Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Un braşovean, unul dintre inginerii NASA care au construit nava ce va pleca în misiune pe Lună

Publicat

pe

Un brașovean, inginer la NASA, a construit mai multe piese pentru racheta ce va fi lansată pe Lună, în noiembrie, în Misiunea Artemis 1. Dragoș Păun are 37 de ani, iar în ultimii șapte a lucrat pentru NASA, în special pentru construirea a opt din cele 55 de motoare ale navei spațiale cu care va zbura, spre Lună, în noiembrie, un echipaj uman, transmite agenția Rador.

„Cel mai important punct pentru mine a fost responsabilitatea de a integra cele 8 motoare auxiliare a căror funcție principală este de a asigura redundanța în misiune, în cazul defectării motorului principal sau a motoarelor de reglaj al altitudinii, dar și ale suplinii, uneori. Pe lângă aspectele tehnice, cred că cea mai mare provocare a fost să învăț să lucrez cu NASA, cu companiile partenere americane, pentru că ei de multe ori au puncte de vedere foarte diferite și metode de lucru foarte diferite”, a spus Dragoș Păun la Radio România Brașov.

Dragoș Păun a fost pasionat de zbor și de tainele universului încă de copil. Peste ani a studiat în Italia, acolo unde i-a fost alături și mama sa, Diana Păun.

„Am lucrat ca asistent medical la Milano, 13 ani în care l-am susținut cu bănuții ăia, câți erau, din dorința de a-i sta aproape, că era averea mea, singura mea bogăție era el. Și cred că și asta l-a ajutat, i-a dat încredere. După aceea, el a vrut să aplice pentru Germania. A aplicat, l-au luat. Probabil ăsta a și fost drumul lui”, a precizat Diana Păun.

Publicitate

La rândul său, tatăl lui Dragoș spune că nu poate descrie în cuvinte ce simte pentru fiul său: „Într-o zi mi-a spus că vine foarte obosit de la serviciu, că este epuizat, că are foarte multe planuri de făcut, că are foarte multe proiecte de îndeplinit și am spus: retrage-te. Mai sunt alte meserii unde poți să lucrezi. Mi-a răspuns: ce? ai nebunit? Ăsta e visul meu de când eram copil. (…) Așa îmi bate inima. Îmi bate inima tare. Și la serviciu toți colegii mă felicită și îi urează să fie din ce în ce mai bun. Și va fi!”.

Tot ce-și mai dorește acum inginerul Dragoș Păun este ca misiunea Artemis 1 să fie un real succes.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes