Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Un „bolid” a luminat cerul României. Astronomii explică ce a fost mingea de foc care a fost văzută din câteva zone ale țării

Publicat

pe

Un fenomen ciudat a apărut pe cerul României. Mingea de foc a putut fi observată cu ochiul liber, iar oamenii au avut întrebări cu privire la eveniment. Astfel, un astronom a oferit explicații cu privire la fenomenul spectaculos care a pus pe jar internetul.

Potrivit impact.ro, pe cerul țării noastre fenomenul a putut fi observat cu ochiul liber, iar astfel, mingea strălucitoare a stârnit curiozitatea internauților. Astronomul, Ciprian Vântdevară, că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la fenomenul spectaculos.

„Fenomenul luminos, cel pe care l-ați văzut dumneavoastră și l-au văzut și ceilalți locuitori, se numește meteor, nu meteorit. Iar unei anumite categorii de meteori, noi le mai spunem bolizi, în limbaj de specialitate. Acei meteori foarte strălucitori. Situațiile sunt foarte rare în care să ajung efectiv un meteorit la sol, în zone locuibile. Sunt extrem de rare, deci n-aș putea să spun că există un pericol, se consumă. Acum, dacă ar fi obiectul foarte mare, dacă ar fi vorba de un asteroid mare, da, ar pune în pericol viața pe pământ, dar nu este cazul”, a spus astronomul.

Acesta a precizat că evenimentul este spectaculos, într-adevăr, dar nu este periculos, deși anumite fragmente din acesta pot ajunge pe sol.

Publicitate

„Deci, când vorbim de meteori, de genul acesta de fenomene astronomice, nu sunt periculoși. Sunt spectaculoși într-adevăr. Este important să fie observați din mai multe locuri. Am văzut și eu imaginile, posibil să ajungă fragmente la sol, dar nu știm exact unde și dacă au ajuns acele fragmente la sol”, a explicat Ciprian Vântdevară, astronom.

Specialistul a dezvăluit că termenul de meteorit nu este potrivit pentru situația descrisă anterior. Meteoritul este un obiect ce a ajuns pe pământ și poate fi expus într-o expoziție, de asemenea, el arată ca un bolovan.

„Noi când ne referim la meteorit ne referim la un obiect în sine care a ajuns la sol. Îl putem pune într-o expoziție, nu știu, putem să-l atingem. Arată ca un bolovan. Poate să fie din piatră sau din metal”, a explicat astronomul.

Salvamontiștii din județele, Hunedoara și Gorj, au fost în alertă maximă marți seară, după ce pe cerul României a fost observată o lumină extrem de strălucitoare. Inițial aceasta a fost confundată cu un avion cu probleme tehnice, potrivit informațiilor după Facebook postate de Salvamont România.

Încă nu există informații referitoare la zona de impact, însă, se presupune că meteorul ar putea să se fragmenteze sau să se prăbușească fie în România, fie în Bulgaria.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes