Connect with us
Publicitate

Social

Turneu de șah, organizat în scop caritabil, la Brașov. Cupa „Bastonul Alb” va avea loc la CATTIA, pe 25 noiembrie

Publicat

pe

Asociația Bastonul Alb, împreună cu Fundația Comunitară Brașov, Agenția Metropolitană Brașov și ACS Paralimpic Buzău, are plăcerea de a invita pasionații, amatorii și jucătorii de șah cu sau fără experiență la prima ediție a Cupei Bastonul Alb, pe data de 25 noiembrie, începând cu ora 9:00, la CATTIA Brașov (Centrul de afaceri, transfer tehnologic și incubator de afaceri), pe strada Institutului nr. 35.

Publicitate

Evenimentul va fi unul menit să încurajeze interacțiunea dintre jucătorii tipici și cei cu dizabilități. Acesta este caracterizat ca unul caritabil, iar taxa de participare va fi încasată ca donație către Asociația Bastonul Alb, ce sprijină persoanele cu deficiențe de vedere pentru a fi integrate în societate. Șahul este sportul prin intermediul căruia se realizează cel mai bine incluziunea persoanelor cu diferite dizabilități printre cele valide. Cu ajutorul unei table adaptate și a unui ceas cu voce, persoanele cu deficiente de vedere pot juca de la egal la egal cu semenii lor valizi.

Premiile garantate sunt în valoare de 4530 de lei, având 5 categorii premiate: clasament general, persoane cu dizabilități, copii 6-10 ani, fete și categoria nelegitimați. Se așteaptă un număr de până la 60 de jucători.

Asociațiile organizatoare vor asigura mâncare și băutură pentru toți participanții, de-a lungul turneului. Pe lângă concursul propriu-zis, se pregătește și un moment artistic surpriză, precum și o demonstrație de șah între persoanele cu dizabilități și persoanele tipice.

Publicitate

„Șahul m-a ajutat ca nevăzător să înțeleg mai bine spațiul din jurul meu, să mă pot orienta, să iau decizii. Vrem să-i sprijinim și pe alți nevăzători iubitori de șah să studieze jocul, să aibă curajul să se înfrunte în turnee importante cu jucători foarte buni și să își modeleze personalitatea prin intermediul acestui joc captivant”, a declarat Costi Marchidan, reprezentant Asociația Bastonul Alb.

„În urmă cu 23 ani am arbitrat prima competiție dedicată nevăzătorilor, apoi, după 2 ani ,primii jucători au început să figureze în listele oficiale ale Federației Internaționale(FIDE). Am reușit, în ultima perioadă, să facem rost și de ceasuri special adaptate persoanelor cu deficiențe de vedere, așa că acum pot juca de la egal la egal cu persoanele tipice. Tot ce contează este să avem jucători care își doresc să participe”, a declarat Radu Șofran, arbitru internațional de șah.

Acest eveniment face parte din programul Brașov Heroes #10, cu sprijinul Fundației Comunitare Brașov și este parte a proiectului „Călătorie spre incluziune” al Asociației Bastonul Alb.

„Cu fiecare eveniment pe care îl organizăm, ne dorim să aducem un plus de conștientizare comunității în care trăim cu privire la rolul fiecărui individ în societate, dar și să creăm un mediu plăcut, în care fiecare persoană să se simtă în largul ei și să se bucure de tot ceea ce îi aduce viața, cu bune și cu rele”, a declarat Alexandra Lupu, manager de proiect „Călătorie spre incluziune”.

Asociația Bastonul Alb protejează și promovează interesele persoanelor cu dizabilități vizuale, precum și sprijinirea acestora în vederea integrării în societate. Activitatea noastră se desfășoară în zona metropolitană a orașului Brașov. Membrii echipei lucrează și studiază în domenii precum medicină, educație, psihologie și reușesc să ajute peste 20 de persoane nevăzătoare care au nevoie de susținere pentru a avea o viață normală.

Publicitate

Pentru înscrieri, regulament și mai multe informații, se poate consulta site-ul https://frsah.ro/event/cupa-bastonul-alb-sah-rapid.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes