Social
Uite amenda, nu e amenda! Românii care nu s-au recenzat nu vor mai fi sancționați

Ca să convingă românii să ia parte la recensământul populației și al locuințelor, autoritățile au anunțat că fiecare persoană care refuză să treacă prin acest proces va primi o amendă de 3.000 de lei. Dar odată cu finalizarea perioadei de colectare a datelor, reprezentanții Institutului Național de Statistică spun că nu vor mai fi acordate sancțiuni pentru cei care nu s-au recenzat.
Într-un final, responsabilii au găsit o soluție alternativă la colectarea datelor de la românii care nu au trecut prin procesul de recenzare. Specialiștii INS vor lua date din sistem de la precedentul recensământ.
„Cei care nu au fost recenzaţi nu vor fi amendaţi, întrucât nu au oferit informaţiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative. Ei vor fi practic recenzaţi automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduşi în baza de recensământ numai în măsura în care există informaţii că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni”, a declarat Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, citat de observatornews.ro.
Recensământul populației și al locuințelor s-a încheiat oficial duminică, pe data de 31 iulie, iar rezultatele arată că s-au înregistrat 18,15 milioane de persoane, ceea ce înseamnă un procent de 95,4% de români recenzați. În județul Brașov au trecut prin procesul de recenzare 515.654 de persoane, ceea ce înseamnă un procent de 93,2%.
Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor este primul recensământ din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se desfăşoară cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei depline a informaţiilor. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.
-
Evenimentacum 2 zile
„Spitalul groazei”, de la Brașov. Cum arată una dintre unitățile medicale din oraș unde pacienților le este teamă să ajungă
-
Sportacum 3 zile
Trei braşoveni de la ACS Reggio Liriada Braşov, convocaţi în premieră la echipa naţională de minifotbal
-
Socialacum 2 zile
FOTO / Meniu complet, în valoare de 17 lei, la cantina școlară. Ce mănâncă elevii unor unități de învățământ din Brașov la masa de prânz
-
Fapt diversacum 2 zile
FOTO / Fenomen impresionant! Munţii Făgăraş vizibili de la sute de kilometri, din judeţul Cluj
-
Evenimentacum 23 de ore
Accident rutier la ieșirea din Făgăraș: două victime după ce o autoutilitară s-a răsturnat
-
Fapt diversacum 2 zile
Braşovenii vor putea „adopta” un animal de la grădina zoologică. Cu 10 euro, se scrie numele pe un panou de la intrarea în Zoo, pentru 2.500 de euro poți vedea live, de acasă, ce face animalul
-
Turismacum 23 de ore
Destinația turistică numărul 1 a României în 2023 se află în judeţul Braşov. A fost votată de jurnaliştii din Clubului Presei de Turism
-
Administrațieacum 3 zile
Braşovul ar putea avea primul sens giratoriu suspendat. Primăria face consultare publică. Allen Coliban: „Vorbim despre stabilirea unor soluții care să ajute la descongestionarea traficului”