Connect with us
Publicitate

Social

Un afacerist din Brașov cere despăgubiri de 150.000 de euro pentru casa de vacanță pe care voia să o ridice în Mamaia. Primăria Constanţa a intabulat pe terenul său un drum

Redactia Brasov

Publicat

pe

Curtea Supremă a decis ca procesul în care UAT Municipiul Constanța a fost dată în judecată pentru despăgubiri de 150.000 de euro în legătură cu o casă de vacanță în Mamaia ce nu a mai apucat să fie ridicată să se judece la Brașov, arată Ziua de Constanța.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nu poate fi atacată, astfel că dosarul va fi transmis judecătorilor Tribunalului Brașov.

Este vorba despre un litigiu în care un om de afaceri din Brașov, care a vrut să își construiască o casă de vacanță în Mamaia, cere de la municipalitate despăgubiri de 150.000 de euro – „evaluate provizoriu“, după ce municipalitatea ar fi operat „o expropriere“, intabulând pe terenul omului un drum.

Publicitate

Dosarul 5025/62/2020

Dosarul civil are numărul 5025/62/2020, iar părți în cauză sunt Dan Daniliuc, în calitate de reclamant și Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța, prin reprezentant legal, în calitate de pârât.

Publicitate

Așa cum arătam în edițiile anterioare, în 2003, bărbatul a cumpărat un teren intravilan de 519 mp, în Mamaia. În 2008, acesta a aflat că nu își poate construi o casă de vacanță în Mamaia pentru că obiectivul nu se încadra în prevederile PUD Mamaia 2001.

Ulterior, omul a declarat că, în 2014, Primăria Constanța și-a intabulat pe terenul său un drum, „operând astfel o expropriere de fapt din partea autorităților statului, fără o justă și prealabilă despăgubire“.

Cazul s-a aflat inițial în atenția judecătorilor brașoveni, fiind ulterior trimis la Constanța.

Publicitate

Despăgubiri evaluate provizoriu

În cererea de chemare în judecată, citată în Hotărârea nr. 2551/2020 a Tribunalului Constanța, se arată că reclamantul a solicitat „ca instanța să pronunțe o hotărâre prin care să se dispună obligarea pârâtei la plata de despăgubiri în cuantum de 150.000 euro (evaluate provizoriu), actualizate cu indicele de inflație la data plății efective, precum și la plata dobânzii legale calculate până la data plății efective a debitului“, potrivit www.rolii.ro.

În continuare, reclamantul a cerut și obligarea UAT Municipiul Constanța să aloce în bugetul aferent fondurile „necesare plății justei despăgubiri și a prejudiciului, cu cheltuieli de judecată“, conform sursei citate.

Publicitate

Terenul nu poate fi utilizat pentru scopul declarat

Astfel, omul a arătat că, în 2003, a achiziționat un teren intravilan de 519 mp, situat în stațiunea Mamaia. În anul 2008, bărbatul a cerut de la Primăria Constanța eliberarea unui certificat de urbanism, „însă din conținutul acestuia rezultă că nu putea fi utilizat pentru scopul declarat la acel moment, respectiv «casă de vacanță», întrucât obiectivul nu se încadra în prevederile PUD Mamaia 2001, aprobat prin H.C.L.M. nr. 129/2001“.

Se mai arată în hotărârea menționată că „în acest context, reclamantul a demarat o procedură prin care să poată beneficia de întreg dreptul de proprietate asupra terenului, inclusiv prin elaborarea și aprobarea unui PUZ“.

Publicitate

În continuare, „la data de 21.02.2013 reclamantul a primit din partea U.A.T. Mun. Constanța o propunere de schimb prin atribuirea unui teren situat în stațiunea Mamaia, pe malul lacului Siutghiol, în suprafață de 330 m2, evaluat la o valoare de 550 euro/m2, deși era neconstruibil. Primăria Mun. Constanța l-a informat pe reclamant că valoarea terenului său era de 350 euro/m2, în eventualitatea acceptării unui schimb“, potrivit www.rolii.ro.

Totuși, lucrurile nu s-au încheiat aici.

Omul a susținut că „în pofida discuțiilor dintre părți în vederea operării unui schimb de terenuri, Primăria Municipiului Constanța își întabulează pe terenul reclamantului un drum în anul 2014, operând astfel o expropriere de fapt din partea autorităților statului, fără o justă și prealabilă despăgubire“.

În acest context, omul cere despăgubiri de 150.000 de euro – „evaluate provizoriu“.

De la Brașov, la Constanța și înapoi la Brașov

Reprezentanții Primăriei Constanța au invocat excepția necompetenței materiale a Tribunalului Brașov, iar cazul a fost trimis la Constanța.

Tribunalul Constanța, însă, a apreciat, la rândul său, că nu îi revine competența de soluționare a cauzei, ci Tribunalului Brașov.

În acest context, dsoarul a fost trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a se stabili cine trebuie să judece cazul.

Recent, Curtea Supremă a decis că, în această cauză, competența de soluționare revine Tribunalului Brașov, așa încât dosarul urmează să fie trimis înapoi acestei instanțe.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Raed Arafat: „Oamenii să nu creadă că dacă județele au ajuns pe verde nu mai trebuie să se vaccineze”

Redactia

Publicat

pe

Șeful DSU Raed Arafat a spus marți seara că România a ajuns la cel mai mic număr de pacienți la ATI din decembrie 2020 și că toate județele sunt în scenariul verde. El atrage însă atenția că acest lucru nu înseamnă că oamenii nu mai trebuie să se vaccineze.

„Astăzi avem semnale bune: vedem și numărul de cazuri de la ATI, sunt 919 cazuri. Din 1 decembrie 2020 până acum n-am atins această cifră. E un semn foarte bun de scădere a presiunii pe sistemul sanitar, pe care colegii spun că o simt deja”, a spus Raed Arafat.

Acesta a explicat că și procentul de pozitivare la testele făcute a ajuns la 3,19%, în condițiile în care în trecut se înregistrau procente chiar și de 25 sau 26%.

Publicitate

„Ieri aveam două județe în scenariul galben, astăzi au scăzut și nu avem nicio creștere de incidență în ultimele 24 de ore. Să vedem cum evoluează pentru că au început școlile, oamenii s-a întors la lucru, cei care au fost în vacanță s-au întors în țară, deci normal că mișcarea e mai mare, vremea e frumoasă, lumea iese, vedem cum evoluează, noi sperăm să ținem sub control chiar dacă vor fi anumite creșteri”, a mai spus șeful DSU, la Digi 24.

În opinia lui, vaccinarea este cel mai important act pentru a menține această situație și pentru a ajunge „la mai bine”.

Publicitate

Raed Arafat susține că unul dintre cele mai mari riscuri ale acestei perioade este renunțarea la vaccinare, ce s-ar putea petrece în momentul în care oamenii se relaxează, văzând că toate județele din țară au ajuns în scenariul verde.

„Riscul cel mai important: când vedem acest lucru, unii să spună gata, am scăpat, de ce să mă mai vaccinez. Aceste date nu trebuie să lase oamenii să creadă că dacă au ajuns toate județele pe verde gata nu mai e nevoie să ne vaccinăm, pentru că ne întoarcem unde am fost, la galben și la roșu”, a precizat secretarul de stat.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Vreme rea până la finalul săptămânii – Ploi torențiale, vijelii și grindină

Redactia

Publicat

pe

Vremea se schimbă în toată țara, iar meteorologii anunţă că, începând de miercuri după-amiază şi până vineri seară, vor fi ploi, descărcări electrice şi vijelii.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri, o informare de instabilitate atmosferică în toată țara, de miercuri, ora 16.00, până vineri, ora 21.00. În Banat, Crișana și sud-vestul Olteniei va fi Cod galben de vijelii, scrie Mediafax.

Informarea de instabilitate atmosferică va fi în vigoare de miercuri, ora 16.00, până vineri, ora 21.00.

Publicitate

Vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, la început în sud-vestul și vestul țării, apoi și în celelalte regiuni. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…30 l/mp.

Publicitate

Alerta Cod galben a fost emisă pentru intervalul miercuri ora 16.00 – joi ora 10.00.

În Banat, Crișana, precum și în sud-vestul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Incidența scade la 1,27 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Incidența la nivel județean a ajuns la 1,03 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Miercuri, 12 mai, incidența la nivelul municipiului este de 1,27, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Fundata, și anume 2,72 la mie.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>