Connect with us
Publicitate

Eveniment

Tribunalul Brașov a cerut procurorilor să reia cercetările în cazul morții primarului din Jibert. Anchetatorii au clasat inițial dosarul

Publicat

pe

Publicitate

Răsturnare de situație în cazul morții primarului din Jibert, Iancu Boeriu. După ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov au decis să claseze dosarul în care un suspect era acuzat de lovituri cauzatoare de moarte, acum magistrații Tribunalului Brașov au dispus reluarea cercetărilor, în acest caz.

Anunțul a fost făcut chiar de fiul primarului din Jibert care a luptat în instanță pentru a se face dreptate pentru moartea tatălui său. Într-un comunicat de presă, tânărul explică toți pașii făcuți în acest dosar și felul în care procurorii au decis să claseze acest caz.

„La o zi după decesul primarului Boeriu Ioan Iancu, procurorii au comunicat identificarea unei singure persoane care a aplicat loviturile cauzatoare de moarte și ulterior l-au trimis în judecată doar pe inculpatul BUTA GHEORGHE, în dosarul penal nr. 1400/62/2022, aflat pe rolul Tribunalului Brașov.

Deși familia a depus o nouă plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov (la data de 23.06.2022) cu privire la faptele petrecute în noaptea agresiunii primarului Boeriu Ioan Iancu, indicând că mai există cel puțin o persoană care a aplicat loviturile puternice în abdomen, lovituri care au dus la moartea primarului, aducând argumente suplimentare, propunând noi probe și martori, chiar dacă S-A DESCHIS UN NOU DOSAR de cercetare (333/P/2022), acesta fost clasat după doar 7 zile, fără ca procurorul să administreze probele noi propuse, fără să procedeze la audierea măcar a persoanelor care au depus plângerea (respectiv copii primarului, în calitate de persoane vătămate ca urmare a decesului tatălui).

Publicitate

Continuând demersurile judiciare, familia a formulat plângere împotriva soluției de clasare și astfel, după 11 luni de la moartea primarului, Tribunalul Brașov, la termenul din data de 9 februarie 2023 în Dosarul nr. 3165/62/2022, a admis plângerea, a desființat soluția de clasare și a dispus completarea cercetărilor penale în cazul morții primarului Boeriu Ioan Iancu.

Familia consideră că în urma cercetărilor efectuate în primul dosar (dosarul penal 187/P/2022), s-au omis mai multe amănunte care pot schimba cursul anchetei. Considerăm că sunt detalii importante care au scăpat procurorului, oricât de atent ar fi fost, că nu s-a observat în detaliu diferența dintre declarațiile martorilor audiați, că nu s-a efectuat reconstituirea faptei la fața locului și că nu s-a făcut o anchetă amănunțită și minuțioasă.

Familia consideră că aflarea ÎNTREGULUI ADEVĂR este importantă, de aceea în cele aproape 11 luni care au trecut de la comiterea faptelor și până la data prezentei, am aflat VARIANTA COMPLETĂ asupra celor întâmplate, în noaptea dintre 24-25 martie 2022, cine a lovit și cine a mințit în fața procurorilor, asupra faptelor ce au dus la decesul primarului Boeriu Ioan Iancu.

Evident că după decesul primarului s-a vorbit foarte mult despre acest subiect în rândul locuitorilor comunei Jibert, și nu numai, și am aflat de la mai multe persoane că nu doar inculpatul Buta Gheorghe, ar fi aplicat loviturile ce au cauzat moartea primarului.

În dosarul penal nr. 187/P/2022 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, a fost trimis în judecată doar inculpatul BUTA GHEORGHE, pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, faptă prevăzută de art. 195 C.pen. cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. a) C.pen., dar analizând în detaliu declarațiile tuturor martorilor am observat că nu a fost prezentat întregul adevăr asupra faptelor de lovire petrecute în casa consilierului Buta Gheorghe, iar prin plângerea formulată în luna iunie 2022, am solicitat efectuarea de cercetări cu privire la participarea și a unei alte persoane. Mai exact majoritatea declarațiilor celor audiați sunt în contradictoriu și sunt foarte diferite (ceea ce poate fi dovada unor prezentări inexacte ale celor întâmplate, cu intenția de a induce în eroare organele de anchetă cu privire la aflarea adevărului).

Deși la data de 14.04.2022, atunci când fiul Boeriu Iancu, a fost audiat în calitate de persoană vătămată și a solicitat procurorului de caz extinderea anchetei și asupra viceprimarului Vaida Bucur, despre care chiar inculpatul Buta Gheorghe a declarat că a aplicat lovituri primarului Boeriu Ioan Iancu, solicitând pentru a demonstra că nu minte și efectuarea unui test poligraf și audierea de noi martori, procurorul NU a dat curs acestor solicitări, ci a finalizat dosarul, emițând rechizitoriul și trimițând cauza judecătorului de cameră preliminară. Considerăm că cercetările se impuneau a fi extinse și că rechizitoriul nu are la bază o urmărire penală completă, absolut necesară pentru aflarea întregului adevăr, cu atât mai mult cu cât, fiul Boeriu Dan, nu a fost citat și introdus în cauză în cursul urmăririi penale.

Ori, în calitate de fiu al persoanei decedate, acesta avea calitatea de persoană vătămată și se impunea audierea lui cu privire la discuțiile care le-a avut cu tatăl nostru, cu privire la cele întâmplate. În plus, deși legal avea calitate de persoană vătămată, Boeriu Dan nu a fost informat cu privire la drepturile pe care le are în cursul urmăririi penale, fiindu-i încălcat dreptul de a fi ascultat, de a consulta dosarul și de a propune administrarea de probe, de a ridica excepții și de a pune concluzii, dar mai ales dreptul de a adresa întrebări inculpatului și martorilor și dreptul de a formula orice alte cereri ce țin de soluționarea laturii penale a cauzei. Toate aceste drepturi sunt prevăzute expres în cuprinsul art. 78 prin raportare la art. 81 C.pr.pen.

Cu toate că susținem celeritatea procedurilor în cursul urmăririi penale, nu putem fi de acord cu sacrificarea nejustificată a principiului aflării adevărului (art. 5 C.pr.pen.) și a dreptului la un proces penal echitabil (art. 8 C.pr.pen.), în condițiile în care, deși ne-am pierdut tatăl într-un mod brutal și violent, organele de anchetă nu au dat curs solicitărilor de a ancheta și implicarea, de orice fel, a viceprimarului Vaida Bucur, în altercația în urma căreia a rezultat decesul.

Nu dorim decât aflarea întregului adevărului, tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor care se fac vinovate de moartea primarului și dreptul de a exercita acțiunea civilă împotriva tuturor persoanelor responsabile de prejudiciul moral pe care l-a suferit familia”, a transmis familia primarului din Jibert.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes