Connect with us

Social

Un afacerist din Brașov cere despăgubiri de 150.000 de euro pentru casa de vacanță pe care voia să o ridice în Mamaia. Primăria Constanţa a intabulat pe terenul său un drum

Redactia Brasov

Publicat

pe


Curtea Supremă a decis ca procesul în care UAT Municipiul Constanța a fost dată în judecată pentru despăgubiri de 150.000 de euro în legătură cu o casă de vacanță în Mamaia ce nu a mai apucat să fie ridicată să se judece la Brașov, arată Ziua de Constanța.

Publicitate

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nu poate fi atacată, astfel că dosarul va fi transmis judecătorilor Tribunalului Brașov.

Este vorba despre un litigiu în care un om de afaceri din Brașov, care a vrut să își construiască o casă de vacanță în Mamaia, cere de la municipalitate despăgubiri de 150.000 de euro – „evaluate provizoriu“, după ce municipalitatea ar fi operat „o expropriere“, intabulând pe terenul omului un drum.

Publicitate

Dosarul 5025/62/2020

Dosarul civil are numărul 5025/62/2020, iar părți în cauză sunt Dan Daniliuc, în calitate de reclamant și Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța, prin reprezentant legal, în calitate de pârât.

Publicitate

Așa cum arătam în edițiile anterioare, în 2003, bărbatul a cumpărat un teren intravilan de 519 mp, în Mamaia. În 2008, acesta a aflat că nu își poate construi o casă de vacanță în Mamaia pentru că obiectivul nu se încadra în prevederile PUD Mamaia 2001.

Ulterior, omul a declarat că, în 2014, Primăria Constanța și-a intabulat pe terenul său un drum, „operând astfel o expropriere de fapt din partea autorităților statului, fără o justă și prealabilă despăgubire“.

Cazul s-a aflat inițial în atenția judecătorilor brașoveni, fiind ulterior trimis la Constanța.

Publicitate

Despăgubiri evaluate provizoriu

În cererea de chemare în judecată, citată în Hotărârea nr. 2551/2020 a Tribunalului Constanța, se arată că reclamantul a solicitat „ca instanța să pronunțe o hotărâre prin care să se dispună obligarea pârâtei la plata de despăgubiri în cuantum de 150.000 euro (evaluate provizoriu), actualizate cu indicele de inflație la data plății efective, precum și la plata dobânzii legale calculate până la data plății efective a debitului“, potrivit www.rolii.ro.

În continuare, reclamantul a cerut și obligarea UAT Municipiul Constanța să aloce în bugetul aferent fondurile „necesare plății justei despăgubiri și a prejudiciului, cu cheltuieli de judecată“, conform sursei citate.

Terenul nu poate fi utilizat pentru scopul declarat

Astfel, omul a arătat că, în 2003, a achiziționat un teren intravilan de 519 mp, situat în stațiunea Mamaia. În anul 2008, bărbatul a cerut de la Primăria Constanța eliberarea unui certificat de urbanism, „însă din conținutul acestuia rezultă că nu putea fi utilizat pentru scopul declarat la acel moment, respectiv «casă de vacanță», întrucât obiectivul nu se încadra în prevederile PUD Mamaia 2001, aprobat prin H.C.L.M. nr. 129/2001“.

Se mai arată în hotărârea menționată că „în acest context, reclamantul a demarat o procedură prin care să poată beneficia de întreg dreptul de proprietate asupra terenului, inclusiv prin elaborarea și aprobarea unui PUZ“.

În continuare, „la data de 21.02.2013 reclamantul a primit din partea U.A.T. Mun. Constanța o propunere de schimb prin atribuirea unui teren situat în stațiunea Mamaia, pe malul lacului Siutghiol, în suprafață de 330 m2, evaluat la o valoare de 550 euro/m2, deși era neconstruibil. Primăria Mun. Constanța l-a informat pe reclamant că valoarea terenului său era de 350 euro/m2, în eventualitatea acceptării unui schimb“, potrivit www.rolii.ro.

Totuși, lucrurile nu s-au încheiat aici.

Omul a susținut că „în pofida discuțiilor dintre părți în vederea operării unui schimb de terenuri, Primăria Municipiului Constanța își întabulează pe terenul reclamantului un drum în anul 2014, operând astfel o expropriere de fapt din partea autorităților statului, fără o justă și prealabilă despăgubire“.

În acest context, omul cere despăgubiri de 150.000 de euro – „evaluate provizoriu“.

De la Brașov, la Constanța și înapoi la Brașov

Reprezentanții Primăriei Constanța au invocat excepția necompetenței materiale a Tribunalului Brașov, iar cazul a fost trimis la Constanța.

Tribunalul Constanța, însă, a apreciat, la rândul său, că nu îi revine competența de soluționare a cauzei, ci Tribunalului Brașov.

În acest context, dsoarul a fost trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a se stabili cine trebuie să judece cazul.

Recent, Curtea Supremă a decis că, în această cauză, competența de soluționare revine Tribunalului Brașov, așa încât dosarul urmează să fie trimis înapoi acestei instanțe.

Publicitate
Spune-ți părerea

Social

„S-a modernizat DN 73”, la Râşnov. Drumul nu are trotuare, trecerile de pietoni nu sunt marcate iar şanţurile sunt neprotejate

Redactia Brasov

Publicat

pe


Problemele de trafic de pe DN 73 par să nu se mai rezolve. După ce ani de zile drumul în interiorul oraşului Râşnov a fost o ruşine, asta pentru că firma care s-a ocupat de asfaltare a lucrat foarte încet, acum când lucrările par a fi gata, de fapt pietonii au mari probleme de a merge prin zonă. 

Publicitate

Pentru că pietonii abia circulă pe marginea drumului, Primăria Râşnov a făcut o nouă sesizare la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov pentru a remedia situaţia.

Printre problemele cu care se confruntă râşnovenii sunt treceri de pietoni marcate greşit, lipsa trotuarelor care face ca oamenii să fie nevoiţi să meargă pe marginea drumului naţional sau mai rău, lucrări neterminate.

Publicitate

„Având în vedere situația lucrărilor de modernizare a tronsonului din DN73 care traversează orașul nostru, Primăria Râșnov a trimis o nouă adresă Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov în vederea rezolvării problemelor existente. În adresa trimisă în data de 01.03.2021 sunt specificate mai multe probleme identificate pe tronsonul respectiv, și anume:

  • Pe șoseaua Branului, sistemul de colectare a apelor pluviale s-a realizat în sistem deschis prin șanțuri neprotejate și podețele de acces la intrările în curți reprezintă un pericol major pentru siguranța circulației. Solicitarea autorităților locale este aceea ca sistemul de colectare al apelor pluviale să se realizeze în sistem închis, cu rigole carosabile
  • La intersecția DN 73 cu DN 1 E din orașul Râșnov, lucrările de modernizare a intersecției printr-un sens giratoriu nu au fost terminate, iar circulația în această intersecție se desfășoară cu foarte mare dificultate
  • Trecerile de pietoni de pe teritoriul administrativ al orașului Râșnov nu sunt marcate corespunzător și nu sunt semnalizate prin indicatoare rutiere, stațiile de autobuz aferente DN 73 nu sunt amenajate și marcate corespunzător
  • Trotuarele aferente DN73 nu au fost refăcute în totalitate, pietonii fiind obligați să circule pe partea carosabilă
  • Trecerea la nivel cu calea ferată nu este amenajată corespunzător formându-se coloane de mașini pe ambele sensuri de circulație
  • În urma lucrărilor de asfaltare pe DN73, căminele de vizitare, gurile de scurgere a retelelor de canalizare menajeră, pluvială și distribuție apă apă au fost astupate
  • Prin turnarea stratului de asfalt necorspunzător pe carosabil și pe trotuarul din zona Cartierului Toamnei și intrarea în stația de Carburant MOL, în perioadele ploioase, apele pluviale nu se scurg așa cum trebuie
  • În zona stației de carburant LUKOIL au fost montate capacele căminelor de canalizare la cota finală a străzii dar nu s-a mai turnat și ultimul strat de asfalt

Lista deficiențelor constatate este mult mai lungă. Toate problemele se regăsesc în adresa înaintată DRDP Brașov, prin care se solicită remedierea acestora. Adresa de față nu este singura de acest gen care a fost trimisă către cei care administrează DN73, porțiunea care tranzitează orașul nostru, ultima fiind în data de 11.12.2020.” au transmis reprezentanții Primăriei Râșnov.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Incidența a ajuns la 4,16 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Gabriella

Incidența la nivel județean a ajuns la 2,82 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a crescut din nou. Luni, 01 martie, incidența la nivelul municipiului este de 4,16, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

Publicitate

În prezent, cea mai mare valoare o are rata de incidență în comuna Sânpetru, și anume 4,75 la mie.

Totodată, în ultimele 24 ore au fost depistate 85 noi cazuri de COVID-19 în județul Brașov dintre care 64 au fost din Municipiul Brașov.

Publicitate

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Citește mai mult

Social

Avertismentul medicilor – Valul trei al pandemiei va afecta tinerii

Avatar

Publicat

pe


Toată lumea se pregătește pentru valul trei al pandemiei de coronavirus. Medicii avertizează că de această dată cei mai expuși vor fi tinerii, pentru că aceștia nu sunt încă vaccinați, scrie digi24.ro.

Publicitate

Radu Țincu – medic ATI la Spitalul Floreasca din București: „Cred că va fi un al treilea val diferit față de cele din 2020, pentru că atunci aveam toată populația expusă riscului. În acest moment, grupele vulnerabile sunt oarecum securizate prin vaccin. Cred că vom avea un număr de cazuri în creștere la populația tânără, care încă nu a fost imunizată.

Avem o nouă varianta virală, varianta britanică, care în mod sigur circulă în România intracomunitar, o variantă virală cu o transmisibilitate mult mai ridicată.

Publicitate

Anticipez că va fi o accelerare a transmiterii în rândul comunităților de persoane tinere și acest lucru nu va avea un impact așa mare cum a fost în septembrie-octombrie anul trecut asupra sistemului de terapie intensivă.

Sigur că, odată ce numărul de persoane tinere îmbolnăvite de COVID va crește și vom avea mii de persoane diagnosticate pozitiv, va exista și un procent redus de oameni care vor dezvolta și forme severe.”

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>