Connect with us

Turism

Turismul din Brașov s-a întors aproape cu un deceniu în timp. Numărul turiştilor din 2020 este la fel cu al celor din 2012, de 715 mii persoane

Avatar

Publicat

pe

Turismul local s-a întors aproape cu un dece­niu în timp, astfel că numărul turiştilor so­siţi în unităţile de cazare brașovene în 2020 a fost similar cu cel din 2012, adică circa 700 mii, conform datelor Insti­tutului Naţional de Statis­tică (INS). Pandemia a trimis turismul local în urmă cu opt ani, perioadă în care creş­terea indus­triei a fost una semnificativă.

Publicitate

Dacă în 2019 vorbeam de un record de 1,4 milioane de sosiri în unitățile de cazare brașovene, anul trecut s-au înregistrat puțin peste 700 mii, în cifră de 715 mii. Cu toate acestea, ponderea românilor în totalul turiştilor sosiţi în unităţile de cazare din România a urcat pentru prima dată la peste 90% în 2020, conform INS.  În ul­ti­mii zece ani, ponderea turiştilor ro­mâni în totalul celor care s-au cazat în uni­tăţile de cazare se afla undeva la 78%. Mai mult, scăderi semnificative s-au înregistrat și în restul țării, astfel Brașov chiar și în perioada de pandemie Brașovul rămas în continuare a două destinație turistică din România după București.

Evoluție sosiri Brașov 2010 – 2020

La nivelul țării, în 2019, numărul turiştilor sosiţi în unităţile de cazare a ajuns la un record, astfel că circa 13,3 milioane de turişti s-au cazat în hotelurile şi pensiunile din ţară, fiind cel mai mare nivel înregistrat în ultimii zece ani. Totuşi, industria turis­mului din România a fost semnifi­cativ afectată de criza pandemică, iar acest lucru se poate observa din ultime­le date de la Statistică care arată situaţia pe întreg anul 2020. Astfel, numărul turiştilor sosiţi anul trecut a fost de doar 6,3 milioane.

Publicitate

Cu toate acestea, ponderea româ­nilor în totalul turiştilor sosiţi în uni­tă­ţile de cazare din România a urcat pen­tru prima dată peste 90% în 2020. În ul­ti­mii zece ani, ponderea turiştilor ro­mâni în totalul celor care s-au cazat în uni­tăţile de cazare se afla undeva la 78%.

Chiar dacă ponderea turiştilor români a crescut în totalul turiştilor sosiţi în unităţile de cazare, numărul lor a fost de doar 5,8 milioane în 2020, faţă de 10,5 milioane în 2019. În ceea ce pri­veşte turiştii străini, numărul acestora s-a ridicat la doar 450 de mii în 2020, de la 2,6 milioane de turişti străini care s-au cazat în unităţile de cazare.

Publicitate

Totodată, ultimele date de la INS arată faptul că indicele de utilizare netă a locurilor de cazare anul trecut a fost de aproape 23%, cu 11 puncte procen­tua­le mai puţin faţă de 2019. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare reprezintă, de fapt, cât din capacitatea de cazare a fost ocupată.

Cei mai mulţi turişti au fost anul trecut în Constanţa, circa 1 milion, urmat de Braşov cu 715 mii şi Bucu­reşti cu doar 560 de mii. Este primul an în care Bucureştiul pierde primul loc în ceea ce priveşte numărul de turişti sosiţi în acest oraş.

Schimbarea clasa­mentului este o consecinţă a faptului că pan­demia şi-a pus amprenta semnifi­cativ asupra turismului de business.

Publicitate

Hotelurile din marile oraşe au avut foarte mult de suferit în această criză pandemică, având un grad mediu de ocupare anul trecut între 10% şi 20%.

Din cei 453.000 de turişti străini sosiţi în România, peste 57.000 au fost germani, 40.000 italieni, iar 30.000 francezi.

În 2020, la punctele de frontieră au fost înregistraţi circa 5 milioane de vizi­tatori străini, ceea ce înseamnă o scă­dere de aproape 61% faţă de numă­rul înregistrat anul trecut.

Totodată, plecările vizitatorilor români au scăzut cu 58,8% în 2020, înregistrându-se doar 9,5 milioane de plecări.

Industria turismului se luptă să supravieţuiască, scăderile sunt semni­ficative, iar în multe cazuri sunt înre­gistrate chiar pierderi.

Cei mai încercaţi au fost hotelierii de business, care îşi concentrau activitatea pe turiştii veniţi în scopuri profesionale, dar şi pe evenimente. Anul 2020 a ţinut angajaţii multor companii acasă, existând posibi­litatea de a lucra de acasă, iar eveni­mentele nu au mai putut avea loc din cauza restricţiilor impuse de autorităţi.

Publicitate
Spune-ți părerea

Turism

Braşovul şi staţiunile de pe Valea Prahovei se vor umple de turişti în weekend-ul care prilejuieşte Ziua Femeii. Cuplurile au dat între 600 şi 1.200 de lei pentru un sejur

Redactia Brasov

Publicat

pe

Cei mai mulţi români vor merge în acest weekend către staţiunile de pe Valea Prahovei şi Braşov, aceştia fiind dispuşi să plătească între 600 şi 1.200 lei pentru două persoane, pentru un sejur de minimum două nopţi în perioada 6 – 8 martie, arată un studiu realizat de o platformă online specializată în rezervări hoteliere.

Publicitate

„Românii se pregătesc pentru sărbătorile începutului de primăvară cu vacanţe rezervate la munte sau city break-uri în marile oraşe ale ţării. Ziua Internaţională a Femeii este un prilej bun pentru câteva zile de relaxare, iar conform datelor înregistrate de platforma de rezervări hoteliere Travelminit.ro cei mai mulţi români vor porni weekendul acesta către staţiunile de pe Valea Prahovei şi Braşov”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, costul mediu al unei vacanţe de 8 martie începe de la 634 lei/2 persoane/2 nopţi.

Publicitate

Cele mai multe rezervări au fost efectuate de cupluri, iar dintre toate rezervările înregistrate, 42% au ca destinaţie staţiunile de pe Valea Prahovei (42%), în special Predeal, Sinaia, urmate de Braşov.

„Următorul tip de vacanţă solicitat de români în acest weekend au fost citybreak-urile, unde 39% dintre turişti au optat pentru sejururi petrecute în marile oraşe ale ţării, precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea. Circa 19% dintre vacanţele rezervate în această perioadă se vor desfăşura în staţiunile balneare, precum Sovata, Băile Felix şi Vatra Dornei”, se mai spune în comunicat.

Publicitate

Atenţia turiştilor românilor se îndreaptă către unităţile mici de cazare, astfel 67% dintre vacanţele rezervate au fost efectuate fie la pensiuni (35%), fie cabane, vile şi case de vacanţe (22%) sau apartamente (10%). În contextul actual, există un trend crescător pentru aceste tipuri de unităţi de cazare, datorită localizării lor în zone liniştite, aproape de natură şi pentru numărul mic de turişti care pot fi găzduiţi.

De asemenea, ofertele făcute de hotelieri şi pachetele avantajoase de cazare au dus la creşterea numărului de rezervări efectuate, iar 33% dintre toate vacanţele înregistrate de platforma de rezervări hoteliere Travelminit.ro au fost rezervate la hoteluri.

Spre deosebire de perioada pre-pandemică, când turiştii îşi doreau să exploreze vecinătăţile hotelurilor, acum aceştia îşi doresc să rămână în hotel şi aleg proprietăţi cu cât mai multe activităţi. Piscina interioară, ciubărul cu apă fierbinte sau zona SPA (dacă judeţele unde se află pensiunile permit operarea piscinelor hotelurilor) sunt acum printre cele mai căutate activităţi disponibile pentru turişti.

Publicitate
Citește mai mult

Turism

Chiar dacă e pandemie, turiştii din Poiana Braşov au fost aproape la fel de mulţi ca în sezonul trecut. În primele două luni ale anului au fost 1,31 de milioane de treceri prin turnichete

Redactia Brasov

Publicat

pe

Numărul celor care au ales Poiana Brașov ca destinație de schi a fost, în primele două luni ale sezonului, comparabil cu cel din sezonul 2020, în ciuda restricțiilor legate de pandemie și a faptului că anul acesta a nu a fost posibilă deschiderea primelor pârtii decât la 1 ianuarie. Dacă în primele două luni ale anului 2020 au fost 1,39 de milioane de treceri prin turnichete, în acest an, în același interval, au fost 1,31 de milioane.

Publicitate

Dacă ținem cont de faptul că restricțiile legate de pandemie au presupus și reducerea la jumătate a numărului de persoane transportate de instalațiile de transport pe cablu (în fiecare telegondolă este permis accesul a maxim 4 persoane în loc de 8, în telecabina Kanzel, maxim 20 din 45, cât este capacitatea în condiții normale, iar în telecabina Capra Neagră, maxim 30 de persoane, capacitatea normală fiind de 60 de persoane), și, implicit, creșterea timpului de așteptare, numărul mare de treceri prin turnichete confirmă faptul că Poiana Brașov rămâne cea mai atractivă stațiune montană, fiind preferată de majoritatea turiștilor români.

În 3 februarie, chiar dacă nu a fost o zi de weekend, s-a înregistrat cel mai mare număr de treceri prin turnichete – 32.713, iar sfârșitul de săptămână cu cele mai multe treceri a fost 19-21 februarie, când s-au înregistrat aproape 100.000 de treceri (94.562 de treceri).

Publicitate

Au scăzut tarifele pe transportul pe cablu

De astăzi, au scăzut tarifele pentru transportul pe cablu în timpul săptămânii, iar de săptămâna viitoare această reducere este valabilă și în weekend. Astfel, pentru telecabina Capra Neagră și telegondolă, în loc de 6 puncte vor fi anulate 5, pentru telecabina Kanzel se vor anula 4 puncte în loc de 5, iar la telescaunul Ruia, 3 puncte în loc de 4.

Publicitate

În acest moment se schiază pe pârtiile Kanzel, Lupului (doar în partea superioară), Doamnei, Ruia, Drumul Roșu, Sulinar, Subteleferic, Bradul și Stadion.

Starea pârtiilor este foarte bună, stratul de zăpadă are o grosime de 60 de centimetri. În această dimineață, la ora 9.00, temperatura în zona domeniului schiabil era – 2 grade Celsius.

Funcționează următoarele instalații de transport pe cablu: cele două telecabine, Kanzel și Capra Neagră, telegondola, telescaunul Ruia, teleschiurile Ruia, Bradul și Stadion, snowpark Bradul.

Publicitate
Citește mai mult

Turism

JetCab – servicii de transfer aeroport cu clasă! Experiență, professionalism și servicii de calitate superioară totul la un click distanță!

Redactia

Publicat

pe

Anul acesta, una dintre cele mai vechi companii de transport persoane și transfer aeroport din Brașov, de 20 de ani pe piață, își începe activitatea sub o altă denumire, cu planuri mari pentru companiile partenere din regiune. 

JetCab, compania administrată de Cătălin Arsene își începe anul 2021 cu o nouă strategie prin care dorește să fie alături de companiile din Brașov sau cele care au afaceri în regiune și care au nevoie de servicii de transfer către aeroport, la un nivel de calitate superioară. 

Cu un parc auto cuprinzător, dar și cu o serie de șoferi atenți selecționați, atestați în domeniu și profesioniști, compania vine în întâmpinarea altor firme care au nevoie de servicii pentru angajații care călătoresc frecvent în interes de afaceri, pentru parteneri de afaceri sau pentru călătorii de business. 

Oferte de preț fără costuri suplimentare, fără taxe ascunse și cu plata la 45 zile

Aceasta este noua strategie pe care Arsene a abordat-o pentru compania sa, pentru a se poziționa rapid pe piață ca fiind de interes în cadrul ofertelor pe care le face colaboratorilor. 

Plata pentru servicii se face la termen de 45 de zile, fiind astfel foarte accesibil pentru companii să plătească. În plus, prețurile pentru servicii se calculează de la preluarea clientului și până la destinație, necalculând orele suplimentare sau alte taxe sau trasee de retur. Iar acestea pleacă de la 1,5 ron / km pentru automobilele de orice clasă cu 3+1 locuri și 2,5 ron / km pentru automobilele monovolum clasă premium de 8+1 locuri,iar micile extrase gratuite precum cafeaua,apa sau ceaiul nu vor lipsi din călătoria fiecărui pasager.

În contextul actual, ofertele JetCab sunt foarte atractive, chiar și pentru persoanele fizice interesate de astfel de servicii. Dacă plănuiți să plecați în vacanță cu familia și aveți nevoie de transport până la aeroport, mașinile JetCab și șoferii atent selecționați vă stau la dispoziție. 

Transferul pentru persoanele cu dizabilități cu costuri zero

Un subiect important pentru noi ca și companie, unde am hotărât sa facilităm mobilitatea persoanelor cu dizabilități indiferent de gradul acestora, cu costuri zero pentru cursele regulate Brasov-Aeroport Otopeni 

Acestă acțiune va fi valabilă pentru o perioada nelimitată.

Curse regulate Brașov Otopeni Aeroport – Aeroport Otopeni Brașov 

Clienții care au apelat în trecut la serviciile companiei sunt mulțumiți, iar odată cu noua ofertă JetCab se poziționează ca fiind una dintre cele mai accesibile firme din domeniu. 

Astfel, cursele sunt în număr mare, fie că discutăm de un transfer direct Aeroport Brașov sau de curse Brașov Otopeni. Orice cursă poate fi preluată și onorată de către JetCab, gradul de curse onorate fiind și un element de bravură în brandul companiei. 

„Avem 100% siguranța că putem onora fiecare cursă” declară administratorul Cătălin Arsene. „Dacă există anumite probleme pe traseu sau anumite situații imprevizibile, șoferii noștri vor găsi mereu soluția, așa încât să ajungem de fiecare dată la destinație în siguranță”, mai completează acesta. 

Piața de transport persoane din Brașov se poate bucura de o ascensiune, din moment ce orașul este un punct geografic important și este așezat strategic în centrul țării, fiind un nod comercial, dar și un oraș turistic extrem de căutat. 

Deși în contextul actual turismul, dar și industriile conexe au de suferit, cu astfel de strategii de restabilire a echilibrului, companiile precum cea condusă de domnul Arsene ar putea câștiga procente importante din piață. 

Avantajele pe care JetCab le scoate în evidență în cadrul colaborărilor sunt faptul că există mereu suport pentru clienți, solicitările fiind rezolvate în maxim 30 de minute, dar și faptul că ofertele semnate la început rămân valabile, iar prețurile preferențiale sunt păstrate pe toată durata contractuală. 

În plus, parcul auto este extins, așa încât se pot onora cu ușurință toate comenzile și șoferii sunt pregătiți și atestați în domeniu, respectând un regulament clar și fiind respectuoși cu clienții. 

Iar strategia nouă de prețuri și mărirea termenelor de plată reprezintă clar avantaje de luat în calcul pentru orice colaborator. 

Desigur, dacă doriți informații suplimentare despre companie și despre ofertele de servicii, puteți accesa site-ul oficial al firmei: www.jetcab.ro.

(P)

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>