească un telefon de la un prieten care i-a spus că a ajuns la Brașov. Așa s-a femeia hotărât să ia calea României.

Publicitate

„Soțul meu, fratele meu și unchiul meu au rămas în Kiev. Au puști și pistoale, iar împreună cu poliția și cu armata noastră ne protejează teritoriul. Îmi este teamă pentru viețile lor, dar. ne sunăm mereu pentru că acum avem conexiune. Inițial nu știam unde să ne ducem. Am vrut să mergem în vestul Ucrainei, dar după aceea m-am uitat pe hartă și am decis să merg în Moldova pentru că nu era așa departe. Nu îmi puteam imagina unde o să ajung. Era noapte, ningea mereu și am ajuns aici la 12 noaptea, după ce am condus timp de 15 ore. Nu am făcut asta niciodată până acum. Mama stătea lângă mine și îmi spunea „Tatiana, vorbește!” pentru că eram ca un zombi. Acum suntem în siguranță, dar nu ne așteptam ca voi să fiți atât de buni, că ne veți oferi mâncare, jucării pentru copii, lecții pentru copii. Acum plâng doar datorită bunătății voastre”, a mai spus Tatiana.

Și Anna Tarnopolska a ajuns la Brașov, împreună cu copiii ei. Deși este în siguranță, femeia stă mereu cu gândul la familia pe care a lăsat-o în urmă, în Ucraina.

„Casa noastră a fost bombardată și ne-am luat copiii urgent și am mers în Moldova, pentru că nu era atât de greu să trecem granița. Toată lumea este speriată. Sunt bombardamente în fiecare zi și nimeni nu se simte în siguranță acolo. Bunicul și bunica mea au 85 de ani și nu au nicio posibilitate să vină aici. Vreau să merg acasă. Nu știu dacă vreau să rămânem aici. Vreau pace”, a spus Anna Tarnopolska.

Acești refugiați ucraineni locuiesc deja într-un bloc pus la dispoziție de un dezvoltator imobiliar din oraș. În clădire urmau să fie amenajate apartamente care, mai apoi, ar fi fost închiriate în regim hotelier. Dar odată cu izbucnirea războiului, compania care administrează imobilul a decis să îl transforme în adăpost pentru cei care au fugit din calea războiului.

„Le oferim tot ce au ei nevoie pentru ca să poată locui. În primul rând un loc de adăpost, le oferim căldură, le oferim paturi, acum dotăm apartamentele cu bucătării pentru a le crea o independență proprie. Am renunțat la orice scop comercial la ora actuală și îl transformăm într-un scop umanitar. Suntem foarte fericiți că putem să facem acest lucru. Nu limităm perioada. Atâta timp cât este nevoie, atâta timp suntem la dispoziția lor”, a declarat dezvoltatorul imobiliar, Daniela Kasper.

Zeci de voluntari dau o mână de ajutor pentru ca refugiaților să nu le lipească nimic.

„Ne sună și oameni direct din Ucraina care au, de exemplu, deja prieteni aici în Brașov sau care au prieteni deja aici în bloc și ne sună telefonul în continuu. Avem vreo 50 de apartamente disponibile și încercăm să cazăm 250 de persoane în acest bloc. Momentan sunt deja cam 50 de persoane la noi, mai așteptăm astăzi în jur de 60 de persoane care vin și până mâine, duminică, cred că ajungem la o capacitate de 140 de oameni”, a declarat Mario Beckstein, voluntar.

Și primăria Brașov a deschis centrul comunitar „Brașov pentru Ucrania”, în incinta CATTIA. Refugiații vor primi aici sprijin financiar, mâncare și apă, medicamente, transport și informații către locurile de cazare disponibile pentru ei în oraș. Începând de aseară la Brașov a fost deschisă și o linie telefonică non-stop dedicată cetățenilor ucraineni care au ajuns sau urmează să ajungă la Brașov și au nevoie de îndrumare. La aceeași linie telefonică, brașovenii pot afla modalitățile prin care se pot implica în această campanie de sprijin a vecinilor noștri afectați de război. Operatorii care răspund la telefon sunt vorbitori de limba română și limba ucraineană și oferă aceste servicii voluntar.

Numărul de telefon este 0371 784 071.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes