Connect with us
Publicitate

Eveniment

ULTIMĂ ORĂ / Greva profesorilor se suspendă. Sindicaliștii au acceptat ultima ofertă a Guvernului, iar de mâine cadrele didactice se vor întoarce la clase

Publicat

pe

Sindicaliștii din Educație au anunțat că vor suspenda greva generală declanșată în data de 22 mai. Premierul Nicolae Ciucă a declarat că de mâine profesorii se vor întoarce la clase, iar situația elevilor va fi încheiată.

Publicitate

Iată anunțul făcut de sindicaliști:

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

  • principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
  • acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”.

Publicitate

Potrivit adevarul.ro, creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare. Există un paragraf și în preambulul OUG, despre cum ar trebui să fie salariile de la 1 ianuarie 2024, însă acest paragraf nu are nicio valoare în acel loc, potrivit normelor de tehnică legislativă în vigoare.

Față de ordonanța de urgență nr. 53 din 2023, majorarea promisă de 25% reprezintă, de fapt, 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare, conform documentului. Pentru comparație, aici sunt grilele salariale valabile pentru luna mai 2023.

Salariile profesorilor și ale personalului didactic auxiliar ar urma să crească de la 1 iunie cu 1.300 de lei brut pe fiecare funcție, potrivit proiectului de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică după ce Guvernul a făcut duminică o nouă ofertă sindicaliștilor. Pentru personalul nedidactic din sistemul național de învățământ, majorarea prevăzută este de 400 de lei brut.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes