Connect with us
Publicitate

Social

Un brașovean a transformat un autobuz vechi într-un spital mobil blindat. Vehiculul, care a costat 130.000 de euro, va fi trimis în Ucraina și va servi ca unitate medicală

Publicat

pe

sursa foto: www.romania.europalibera.org

O flotă de vehicule blindate, o idee inspirată de moartea unui soldat ucrainean, este construită la comandă cu ajutorul unor donații din România. Acest autobuz, fotografiat într-o suburbie a Kievului pe 23 aprilie, este unul dintre cele câteva vehicule blindate unice care au fost finanțate prin crowdfunding de către români și care sunt pe cale să fie trimise în luptele din estul Ucrainei, anunță romania.europalibera.org.

Vehiculul a servit cândva drept autobuz de transport public pentru locuitorii din Pila, în nordul Poloniei. Acum este echipat ca un spital de campanie mobil, învelit în oțel și armură Kevlar. Este destinat să servească ca unitate medicală care poate fi poziționată la câțiva kilometri de pozițiile de front.

Proiectul este condus de Radu Hossu, un activist din Brașov care a ajuns să fie urmărit pe rețelele sociale pentru că a relatat în limba română, de pe frontul din Ucraina. Hossu spune că un spital mobil blindat a fost imaginat pentru prima dată de un prieten paramedic ucrainean cunoscut cu indicativul militar Angel care avea această idee de mult timp, spune el.

Multe dintre decesele care au avut loc în războiul din Ucraina au loc în timpul transportului soldaților grav răniți de pe front către spitale, care se află adesea la o distanță mare de tranșee. Unul dintre aceste decese a fost al lui Oleg Gubal, prietenul apropiat al lui Radu Hossu. Gubal a fost ucis în noiembrie 2022, în timp ce se afla într-un vehicul pe care Hossu îl cumpărase cu donații românești.

Publicitate

„A murit pe drumul de la linia frontului spre cel mai apropiat spital. Deci, dacă acest spital mobil blindat ar fi existat atunci, ar fi avut o șansă de supraviețuire. A fost îngerul meu păzitor când eram în tranșee. Se punea în permanență între mine și pericol. Întotdeauna dormeam prea mult, iar el mă trezea și îmi spunea: «Haide, Radu, trebuie să te duci să mănânci acum». A fost un om foarte, foarte bun”, a povestit brașoveanul Radu Hossu, pentru jurnaliștii de la Europa Liberă România.

După moartea soldatului ucrainean, Hossu spune că s-a simțit obligat să își comemoreze prietenul. „Complexul” blindat va purta numele soldatului ucrainean căzut la datorie.

„Am vrut să transform o tragedie în ceva bun. Realitatea este aceasta: Gubal avea o fetiță și un băiețel. Din noiembrie, după ce a murit, și până la Crăciun, fiul său îi scria scrisori lui Moș Crăciun în care îi cerea să îl aducă pe tatăl său înapoi acasă”, spune tânărul român.

Spitalul blindat Oleg Gubal va fi însoțit de un camion, care are un compartiment blindat în spate pentru ca medicii și asistentele să facă duș și să doarmă. Camionul va fi finisat cu aceeași vopsea verde ca autobuzul. Hossu spune că firma de automobile personalizate din Kiev care construiește vehiculele nu i-a facturat nimic în afară de salariile muncitorilor implicați.

Hossu spune că spitalul Oleg Gubal a costat în total aproximativ 130.000 de euro, bani donați de români, cei mai mulți bani fiind cheltuiți pe echipamente medicale și blindaje de nivel militar. El susține că blindajul nu a adăugat o greutate semnificativ mai mare vehiculului decât cea pe care acesta ar fi purtat-o atunci când era plin de pasageri și era folosit în transportul public.

În același atelier în care au fost realizate celelalte vehicule blindate se lucrează în prezent la acest vehicul de extracție, conceput pentru a ajunge pe poziții de front, pentru a transporta soldații răniți la spitalul mobil. Vehiculul off-road este o combinație a unui șasiu de camion GAZ de concepție sovietică, a unei cabine de camion american Ford și a unui compartiment de marfă blindat construit la comandă.

Radu Hossu spune că a fost copleșit de românii care au donat bani diverselor sale proiecte de strângere de fonduri pentru efortul de război din Ucraina, inclusiv pensionari care au donat 50 de euro din pensiile lor de circa 250 de euro pe lună.

Flota de vehicule blindate este programată să părăsească Kievul și să se îndrepte spre luptele din estul Ucrainei la începutul lunii mai.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes