Connect with us
Publicitate

Economic

UE îşi doreşte înfiinţarea unei organizaţii echivalente Rezervei Federale a SUA

Publicat

pe

Într-un articol publicat recent pe Yahoo Finance, jurnalistul Myles Udland aduce în discuţie situația complicată dar optimistă a prognozelor Rezervei Federale a SUA, banca centrală a Statelor Unite a cărei principală datorie este de a răspunde la situațiile critice din sistemul financiar american.

Astfel, în urma analizelor se porneşte de la premisa că cele mai severe consecințe financiare legate de pandemia de coronavirus au trecut, însă în același timp recuperarea rămâne o propunere de termen lung cu provocări intrinsece. Citând un comunicat de presa al Rezervei Federale, se subliniază faptul că „epidemia de coronavirus cauzează greutăți economice și umane enorme pe tot teritoriul Statelor Unite și în jurul lumii, iar virusul și măsurile întreprinse pentru a proteja sănătatea publică au indus declinuri acerbe în activitatea economică și o creștere brusca în pierderi de locuri de munca”.

În declarațiile de presă de săptămână aceasta, Jerome Powell (președintele Rezervei Federale) a subliniat că „magnitudinea încetinirii creșterii și ritmul recuperării rămân extraordinar de nesigure și vor depinde în mare parte de succesul practic al măsurilor de restrângere a infectărilor”. Acesta a continuat cu faptul că exista o dorință generală de revenire la normal, însă o recuperare completă este puţin probabilă până când oamenii nu își recapătă încrederea că se pot desfășura la o scară largă de activități în siguranță.

Din punct de vedere financiar, articolul atrage atenția că ultimele prognoze ale ratei dobânzilor sugerează că nu vor exista creșteri până în 2023, cel mai devreme, un semn că orice aspect care seamănă cu o „recuperare deplină” este la câțiva ani depărtare. Contracția economică de 6.5%, respectiv șomajul peste 9% rămân în perspectivă pentru Statele Unite în 2020. Problema principală în a stabili coordonate mai clare stă în faptul că datele sunt deosebit de volatile. Pe lângă aceasta, rezultatele slabe ale raportului evoluția angajărilor, incertitudinea asupra unei evoluții negative a virusului, incertitudinea în continuarea măsurilor politice de sprijinire a IMM și a consumatorilor împiedică o analiză certă a situației economice.

Publicitate

Ca răspuns la prognozele recente ale Rezervei Federale, economistul şef Ian Shepherdson al Pantheon Macroeconomics (firma de consultanță formată de Wall Street Jorunal) mizează pe producţia unui vaccin în curând ca factor cheie pentru adeverirea predicțiilor. „Prognozele medii par a fi rezonabile, dacă presupunerea care le susține este că va exista un vaccin care va putea fi implementat pe scară largă înainte de jumătatea anului viitor”[…] „Daca nu, toate pariurile în privința rapidității recuperării sunt nule”.

În contrast cu predicţiile Statelor Unite, evoluția recuperării macroeconomice la nivelul UE depinde de proiectului făcut public ieri de a se forma o Uniune Europeana a piețelor de capital. Într-un articol publicat recent, autorul Jenna Brown descrie acest proiect ca fiind un set de 17 măsuri interdependent legate de politica publică pentru eliminarea barierelor existente între piețele financiare și a crea o „Uniune a Piețelor de Capital”. Acest aspect este văzut că o măsură esențială în a urgenta recuperarea UE din situația generată de criza Coronavirus, care a redus perspectivele de creștere până la stagnare sau recesiune pentru majoritatea statelor europene. În același articol, este citat Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene în privință stabilității economice, serviciilor financiare și CMU, Valdis Dombrovskis care a declarat: „Uniunea Piețelor de Capital este un element major a strategiei noastre de recuperare după coronavirus”.

Rezultatul acestor măsuri, pe termen lung, ar fi de creare a unei organizații echivalente Rezervei Federale al Statelor Unite pe teritoriul statelor UE. 

Mai multe informații pot fi citite în raportul direct, disponibil aici: https://ec.europa.eu/info/files/200610-cmu-high-level-forum-final-report_en 

foto CUHK

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes