Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Trenul Soarelui ajunge la Braşov pentru Solar Open Day

Publicat

pe

Publicitate

Asociaţia Industriei Fotovoltaice din România (RPIA) a organizat a doua ediţie a Solar Open Day, un eveniment de referinţă, dedicat promovării energiei solare şi metodelor de producţie sustenabile. Această ediţie a avut loc la Părău, judeţul Braşov, unde parcul fotovoltaic deţinut de Econergy şi compania franceza de investiţii RGREEN INVEST Romania, a fost inaugurat. Subliniind angajamentul faţă de sustenabilitate, călătoria către acest eveniment emblematic s-a realizat cu Ternul Soarelui pe ruta Bucureşti – Braşov, pentru a completa experienţa solara din jurul acestei zile.

Andrei Manea, Director Executiv RPIA, a declarat: „Aceasta noua ediţie a Solar Open Day ne reuneşte într-o locaţie inedita, la Parau, judeţul Braşov, semn ca energia fotovoltaică nu are bariere. Prima ediţie a Solar Open Day a avut loc la Răteşti, în judeţul Argeş, la cel mai mare parc din Europa de Sud-Est, iar acum suntem aproape de munte. Parcul solar de la Parau este cel mai mare parc cu trackere din Romania, mecanism care permite panourilor sa îşi schimbe poziţia în funcţie de soare. Daca ni se creează condiţiile favorabile din punct de vedere legislativ, noi putem să construim. Energia fotovoltaică este tehnologia cu cel mai rapid deployment, ce poate avansa cel mai repede de la stadiul de proiect la momentul injectării în reţea.“

Reprezentanţi ai Ministerului Energiei, corpului diplomatic şi autorităţi locale au participat la Solar Open Day, alături de reprezentanţi ai mediului de afaceri şi specialişti din industrie. Dat fiind ca ediţia din acest an face parte dintr-o celebrare europeană mai amplă, axată pe educaţie, RPIA a invitat şi studenţi interesaţi de domeniul energetic, deoarece proiectele fotovoltaice care sunt dezvoltate şi vor fi dezvoltate în viitorul apropiat au nevoie de forţă de muncă specializată.

Dragos Roibu, Director de Cabinet în cadrul Ministerului Energiei, a declarat: „Felicitări pentru realizarea parcului. Mulţumesc organizatorilor pentru experienţă şi pentru drumul pana la parcul fotovoltaic, care s-a realizat cu trenul. Ca sa folosim o metafora, putem spune că şi noi ne aflam pe drumul energiei solare. Ce s-a întâmplat acum câţiva ani, a fost ceva experimental. In 2012 a fost un boom al dezvoltării energiei regenerabile, care s-a oprit din cauza unor decizii nefericite ale guvernului. Acum asistam la un nou boom, ce se va transpune si in strategia energetica : pana in 2035, vom avea in mixul naţional aproximativ 40% din energia regenerabile.”

Parcul fotovoltaic de la Parau, situat in judeţul Braşov, este codeţinut de Econergy şi fondul francez de investiţii în energie regenerabilă RGreen. Cu o suprafaţă de 113 de hectare şi un cost total de 65.5 de milioane de euro, proiectul vă genera energie electrică pentru a alimenta aproximativ 70.000 de locuinţe pe an. Cu o capacitate totală instalată de 92MW, Părău este în prezent cel mai mare parc fotovoltaic din România echipat cu trackere, data fiind topografia sa unica.

Publicitate

Acest parc, alături de celelalte proiecte din portofoliul industriei fotovoltaice pentru perioada următoare, reprezintă veritabile componente strategice pentru efortul României de a-şi consolida independenţa şi securitatea energetică, contribuind astfel la stabilitatea regională şi europeană.

Bogdan Asanache, Country Manager Econergy Romania, a declarat:

Suntem încântaţi să găzduim o noua ediţie a evenimentului Solar Open Day, împreună cu partenerii noştri de seama de la RPIA. Pe agenda noastră se afla în mod constant implicarea in comunitate şi creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa energiei regenerabile.

Cu această oportunitate, le mulţumesc stimabililor noştri parteneri de la RGREEN INVESTMENTS pentru încrederea şi sprijinul lor în operarea celor 92MW la Părău şi pentru că sunt o parte integrantă a lungului nostru drum în domeniul energiei regenerabile din România şi din întreaga Europă.

Suntem entuziasmaţi sa amintim de proiectele noastre viitoare, care vor alimenta şi mai multe judeţe din România până la sfârşitul anului 2024 şi mai departe.

Să ne bucurăm de cat mai multe evenimente de acest tip şi de toate realizările care vor urma!

Nicolas Rochon, Preşedinte si Fondator RGREEN INVEST, a declarat: „Proiectul Părău este ilustraţia perfectă a strategiei RGREEN INVEST: ne propunem să investim în active care întăresc independenţa energetică a Europei şi, în acelaşi timp, să reducem intensitatea de carbon a mixului energetic. Este, de asemenea, o mare realizare pentru Econergy, un partener pe termen lung al RGREEN INVEST din 2016.”

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes