Connect with us
Publicitate

Economic

Turismul din zona Bran-Moeciu are de suferit de pe urma vacanţelor în străinătate. Au fost mai puțini turiști decât anul trecut. „Intrarea ţărilor pe listele galbene şi roşii reprezintă pentru noi un avantaj”

Publicat

pe

Turismul rural românesc are de suferit în această perioadă din cauza faptului că mulţi români au optat vara aceasta pentru vacanţele în afara ţării, ceea ce a reprezentat o cerere mult mai mică pentru destinaţiile interne de la munte şi de la sate. Zona Bran – Moeciu, polul turismului rural românesc, are parte de o cerere mult mai mică în această perioadă comparativ cu lunile simi­lare din 2020.

„Perioada aceasta nu este mai bună decât anul tre­cut, în 2020 am avut ex­clusiv turişti români care nu prea au putut pleca afa­ră, însă acum turiştii români pot pleca, iar turiştii străini au început să vină, dar într-un număr mult prea mic“, spune Emanuela Butunaru, pro­prie­tara Carpathian Log Home din Bran pentru Ziarul Financiar. Ea adaugă faptul că au început să vină mai multe cereri din luna iu­lie, iar gradul de ocupare pentru primele două luni din această vară a fost un­deva la 60%, însă pentru luna au­gust se apropie de 90%.

„Nu ne plângem cu privire la cerere, însă au început să fie mai multe rezervări din iulie. Pentru luna septembrie avem deja rezervări, momentan e un grad de ocupare de 50%, dar ne aşteptăm să crească până la 70%“, adaugă Emanuela Butunaru.

Înainte de pandemie, zona Bran – Moeciu era populară în rândul turiştilor străini care ve­neau în special pentru legenda Castelului Bran, însă lipsa acestora s-a simţit acut în rezervările hotelurilor şi pensiunilor din zona turistică.

Publicitate

„Faptul că românii au plecat vara aceasta mai mult decât au făcut-o anul trecut ne-a influneţat foarte tare, dar într-un sens negativ. Intrarea ţărilor pe listele galbene şi roşii reprezintă pentru noi un avantaj, turiştii se re­orientează către turis­mul intern. Septembrie va fi mai bun decât iulie şi cu siguranţă mai bun decât luna septembrie a anului trecut“, spune Radu Bră­tescu, proprietarul Cona­cu­lui Brătescu din Bran pentru sursa citată.

El spune că lunile de vară din acest an au fost mai slabe decât cele de anul trecut, însă mai există oameni care încă fo­lo­sesc vouchere de va­can­ţă pe care nu le-au con­sumat nici în 2019, nici în 2020, iar anul acesta au decis să călătorească.

Anul trecut, turismul ru­ral a fost unul dintre cele mai practicate forme de tu­rism din ţară, în con­tex­tul în care mulţi turişti căutau cabane şi case mici în care să se cazeze, izo­late, departe de agitaţia ma­rilor oraşe.

Totodată, unităţile de cazare mici au fost în acelaşi timp şi câştigătoa­rele acestei crize în con­textul în care au fost cele mai căutate, multe dintre ele înregistrând venituri peste nivelul din 2019.

Matei Rodica, proprietara Carpatian Lodge, o unitate de cazare de şapte camere, spune însă că în această vară au fost multe anulări şi că nu ar putea compara cu vara anului trecut, când unitatea de cazare a fost mai mult închisă pentru a reduce riscurile.„Au fost multe anulări vara aceasta, în lunile iunie şi iulie am avut un grad de ocupare de 50%, în luna august e aceeaşi situaţie şi pentru septembrie nu ne aşteptăm la un grad de ocupare mai mare. Sunt multe anulări din cauza acestei perioade, au fost oameni care s-au îmbolnăvit“.

În 2019, în zona Bran – Moeciu s-au cazat circa 203.000 de persoane, pe când un an mai târziu, numărul turiştilor a fost de doar 122.000, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes