Connect with us
Publicitate

Sport

UEFA a prezentat oficial noul format din Champions League, Europa League și Conference League

Publicat

pe

Publicitate

UEFA a confirmat că cele mai importante competiții de cluburi pe care le organizează își vor schimba formatul începând cu sezonul următor. Se renunță la sistemul cu grupe, iar în Champions League, Europa League și Conference League se va trece la un format sub formă de campionat din stagiunea 2024/2025.

Din noul sezon, formatul clasic cu grupe de câte 4 echipe va fi eliminat. La start se vor afla 36 de echipe, care vor evolua sub forma unei ligi. La tragerea la sorți, echipele vor fi împărțite în 4 urne de câte 9 echipe. Fiecare adversar va avea parte de 8 adversari diferiți.

În Champions League și Europa League se vor disputa în prima fază a competiției câte 8 meciuri (4 acasă și 4 în deplasare), în timp ce în Conference League vor avea loc 6 meciuri (3 acasă și 3 în deplasare). Echipele vor întâlni în Champions League și Europa League câte 2 adversari din fiecare urnă valorică.

În prima urnă din Champions League se vor afla câștigătoarea trofeului din acest sezon și cele opt echipe cu cel mai bun coeficient UEFA. Tot pe baza coeficientului UEFA vor fi stabilite și celelalte trei urne, potrivit forului continental.

Publicitate

După meciurile din prima fază, primele opt clasate se vor califica în optimile de finală. Ocupantele locurilor 9-24 vor disputa barajul pentru celelalte opt locuri din optimi. În schimb, echipele de pe locurile 25-36 vor fi eliminate și nu vor mai juca în acel sezon într-o competiție europeană.

Programul Champions League din noul sezon:

 • Etapa 1: 17-19 septembrie 2024
 • Etapa 2: 1-2 octombrie 2024
 • Etapa 3: 22-23 octombrie 2024
 • Etapa 4: 5-6 noiembrie 2024
 • Etapa 5: 26-27 noiembrie 2024
 • Etapa 6: 10-11 decembrie 2024
 • Etapa 7: 21-22 ianuarie 2025
 • Etapa 8: 29 ianuarie 2025
 • Play-off (tur): 11-12 februarie 2025
 • Play-off (retur): 18-19 februarie 2025
 • Optimi (tur): 4-5 martie 2025
 • Optimi (retur): 11-12 martie 2025
 • Sferturi (tur): 8-9 aprilie 2025
 • Sferturi (retur): 15-16 aprilie 2025
 • Semifinale (tur): 29-30 aprilie 2025
 • Semifinale (retur): 6-7 mai 2025
 • Finala: 31 mai 2025 (Allianz Arena – München)

De ce s-a produs această schimbare

UEFA a anunțat că a luat această decizie pentru a face competițiile europene și mai interesante pentru suporteri. În plus, gradul de imprevizibilitate va crește, iar schimbarea va genera un interes ridicat.

„UEFA a demonstrat în mod clar că ne angajăm pe deplin să respectăm valorile fundamentale ale sportului și să susținem principiul-cheie al competițiilor deschise, cu o clasificare bazată pe meritul sportiv, în deplină concordanță cu valorile și modelul sportiv european bazat pe solidaritate”, a declarat președintele UEFA, Aleksandr Ceferin, despre noul format, citat de HotNews.

Faptul că fiecare echipă va avea două adversare din prima urnă valorică va face ca în fiecare etapă să putem vedea de meciuri de cinci stele. Acest lucru se va traduce prin faptul că interesul va crește. Audiența va fi astfel mai mare, iar drepturile TV vor putea fi vândute cu sume mai mari.

Fără doar și poate, meciurile gen Manchester City vs. Steaua Roșie Belgrad (19.09.2023 în cadrul Grupei G a Ligii Campionilor – cu cote 1×2 de 1.07, 16.00 și 41.00) nu stârnesc nici pe departe un interes la fel de ridicat precum partide între echipe de top, în care echilibrul este reflectat clar de cotele stabilite de bookmakerii caselor de pariuri sportive.

Va avea șanse mai mari România să trimită o echipă în Champions League?

Echipele din România nu s-au mai întâlnit în ultimii ani cu Champions League. Au fost eliminate constant încă din primele tururi și nu au mai ajuns în această competiție, având rezultate slabe în acest sport. Cum UEFA va crește numărul de echipe participante se pune întrebarea dacă vor crește și șansele noastre de a trimite o echipă în Champions League. Ei bine, șansele nu cresc prea mult.

Asta deoarece din cele patru locuri disponibile în plus unul îi va fi oferit clubului de pe locul 3 din liga asociației ce ocupă locul 5 în clasamentul coeficienților. Alte două locuri vor fi oferite asociațiilor cu cea mai bună performanță a cluburilor în sezonul precedent.

Iar diferența care ar putea să ne bucure este că un loc în plus va fi oferit pentru echipele care participă preliminarii, cum este și cazul campioanei României. Astfel, din preliminarii vor obține calificarea 5 echipe în loc de 4 până acum. Va fi însă dificil ca o echipă din România să mai pătrundă în Champions League, având în vedere că numărul de locuri este limitat, iar competiția este acerbă. Totuși, echipele noastre pot spera la prezențe în Europa League ori Conference League. (P)

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes