Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Un avion militar F16, a spart geamurile locuitorilor din Covasna după ce a depășit viteza sunetului

Publicat

pe

O bubuitură puternică a speriat miercuri, înainte de prânz, locuitorii judeţului Covasna. Jurnaliștii postului local de radio, WeRadio, au primit la redacţie mai multe semnale din zone diferite ale judeţului despre acest zgomot puternic care se presupunea c-ar fi fost provocat de o explozie.

Publicitate

Conform unor martori, în localitatea Chiuruş de lângă Covasna s-au spart mai multe geamuri ale caselor în urma bubuiturii.

Semnale au fost şi din Sfântu Gheorghe, unde oamenii ne-au sesizat că s-au zgâlţâit balcoanele în jurul aceleiaşi ore, după ce s-a auzit un zgomot foarte puternic.

Conform jurnaliștilor WeRadio, MApN a confirmat zboruri de antrenament în zona Covasnei. Surse din MAI au indicat faptul că avionul, de tip F16, a fost responsabil pentru bubuitura care a speriat locuitorii covasnei, explicația bubuiturii fiind trecerea aparatului la nivel supersonic, cunoscut drept boom sonic (explozie sonică).

Publicitate

Atunci când un avion depăşeşte viteza sunetului, are loc „boom-ul sonic”. În momentul respectiv, undele sonore nu se mai propagă înaintea avionului, ci îl „înconjoară”, după care rămân în urma aparatului de zbor. În acea fracţiune de secundă, oamenii aflaţi în apropiere percep un zgomot asemănător cu cel declanşat de o explozie.

Ce reprezintă boomul sonic?

Boomul sonic este un fenomen care apare atunci când un obiect se deplasează cu o viteză mai mare decât cea a sunetului. Practic, atunci când un aparat de zbor – de exemplu un avion supersonic – depăşeşte bariera sunetului, acesta călătoreşte mai repede decât undele sonore o pot face. Ceea ce rezultă este un fenomen de compresie a undelor sonore care creează un „boom” când ajung la nivelul urechii unei persoane. Boomul sonic nu este un eveniment de scurtă durată care apare în momentul în care un avion depăşeşte bariera sunetului, ci un sunet continuu generat de un aparat care se deplasează cu o asemenea viteză.

Când un obiect (de exemplu, un avion) se deplasează prin aer, acesta creează o serie de unde de presiune înaintea şi înapoia sa, asemenea undelor create pe suprafaţa apei de o barcă. Aceste unde se deplasează cu viteza sunetului şi, pe măsură ce viteza aparatului de zbor creşte, undele se apropie treptat unele de altele, apare un fenomen de compresie a acestora, rezultând în cele din urmă o singură undă de şoc circulând cu viteza sunetului. Această viteză critică la care se petrece acest fenomen este Mach 1. Unda aceasta de şoc începe în partea din faţă a avionului şi se termină la coada acestuia, având forma unui con cu avionul pe post de vârf al conului.

Toate obiectele care pot depăşi viteza sunetului pot da naştere unui boom sonic. De exemplu, proiectilele şi gloanţele, care ating viteze supersonice, produc boomuri sonice în timpul deplasării lor prin atmosferă. De asemenea, tunetul este un fenomen de boom sonic produs pe cale naturală, creat de încălzirea şi expansiunea rapidă a aerului în timpul unei descărcări electrice. Dacă deplasarea avioanelor, proiectilelor sau gloanţelor ar avea loc în spaţiul cosmic, fenomenul de boom sonic nu s-ar produce, pentru că undele sonore au nevoie de aer sau de un alt mediu pentru a se propaga.

Publicitate

https://stagingfinastg.wpengine.com/amplu-exercitiu-militar-desfasurat-in-brasov-militarii-romani-si-americani-au-participat-la-wolf-strike-20/
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes