Connect with us
Publicitate

Eveniment

Un avion de vânătoare rusesc Su-27 s-a ciocnit intenționat cu o dronă militară americană deasupra Mării Negre

Publicat

pe

Publicitate

Un avion de vânătoare rus a forțat marți doborârea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor Aeriene americane deasupra Mării Negre, potrivit unui oficial american citat de CNN. Incidentul a avut loc în timp ce drona și două avioane SU-27 Flanker ale Rusiei operațiunea în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

Conform oficialului, unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei și a aruncat combustibil în fața dispozitivului american, urmat de avarierea elicei Reaper. Acest incident a dus la prăbușirea dronei în apele internaționale din Marea Neagră. Potrivit Comandamentului European al SUA, incidentul a avut loc în jurul orei 7:03 CET (08:03, ora României).

SUA susține că avionul rus a zburat în fața dronei într-un mod „nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist”. Avioanele rusești și americane au mai operat în trecut deasupra Mării Negre, dar acest incident este prima interacțiune de acest fel cunoscută, constituind o escaladare potențial periculoasă într-un moment critic al luptelor.

Comandamentul European al SUA a emis un comunicat în care a denunțat acțiunile periculoase ale piloților ruși și a cerut Rusiei să se comporte în mod profesionist și în siguranță în timpul interacțiunii cu aeronavele americane și aliate deasupra spațiului aerian internațional. Forțele aeriene americane din Europa – Forțele aeriene din Africa efectuează zboruri de aeronave în Europa deasupra teritoriului suveran și în spațiul aerian internațional, în coordonare cu legislația aplicabilă a națiunii gazdă și cu legislația internațională.

Publicitate

Redăm mai jos comunicatul integral emis marți seara de către Comandamentul European al SUA:

„Două avioane rusești Su-27 au efectuat astăzi (marți) o interceptare nesigură și neprofesionistă a unui avion MQ-9 fără pilot la bord al Forțelor Aeriene ale SUA, care opera în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

În jurul orei 7:03 AM (CET), unul dintre avioanele rusești Su-27 a lovit elicea avionului MQ-9, ceea ce a determinat forțele americane să fie nevoite să aducă MQ-9 la sol în apele internaționale. De mai multe ori înainte de coliziune, avioanele Su-27 au aruncat combustibil și au zburat în fața MQ-9 într-un mod nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist. Acest incident demonstrează o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist.

«Aeronava noastră MQ-9 efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la o prăbușire și la pierderea completă a MQ-9», a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și al Forțelor Aeriene din Africa, din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA. «De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave».

«Avioanele americane și aliate vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și le cerem rușilor să se comporte în mod profesionist și în siguranță», a adăugat Hecker.

Acest incident urmează un model de acțiuni periculoase ale piloților ruși în timpul interacțiunii cu aeronavele americane și aliate deasupra spațiului aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acțiuni agresive ale echipajelor aeriene rusești sunt periculoase și ar putea duce la erori de calcul și la o escaladare neintenționată.

Forțele aeriene americane din Europa – Forțele aeriene din Africa efectuează în mod obișnuit zboruri de aeronave în Europa deasupra teritoriului suveran și în spațiul aerian internațional, în coordonare cu legislația aplicabilă a națiunii gazdă și cu legislația internațională. Pentru a susține apărarea și securitatea colectivă europeană, aceste misiuni sprijină obiectivele naționale ale aliaților, partenerilor și SUA”.

Context

Dronele Reaper au fost folosite de SUA de mult timp pentru a monitoriza zona Mării Negre și pentru a aduna informații și a efectua recunoașteri pentru perioade lungi de timp. Acest incident arată că interacțiunea între aeronavele americane și rusești poate fi extrem de periculoasă și poate duce la erori de calcul și la o escaladare neintenționată.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes