Connect with us
Publicitate

Turism

Turismul din Brașov s-a întors aproape cu un deceniu în timp. Numărul turiştilor din 2020 este la fel cu al celor din 2012, de 715 mii persoane

Publicat

pe

Turismul local s-a întors aproape cu un dece­niu în timp, astfel că numărul turiştilor so­siţi în unităţile de cazare brașovene în 2020 a fost similar cu cel din 2012, adică circa 700 mii, conform datelor Insti­tutului Naţional de Statis­tică (INS). Pandemia a trimis turismul local în urmă cu opt ani, perioadă în care creş­terea indus­triei a fost una semnificativă.

Publicitate

Dacă în 2019 vorbeam de un record de 1,4 milioane de sosiri în unitățile de cazare brașovene, anul trecut s-au înregistrat puțin peste 700 mii, în cifră de 715 mii. Cu toate acestea, ponderea românilor în totalul turiştilor sosiţi în unităţile de cazare din România a urcat pentru prima dată la peste 90% în 2020, conform INS.  În ul­ti­mii zece ani, ponderea turiştilor ro­mâni în totalul celor care s-au cazat în uni­tăţile de cazare se afla undeva la 78%. Mai mult, scăderi semnificative s-au înregistrat și în restul țării, astfel Brașov chiar și în perioada de pandemie Brașovul rămas în continuare a două destinație turistică din România după București.

Evoluție sosiri Brașov 2010 – 2020

La nivelul țării, în 2019, numărul turiştilor sosiţi în unităţile de cazare a ajuns la un record, astfel că circa 13,3 milioane de turişti s-au cazat în hotelurile şi pensiunile din ţară, fiind cel mai mare nivel înregistrat în ultimii zece ani. Totuşi, industria turis­mului din România a fost semnifi­cativ afectată de criza pandemică, iar acest lucru se poate observa din ultime­le date de la Statistică care arată situaţia pe întreg anul 2020. Astfel, numărul turiştilor sosiţi anul trecut a fost de doar 6,3 milioane.

Cu toate acestea, ponderea româ­nilor în totalul turiştilor sosiţi în uni­tă­ţile de cazare din România a urcat pen­tru prima dată peste 90% în 2020. În ul­ti­mii zece ani, ponderea turiştilor ro­mâni în totalul celor care s-au cazat în uni­tăţile de cazare se afla undeva la 78%.

Publicitate

Chiar dacă ponderea turiştilor români a crescut în totalul turiştilor sosiţi în unităţile de cazare, numărul lor a fost de doar 5,8 milioane în 2020, faţă de 10,5 milioane în 2019. În ceea ce pri­veşte turiştii străini, numărul acestora s-a ridicat la doar 450 de mii în 2020, de la 2,6 milioane de turişti străini care s-au cazat în unităţile de cazare.

Totodată, ultimele date de la INS arată faptul că indicele de utilizare netă a locurilor de cazare anul trecut a fost de aproape 23%, cu 11 puncte procen­tua­le mai puţin faţă de 2019. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare reprezintă, de fapt, cât din capacitatea de cazare a fost ocupată.

Cei mai mulţi turişti au fost anul trecut în Constanţa, circa 1 milion, urmat de Braşov cu 715 mii şi Bucu­reşti cu doar 560 de mii. Este primul an în care Bucureştiul pierde primul loc în ceea ce priveşte numărul de turişti sosiţi în acest oraş.

Schimbarea clasa­mentului este o consecinţă a faptului că pan­demia şi-a pus amprenta semnifi­cativ asupra turismului de business.

Hotelurile din marile oraşe au avut foarte mult de suferit în această criză pandemică, având un grad mediu de ocupare anul trecut între 10% şi 20%.

Publicitate

Din cei 453.000 de turişti străini sosiţi în România, peste 57.000 au fost germani, 40.000 italieni, iar 30.000 francezi.

În 2020, la punctele de frontieră au fost înregistraţi circa 5 milioane de vizi­tatori străini, ceea ce înseamnă o scă­dere de aproape 61% faţă de numă­rul înregistrat anul trecut.

Totodată, plecările vizitatorilor români au scăzut cu 58,8% în 2020, înregistrându-se doar 9,5 milioane de plecări.

Industria turismului se luptă să supravieţuiască, scăderile sunt semni­ficative, iar în multe cazuri sunt înre­gistrate chiar pierderi.

Cei mai încercaţi au fost hotelierii de business, care îşi concentrau activitatea pe turiştii veniţi în scopuri profesionale, dar şi pe evenimente. Anul 2020 a ţinut angajaţii multor companii acasă, existând posibi­litatea de a lucra de acasă, iar eveni­mentele nu au mai putut avea loc din cauza restricţiilor impuse de autorităţi.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes