Connect with us
Publicitate

Social

Tunelurile necunoscute săpate la ordinul lui Ceaușescu prin Munţii Făgăraş

Redactia Brasov

Publicat

pe

Aproape 800 de oameni au muncit 23 de ani pentru a realiza planul tovarășului Nicolae Ceaușescu de a aduce apa din Munţii Făgăraşului la Bucureşti.

Publicitate

În urma lor și a lui Ceaușescu au rămas în jur de 12 kilometri de tunele subterane săpate pe versanţii Făgăraşului la peste 1.000 de metri altitudine. Gurile lor betonate se văd la Sebeş şi la Berivoi.

Apa colectată din Munții Făgăraș trebuia să străbată prin galerii un întreg lanț muntos pentru a se vărsa în lacul Pecineagu.

Publicitate

Colectarea apelor de izvor ar fi trebuit să se facă până la Ucea, dar în anul 2000 totul a fost lăsat de izbeliște.

Puţini oameni ştiu cu adevărat ce s-a întâmplat. Pe lângă povestea apei transportate prin tunel pentru alimentarea zonei sudice a țării, circulă și varianta că se căuta uraniu.

Publicitate

„Lucrările propriu-zise au început un an mai târziu, în ’78. S-a lucrat intens până în ’92. Au fost oprite o vreme, iar din ’93 au început iar şi au continuat cu întreruperi până prin anul 2000”, mărturiseşte, pentru bunaziuafagaras.ro, ing. Gheorghe Comşit de la Ocolul Silvic „Pădurile Făgăraşului”.

A lucrat la ocol şi pe vremea aceea şi este cel care cunoaşte cel mai bine istoria galeriilor subterane.

„Tunelul începe de la râul Berivoi de la cota 1200 metri şi merge spre Sebeş, unde coboară la 1150 metri. De acolo continuă până la capătul drumului forestier şi se opreşte.

Publicitate

La câţiva metri distanţă porneşte altul care duce până la pârâul Neamţului tot în zona Sebeş. De la pârâul Neamţului porneşte o galerie care trebuia să ajungă la lacul Pecineagu.

Ar mai fi fost cam 800 de metri de săpat şi galeria ar fi străpuns lacul. În total sunt cam 12,5 kilometri săpaţi prin munţi”, explica ing. Gheorghe Comşiţ.

În cifre tronsoanele arată cam aşa: de la râul Berivoi şi până la capătul drumului forestier de la Sebeş unde este şi un pod sunt 2,5 km. De la podul respectiv şi până la pârâul Neamţului sunt 5 km. De la pârâul Neamţului şi până la galeria care duce spre Pecineagu mai sunt alţi 5 km.

Publicitate

Doar o mică parte din mega-proiectul ceauşist a fost realizată. Planul prevedea ca apele să fie colectate până la pârâul Ucişoara. Adică din vreo 30 de kilometri liniari (câţi sunt între Sebeş şi Ucişoara), au fost făcuţi doar 12,5 km.

Tone de pământ scoase cu vagoneţii

Tunelurile au un diametru de 3 metri şi sunt prevăzute cu şine de cale ferată. Se dinamita stânca din munţi, iar în tunel exista o locomotivă dotată cu un fel de cupă de excavator, care încărca pământul şi piatra în vagoneţi.

Publicitate

Pământul era depozitat afară pe anumite suprafeţe, pe care noi, cei de la ocol, le împăduream cu molid. După extragerea liniilor de cale ferată, urma să se facă o rigolă betonată prin tunel prin care să circule apa”, explică Gheroghe Comşiţ.

Aproape 800 de oameni au muncit 23 de ani pentru a realiza planul tovarășului Nicolae Ceaușescu de a aduce apa din Munţii Făgăraşului la Bucureşti.

Singura porţiune betonată integral este cea dintre Berivoi şi podul de la Sebeş. Mai este betonat un kilometru între podul de la Sebeş şi pârâul Neamţului.

Diferenţă de nivel de 6 metri

În mega-planul anilor ’70 apa ar fi trebuit să circule în ambele sensuri prin galeriile din munţi. Consilier local de la Hârseni, Nicolae Milea, a fost 12 ani viceprimar şi cunoaşte bine una din versiunile proiectului:

„Prin tunel se colectau izvoarele din Munţii Făgăraşului şi se transportau până la lacul Pecineagu în Argeş când era la ei secetă. Când era la noi secetă, apele veneau invers. Totuşi, îmi e greu să cred că se putea aşa ceva, pentru că există o diferenţă considerabilă de nivel între culmile noastre şi lacul de pe Dâmboviţa”.

Recunoaştea că există o diferenţă de nivel şi ing. Comşiţ, una de 6 metri. Adică panta era de un metru la mia de metri. Cu toate acestea, inginerul este de părere că, dacă chiar s-a dorit dublu sens prin galerii, acest lucru ar fi fost posibil. N-a mai apucat însă nimeni să afle!

Prin 2010 s-au betonat gurile de tunel de la podul de la Sebeş. „Se dărâmau intrările, iar constructorul – Hidroconstrucţia – a decis să le injecteze cu ciment, pentru a nu fie periculoase pentru curioşii care intrau acolo. Eu am fost înăuntru pe vremuri, când nu erau astupate gurile, şi am mers o bucată bună prin tunel”, mărturisea Nicolae Milea.

Discretul inginer Stoenescu

Aceeași publicație a dat, în 2013, peste un anumit inginer Stoenescu, originar din Bucureşti, care ar fi fost ultimul diriginte de şantier de la Sebeş. Avea o mare reţinere în a vorbi. Totuşi, ceva-ceva a spus.

„Se dorea o supra-alimentare a lacului de acumulare, în caz că Dâmboviţa n-ar fi avut apă suficientă pentru irigarea zonei de sud. Apoi s-a făcut amenajarea Dâmboviţei şi n-au mai fost probleme cu alimentarea Bucureştiului. Dar galeriile urmau să fie folosite în continuare, însă numai pentru alimentarea lacului”, povestea fostul şef de şantier, inginerul Stoenescu.

sursa: bunaziuafagaras.ro

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Social

Sennheiser a vândut divizia consumer business către elvețienii de la Sonova. Tranzacția nu afectează fabrica de la Ghimbav

Avatar

Publicat

pe

Sennheiser anunță transferul diviziei Consumer Electronics către Sonova Holding AG, compania elvețiană, furnizor global de soluții medicale auditive. Finalizarea transferului va avea loc până la finele anului 2021, după obținerea tuturor aprobărilor de la autoritățile de reglementare, iar cele două companii vor continua colaborarea și vor lansa produse sub același brand. Vânzarea completă a diviziei Consumer Electronics vine după ce Sennheiser anunțase în luna februarie că se va concentra pe divizia Professional în viitor.

Publicitate

Grupul german Sennheiser este specializat în producția de echipamente audio și este prezent în România prin unitatea de producție de la Ghimbav, județul Brașov. În prezent, activitatea fabricii din Brașov se axează pe producția echipamentelor din portofoliul profesional Sennheiser, microfoane wireless (evolution wireless G4, XS Wireless Digital) și caști profesionale (HD 25, HD 280, HD 300 Pro), iar transferul diviziei Consumer Electronics nu afectează organizarea și procesul de producție al fabricii Sennheiser din România.

Produsele electronice de consum de la Sennheiser se remarcă prin sunetul de cea mai bună calitate și o experiență audio unică. Prin preluarea diviziei Sennheiser Consumer, Sonova adaugă căști și soundbar-uri la portofoliul său de produse pentru îngrijirea auzului, care include aparate auditive și implanturi cohleare. Sonova va valorifica competențele complementare ale ambelor companii pentru a întări și continua extinderea domeniilor sale de activitate. Sennheiser, cu experiența și expertiza sa, completează vasta experiență tehnologică și de audiologie a Sonova în domeniul soluțiilor medicale pentru auz, iar acordul de utilizare a licenței Sennheiser și cooperarea permanentă între cele două companii este un pas firesc, care pune în atenție clienții și portofoliul de soluții audio de cea mai bună calitate.

Publicitate

„Sonova este cel mai bun partener pentru preluarea diviziei noastre de Consumer Electronics. Sonova este o companie puternică, bine-poziționată. Nu împărtășim doar aceeași pasiune pentru experiențe audio unice, ci și valori corporative foarte similare, iar prin asta credem că împreună punem bazele unui viitor de succes”, a declarat Daniel Sennheiser, co-CEO al Sennheiser.

„Atuurile celor două companii oferă un start bun pentru creșterea viitoare. Suntem siguri că Sonova va întări divizia de Consumer Business a Sennheiser pe termen lung și va profita de oportunitățile majore de creștere”, a adăugat și Dr. Andreas Sennheiser, Co-CEO al Sennheiser.
În cadrul parteneriatului, este planificat un transfer complet al operațiunilor diviziei de Consumer Electronics către Sonova. Acesta va fi aliniat cu comitetele de întreprindere ale Sennheiser.

Publicitate

“Mă bucur foarte mult că Sennheiser a ales Sonova pentru a dezvolta în continuare bine-cunoscuta divizie de consum. Abia așteptăm să ne întâlnim noii colegi și să împărtășim din experiența noastră. Piața dinamică a dispozitivelor audio personale evoluează rapid și suntem convinși că expertiza noastră audiologică cu know-how-ul Sennheiser în ceea ce privește livrarea sunetului, vor duce nu doar la extinderea portofoliul, ci și la crearea unor puncte de contact cu consumatorii pentru tot ceea ce ține de îngrijirea auzului”, a menționat Arnd Kaldowski, CEO al Sonova.

Brandul Sennheiser este sinonim cu sunetul de primă clasă și calitatea excelentă a produselor de peste 75 de ani. Sonova va prelua și activitățile de dezvoltare și producție ale Sennheiser Consumer Electronics, astfel încât clienții Sennheiser să beneficieze de acestea și în viitor.

Odată încheiat parteneriatul pentru divizia de consum, Sennheiser își va concentra atuurile și resursele pe domeniile de activitate Pro Audio, Business Communications și Neumann. În aceste trei unități operaționale, compania intenționează să își continue creșterea la un nivel peste medie prin mijloace proprii și să își extindă poziția deja solidă pe piața globală. În plus, Sennheiser își va dezvolta succesiv unitățile operaționale.

Publicitate

Despre Sonova
Sonova, cu sediul în Stäfa, Elveția, este un furnizor important de soluții inovatoare pentru îngrijirea auzului. Grupul operează prin intermediul brand-urilor din activitatea principală Phonak, Unitron, Hansaton, Advanced Bionics, precum și al brand-urilor din divizia Audiological Care, de ex. AudioNova, Geers, Boots Hearing Care, Connect Hearing și Lapperre. Sonova le oferă clienților unul dintre cele mai cuprinzătoare portofolii de produse din cadrul industriei – de la aparate auditive la implanturi cohleare la soluții de comunicații wireless.

Urmărind o strategie de business unică, integrată vertical, Grupul operează prin intermediul a trei activități principale – Aparate Auditive, Îngrijire Audiologică și Implanturi Cohleare – de-a lungul întregului lanț valoric al pieței de produse pentru îngrijirea auzului. Rețeaua de vânzări și de distribuție a Grupului, cea mai mare din industrie, cuprinde peste 50 de comercianți en-gros proprii și peste 100 de distribuitori independenți. La aceasta se adaugă divizia Audiological Care a Sonova, care oferă servicii audiologice profesionale prin intermediul unei rețele de aproximativ 3.300 de locații în 20 de piețe cheie.

Înființat în 1947, Grupul are peste 14.000 de angajați dedicați și a generat vânzări de 2,92 miliarde CHF în exercițiul financiar 2019/20, precum și un profit net de 490 milioane CHF. În toate diviziile și prin susținerea acordată Fundației Hear the World, Sonova urmărește viziunea unei lumi în care oricine se bucură de plăcerea auzului și, astfel, trăiește o viață fără limite. Pentru mai multe informații, vizitați www.sonova.com și www.hear-the-world.com.

Publicitate

Despre Sennheiser
Modelarea viitorului audio și crearea unor experiențe audio unice pentru clienți – acest obiectiv îi unește pe angajații și partenerii Sennheiser din întreaga lume. Înființat în 1945, Sennheiser este unul dintre principalii producători globali de căști, boxe, microfoane și sisteme de transmisie wireless. Din 2013, Sennheiser este condusă de Daniel Sennheiser și Dr. Andreas Sennheiser, a treia generație a familiei la conducerea companiei. În 2019, Grupul Sennheiser a generat o cifră de afaceri de €756,7 milioane în total.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Ministrul Economiei explică regulile de călătorie în România: „Persoanele vaccinate nu mai stau în carantină”

Avatar

Publicat

pe

Ministrul Economiei a vorbit, la Antena 3, despre măsurile de relaxare pe care Executivul le pregătește, dar și despre regulile care se aplică în cazul persoanelor ce vor să călătorească în România.

Publicitate

„Ne dorim ca românii să poată să meargă oriunde în vacanță, dar și ca cetățenii altor state să poată veni ușor în România și să își petreacă vacanța aici. (…) Lucrurile merg în direcția revenirii progresive la normalitate”, a explicat ministrul Năsui.

Referitor la regulile care se aplică în cazul în care cetățenii străini ajung în România, ministrul Economiei a precizat:

Publicitate

„Regulile au fost stabilite de CNSU. Dacă o persoană este vaccinată, prin vaccinare înțelegem că trebuie să fi trecut cel puțin 10 zile de la a doua doză, nu intră în carantină, fie că e cetățean român sau străin.

Dacă o persoană a avut boala COVID-19, în ultimele 90 de zile, dar nu în ultimele 14, adică dacă nu este în continuare bolnavă, poate intra în țară fără carantină. Practic este un lucru comunicat și pentru turiștii români.

Publicitate

Spre exemplu dacă se duc într-o țară care, la momentul plecării nu se află pe lista galben, dar în timpul sejurului, din păcate, ea trece pe lista galbenă, cele două categori despre care v-am spus, se pot întoarce în țară fără carantină”, a mai adăugat Claudiu Năsui, la Antena 3.

Publicitate
Citește mai mult

Social

Incidența scade la 1,56 în Brașov – Situația pe localități

Avatar

Publicat

pe

Incidența la nivel județean a ajuns la 1,25 cazuri la mia de locuitori. În municipiul Brașov rata de infectare a scăzut din nou. Vineri, 7 mai, incidența la nivelul municipiului este de 1,56, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Brașov.

Publicitate

În prezent, cea mai mare rată de incidență este în comuna Fundata, și anume 4,09 la mie.

În ceea ce privește rata de incidență cumulată în localitățile din județul Brașov este următoarea:

Publicitate

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>