Connect with us
Publicitate

Social

Un brașovean a compus imnul Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar. Tudor Monroe, un tânăr din Zărnești, este producătorul principal al piesei

Publicat

pe

Publicitate

Un stadion întreg și milioane de oameni din toate colțurile lumii vor dansa în finala Cupei Mondiale de Fotbal pe muzica creată de un român. Tudor Monroe, un tânăr de 24 de ani din Brașov este principalul producător al piesei oficiale a celei mai mari competiții sportive de pe mapamond. Compozitorul trăiește de câțiva ani în Londra, acolo unde și-a făcut un renume. Oficialii FIFA au aflat de talentul lui și l-au angajat să creeze cântecul emblemă al campionatului de fotbal.

O melodie cântată în arabă și un sound fresh, care combină stiluri de muzică modernă cu influențe orientale, a fost rețeta succesului pentru crearea piesei oficiale al Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar. Din mintea unui român a izvorât această melodie care deja se bucură de un succes uriaș în toată lumea. Tudor Monroe, un tânăr din Zărnești, este producătorul principal al piesei „Ezz Al Arab”.

„Într-o zi, chiar cei de la FIFA au intrat în contact și au spus trebuie să vii la studio, lucrăm la piesa Campionatului Mondial de Fotbal și am vrea să încerci. În două ore am ajuns la studio și în următoarele două ore aveam primul draft, primul demo, cu jumate din voci trase, după care partea de finalizare a durat. Am avut sesiuni și în Londra și în Dubai unde am avut mai multe studiouri închiriate de ei. Oamenii au știu că sunt foarte specializat în genul ăsta de sound și au spus da, trebuie să îi dăm o șansă”, povestește Tudor Monroe.

Pentru a compune piesa, tânărul brașovean a vrut să experimenteze Orientul Mijlociu. Așa că a plecat în Dubai ca să vadă viața de acolo și atmosfera dintr-un stat arab. Acolo i-a venit și inspirația pentru crearea formei finale a melodiei. Acest cântec este interpretat de artistul egiptean Wegz, unul dintre cei mai influenți cântăreți din Orientul Mijlociu.

Publicitate

„M-am gândit la audiență și la target și m-am gândit cum le dăm o piesă care să se muleze exact pe ce caută ascultătorii, cum imităm atmosfera de pe teren într-o piesă, pentru oamenii care nu sunt pe teren, să poată să simtă același vibe de acasă. Este prima piesă din istoria FIFA și a competițiilor de genul ăsta în care o piesă cu un artist din Orientul Mijlociu lansează o piesă full în arabă”, a mai spus producătorul român.

După 12 încercări care nu erau perfecte, a 13-a versiune a piesei a fost cu noroc. Tudor și cântărețul Wagz au lucrat împreună în studiouri de muzică din Londra și Dubai pentru înregistrarea melodiei.

„Ne-am cunoscut în Londra, am fost o săptămână în Dubai împreună și am făcut mare parte din piesă. Își dorea foarte mult să lucrăm pentru că i se părea că este altceva decât ce fac ei. Și atunci eram ca doi copii care experimentau. El cu ce facem noi în Anglia, eu cu ce fac ei în Egipt și în continuu era un schimb de idei și de materiale”, își amintește Tudor.

Încă de mic, Tudor a avut muzica în sânge. A absolvit liceul de muzică din Brașov, iar pasiunea a moștenit-o de la tatăl său.

„Am descoperit că îmi doresc să fac asta undeva prin clasa a doua, a treia, când am început să cânt la chitară. Tatăl meu cânta la chitară și el așa de hobby, fun. Am văzut asta în familie, mi-am dorit să fac și eu asta. La început nu prea am înțeles cum stă treaba, mai ales în muzica clasică, dar după am început să o prind și e o satisfacție. Cu cât înțelegi mai mult, cu atât îți dorești să faci mai mult. Am crescut cu muzică rock, ascultam heavy metal, aveam trupă tribut ACDC în clasa a șaptea, cu băieții din clasă. Eram foarte pasionat de muzica rock, cântam la chitară. Cu cât m-am maturizat, am început să îmi deschid apetitul pentru mai multe genuri și mi-am dat seama că e atât de multă muzică bună și nu e vorba neapărat de genuri, dar toată muzica e bună, depinde de ce stare ai să asculți. Și m-am deschis foarte mult spre alte genuri”, a spus Tudor Monroe.

La 18 ani, tânărul artist s-a mutat în București. Aici a gustat din succes după ce și-a făcut un nume în industria muzicală românească. A și colaborat cu câțiva artiști renumiți din țara noastră.

„Am început să cunosc oamenii din industrie, producătorii și oamenii pe care îi apreciam foarte tare și chestia asta mi s-a părut următoarea mișcare potrivită. Sunt câteva piese care au funcționat în România, majoritatea cu artistul Whats Up și cu Ioana Ignat cu care am lucrat destul de aproape în perioada respectivă. Dar și cu artiști ca Speak, Elena Gheorghe, am lucrat”, ne-a povestit producătorul muzical

Tânărul compozitor s-a mutat apoi în Londra. A fost acceptat la cinci universități, dar el a ales să urmeze cursurile școlii de muzică Point Blank din Londra. Acolo a studiat producție audio și inginerie de sunet de studio, timp de 3 ani. În tot acest timp a compus piese pe care le-a trimis marilor case de discuri, iar talentul lui a fost remarcat de producătorii muzicali din Marea Britanie.

„Am ajuns într-o țară în care nu știam pe nimeni. Mi se părea că era totul pe steroizi, toți oamenii erau mai mari, bugete erau mai mari, case de discuri erau mari și nu știam pe nimeni și mi se părea că e foarte dificil să pătrund acolo și a durat cam 2-3 ani să încep să cunosc oamenii cheie din industrie. Am lansat câteva piese cu artiștii locali, dar care sunt foarte influenți în Anglia. Am început să mă conectez cu artiștii ăștia și să încerc să le fac piesele care o să îi facă artiști mari, practic. Am lansat câteva piese și de atunci casele de discuri, publisherii și companiile dau mailuri în continuu și vor să lucrăm”, mai completat Tudor.

Acum, Tudor se Bucură din plin de succesul piesei create de el, iar punctul culminant al acestui proiect va avea loc peste doar câteva zile.

„O să plec în Qatar astăzi și abia aștept să ne bucurăm toți împreună. Acolo o să și dau play la piesă, de pe scena din Qatar, la deschiderea finalei, pe 18. Sunt foarte fericit și recunoscător că băieții au avut încredere în mine și că împreună am pus la cale produsul ăsta”, a spus artistul

Deși Tudor recunoaște că nu este microbist, Marocul a fost echipa sa preferată de la Campionatul Mondial de Fotbal. Dar fotbaliștii au fost eliminați în semifinală, așa că producătorul de muzică brașovean speră ca Argentina să câștige turneul final.

Piesa oficială a Campionatului Mondial de Fotbal și videoclipul făcut pentru acest eveniment poate fi urmărit AICI.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes