Connect with us
Publicitate

Turism

Trenul Orient Express ajunge luni în România. În ce stații din țara noastră vor poposi călătorii

Publicat

pe

Cel mai cunoscut tren din lume și-a reluat călătoria, după doi ani de pandemie în care nu a mai transportat călători. Celebrul Orient Express a plecat din Paris în urmă cu câteva zile, a trecut prin Budapesta, iar în România va poposi la Sinaia și București, apoi își va continua drumul către Istanbul.

Publicitate

Luni, 29 august, trenul Orient Express va ajunge în țara noastră, iar prima stație în care va opri va fi cea din Sinaia, la ora 8:52. Călătorii vor merge apoi la Castelul Peleș unde vor avea parte de un tur ghidat, iar la ora 12:20 trenul își va continua călătoria spre București, unde sosirea este programată la ora 14:16.

Turiștii care iau parte la experiența unei vacanțe cu trenul Orient Express vor rămâne peste noapte la un hotel din Capitală, acolo unde vor savura și cina, iar marți dimineață, la ora 9:05 va pleca către Istanbul, cu o scurtă excursie la Varna, în Bulgaria.

Pentru că locomotivele CFR Călători, operatorul feroviar de stat care asigură tracțiunea pe teritoriul României, se defectează foarte des, garnitura va fi tractată de câte două locomotive.

Publicitate

Potrivit clubferoviar.ro, istoria celebrului tren Orient Express începe în anul 1883 când garnitura circula doar pe relația Paris Est-Munchen-Viena-Budapesta-Timișoara-Vârciorova-Craiova-Pitești-București Nord-București Filaret-Giurgiu-Smârdan Port, de la 14 august 1888, prin inaugurarea noii rute terestre Paris Est-Viena-Budapesta-Belgrad-Sofia-Constantinopol, prin Șerbia și Bulgaria, aveau să existe două ramuri concurente.

Pentru a atrage traficul internațional, statul roman, în paralel cu realizarea legăturii feroviare București Nord-Constanța Port (finalizată prin inaugurarea la 14/26 septembrie 1895 a complexului de poduri dunărene ”Carol I” de pe relația Fetești-Cernavodă) a modernizat, cu mari eforturi bugetare, portul Constanța și a înființat Serviciul Maritim Român (S.M.R.) ale cărui vapoare (”lebedele albe ale Bosforului”), cele mai elegante din Marea Neagră, conduceau călătorii trenurilor de lux pe relația Constanța Port-Constantinopol Port, la Cornul de Aur.

La inițiativa Direcțiunii Generale CFR, stația Constanța Port avea să devină stația finală, pentru parcursul romănesc, nu numai pentru trenul Orient Express, ci și pentru alte garnituri de lux prestigioase, precum London/Ostende-Constantza-Constantinopole Express (inaugurat pe 12 noiembrie 1895) și Berlin-Lemberg-Constantza (inaugurat pe 1 Mai 1899).

Circulația prin România a trenului Orient-Express a continuat și în perioada interbelică, iar în anul 1938 s-au achiziționat doua motonave moderne, Transilvania și Basarabia, scrie istoricul feroviar Ilie Popescu în cartea sa ”Orient Express – Trenul legendă al Europei”, prezentată de Club Feroviar la momentul apariției.

În timpul regimului comunist, Orient Express nu a circulat prin Romania, fiind interzis. Din 1998, celebra garnitură şi-a reluat traseul Paris-Istanbul, cu oprire la Sinaia și Bucureşti. Apoi, în 2009, circulația sa s-a oprit, urmând a fi reluată câțiva ani mai târziu.

Publicitate

Ultima oară, Orient Express a fost în România în anul 2019, când a ajuns în după-amiaza zilei de 26 august în Gara de Nord. Din tot traseul său ce traversează continentul european, singurele două tronsoane neelectrificate s-au aflat pe teritoriul României, între Episcopia Bihor-Oradea-Cluj Napoca și între Videle (Rădulești) și Giurgiu.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes