Connect with us
Publicitate

Economic

Un brașovean muncește în medie 9,8 ani pentru un apartament de 55 de mp. Cum evoluează piața imobiliară?

Publicat

pe

Un locuitor al Brașovului ar trebui să lucreze aproape 10 ani pentru a-și permite un apartament de 55 de metri pătrați. Deși în județ există o mulțime de locuințe în care nu stă nimeni, prețurile continuă să crească.

Publicitate

Potrivit datelor oferite de Direcția Județeană de Statistică Brașov, numărul de autorizații de construcție din 2022 a scăzut cu aproape un sfert față de anul precedent. A fost prima reacție în domeniu, după ce prețurile locuințelor nu au mai crescut atât de mult ca în anii anteriori.

„În ultimii ani, așa cum se vede și cu ochiul liber, numărul de autorizații de construcție a fost în creștere, doar că, în ultima perioadă, numărul acestora a început să scadă în județul Brașov. Numărul de autorizații din întreg anul 2022 a fost mai mic cu aproximativ 24% în județul nostru față de anul 2021”, a declarat Mihaela Pâtea, director adjunct al Direcției Județene de Statistică Brașov citată de Adevarul.ro.

Statisticienii brașoveni mai spun că, în urma recensământului de anul trecut, a rezultat că într-un număr destul de mare de locuințe din județul Brașov nu stă nimeni, fapt care nu justifică viteza cu care s-a construit în ultima vreme.

Publicitate

Zece ani de muncă doar pentru un apartament de 55 de metri pătrați

Cu toate acestea, un brașovean trebuie să muncească, în medie, 9,8 ani ca să câștige suma necesară achiziționării unui apartament de 55 de metri pătrați, la prețul mediu care se practică în oraș în acest moment. Față de Cluj-Napoca, unde un localnic muncește 10,8 ani, este mai bine, însă în toate celelalte localități din țară românii muncesc mai puțin pentru o casă, potrivit ultimului Raport asupra stabilităţii financiare, publicat de Banca Naţională a României (BNR).

Situția chiriilor este similară, astfel că este mult mai ușor să închiriezi o locuință la Timișoara sau București decât la Cluj sau Brașov.

„Preţurile cerute pe apartamentele date spre închiriere au crescut în ultimul an din cauza presiunii venite din creşterea cererii. Ne aşteptăm la chirii mai scumpe în oraşele mari din ţară şi în 2023 sub impactul inflaţiei, dar şi a modificărilor fiscal”, a precizat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, pentru Economedia.

În Braşov, prețul mediu pentru închirierea unei garsoniere în 2022 a fost 260 de euro pe lună, în creştere cu 12,2%, de la 230 de euro pe lună, cu un an înainte. Pentru apartamentele cu două camere, chiria medie solicitată de către proprietari s-a majorat în anul 2022, ajungând la 390 de euro pe lună, faţă de 350 de euro pe lună în 2021.

Publicitate

Astfel, preţurile au depăşit cu 10.8% valorile practicate cu un an în urmă. Și aşteptările proprietarilor de apartamente cu trei camere au crescut pe parcursul anulului 2022, ajungând la aproximativ 500 de euro pe lună, de la 449 euro pe lună în 2021. Comparând preţurile actuale cu cele din perioada ianuarie – decembrie 2021, acestea sunt mai mari cu 13.8%.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes