Turism
Turiștii străini au cheltuit cu aproape 40% mai mult în România. În iulie, creşteri mari de venituri în Poiana Braşov, Sinaia şi Buşteni

Turiștii străini au cheltuit cu aproape 40% mai mult în România, în această vară, decât în 2021. Turiștii străini care au cheltuit cei mai mulți bani în România au fost britanicii. Stațiunile montane, Transilvania și Apusenii au fost cele mai populare destinații de vacanță.
Global Payments a realizat o analiză a sumelor de bani tranzacționate cu cardul în lunile iulie-august 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, din care a reieșit că în cele două luni de vară s-au cheltuit în România 168,8 milioane de lei, față de 155,2 de milioane, în 2021.
În total, turiștii români și străini au cheltuit cu 13,6 milioane de lei mai mulți bani pe produse și servicii decât în vara trecută, reprezentând o creștere de 8,8% a plăților făcute cu cardul. Aproape jumătate din acest surplus de capital a fost generat de turiștii străini. În lunile iulie-august 2022, aceștia au cheltuit în țara noastră 20,5 milioane de lei, față de 14,8 milioane de lei în perioada similară din 2021, cu 5,7 milioane de lei mai mult (creștere de 38,5%).
Turiștii străini care au cheltuit cei mai mulți bani în România au fost britanicii, care au tranzacționat 3,8 milioane de lei în cele două luni de vară, cu aproape 700 de mii de lei mai mult decât în 2021. Germanii au lăsat și ei 2,1 milioane de lei, cu o jumătate de milion mai mult decât vara trecută, iar italienii au cheltuit 1,8 milioane de lei, cu peste 400 de mii de lei mai mult decât în aceeași perioadă din 2021.
“Deși nu putem vorbi, neapărat, de turism, în topul cheltuielilor făcute de cetățenii străini în România se află și ucrainenii, care au cheltuit în cele două luni de vară de nouă ori mai mulți bani decât anul trecut, adică peste 1,2 milioane de lei, față de 133 de mii de lei, în 2021”, a declarat Cătălin Moise, Country Manager Global Payments, România.
În schimb, cetățenii ruși nu au mai călătorit aproape deloc în România, în vara aceasta. Au existat doar trei tranzacții efectuate de aceștia, cu o valoare totală de 45 de lei. În 2021, în cele două luni de vară se înregistrau 1600 de tranzacții realizate de cetățeni ruși, în valoare de peste 35 de mii de lei.
Printre turiștii care au realizat tranzacții ocazionale cu cardul, în România, se numără cei din Uganda, Malawi, Bolivia, Tanzania, Paraguay, Myanmar, Senegal sau Tadjikistan. Cea mai mică plată cu cardul a fost efectuată de un cetățean din Antigua și Barbuda, în valoare de 1,6 lei.
Volumul cheltuielilor realizate în județul Constanța a scăzut doar cu aproximativ 100 de mii de lei – de la 16,93 milioane de lei la 16,82 milioane de lei – în luna iulie a acestui an, comparativ cu aceeași lună din 2021. Comparația este realizată cu o lună din perioada pandemiei, dar în stațiunile românești s-au făcut, totuși, mai multe tranzacții decât anul trecut. În Mamaia s-au cheltuit cu 176 de mii de lei mai mulți bani decât în luna iulie 2021, în Costinești, cu 82 de mii de lei mai mult, iar în Eforie Sud cu 43 de mii de lei mai mult. În Vama Veche și Eforie Nord turiștii au fost mai reținuți la plățile cu cardul, cheltuind cu 212 mii de lei și, respectiv, cu 130 de mii de lei mai puțin anul acesta.
Delta Dunării, în schimb, avut un „debit mărit” la cheltuieli, înregistrându-se plăți cu cardul mai mari cu 150 de mii de lei decât în vara anului trecut.
Stațiunile de pe Valea Prahovei s-au bucurat de prezența unui număr mare de turiști generoși, care au cheltuit sume record, anul acesta. În Sinaia s-au tranzacționat 587 de mii de lei în luna iulie, cu peste 170 de mii de lei mai mult decât anul trecut, iar Bușteni a înregistrat o creștere fabuloasă de 7 ori mai mare a sumei de bani cheltuite de turiști în această stațiune, de la 65 de mii de lei în iulie 2021, la aproape o jumătate de milion de lei, în iulie 2022.
În schimb, județul Brașov a rămas pe “un platou” al manifestării de consum a turiștilor. În luna iulie s-au cheltuit cu 78 de mii de lei mai puțin decât în aceeași lună din 2021.Tranzacțiile cu cardul au înregistrat o scădere de la 6,95 milioane de lei la 6,87 milioane de lei, anul acesta. Totuși, Poiana Brașov a reușit să impresioneze turiștii și să-i convingă să lase aici de două ori mai mulți bani decât anul trecut, de la 229 de mii de lei în luna iulie 2021, la 484 de mii de lei, în luna iulie 2022.
Nordul Transilvaniei și Munții Apuseni au fost printre regiunile unde s-au cheltuit cei mai mulți bani, în luna iulie, în România. În județul Cluj s-au cheltuit cu 2,6 milioane de lei mai mult decât în luna iulie 2022, în Sighișoara, cu 318 mii de lei mai mult, iar în Târgu-Mureș și Bistrița cu aproximativ 350 de mii de lei mai mult, în fiecare oraș, în timp ce în regiunea Munților Apuseni (județele Bihor, Alba, Salaj), turiștii au tranzacționat cu 1,1 milioane de lei mai mulți bani anul acesta.
Moldova și Bucovina au rămas și ele destinații populare de vacanță, județul Suceava înregistrând o creștere cu aproximativ 700 de mii de lei a plăților cu cardul.
Capitala, însă, a ieșit pe minus în această lună de vară, înregistrând cheltuieli cu aproape un milion de lei mai mici în luna iulie, de la 45,32 milioane de lei în 2021, la 44,36 milioane de lei, în 2022.
-
Evenimentacum o zi
„Milionarul de carton”. Așa îl denumesc cunoscuții pe omul de afaceri din Brașov, Călin Donca. Apropiații spun că imaginea familistului convins și a afaceristului prosper ar fi doar de fațadă
-
Fapt diversacum 2 zile
VIDEO / Lucrările la Sala Polivalentă din Brașov sunt în grafic. Imagini de la construcţia celei mai mari săli de sport din România
-
Economicacum 2 zile
Un proiect în valoare de 70 de milioane de euro va fi construit în Poiana Brașov: „Va fi unul dintre cele mai prestigioase din estul Europei. 75 de proprietăți, reședințe de lux concepute la cele mai înalte standarde”
-
Evenimentacum 2 zile
Trafic blocat pe DN 73, Pitești – Brașov. O conductă de gaze a fost spartă de un utilaj
-
Socialacum 2 zile
Lucrări ample pe calea ferată. 30 de șantiere au fost deschise pe rețeaua feroviară din Brașov și alte șase regionale ale CFR
-
Evenimentacum o zi
Cine sunt cei doi tineri din Holbav care au murit după ce s-au lovit violent cu motocicletele. Pe amândoi îi chema George, erau prieteni de mici, aveau povești de viață similare, iubeau motoarele, iar acum și-au găsit sfârșitul împreună
-
Evenimentacum 2 zile
1.700 de milirari români, dar şi din SUA, Marea Britanie, Franța și Republica Moldova, la un exerciţiu în Poligonul Grohotiş, de lângă Săcele
-
Economicacum 2 zile
4 din 10 angajați sunt nemulțumiți de salariu. Mulți se plâng că nu sunt buni negociatori ai propriilor salarii