Connect with us
Publicitate

Administrație

Trenul Brașov – Sighișoara: Viteză maximă de 160 km/h, tuneluri de 7km, poduri și viaducte. Va fi gata, cel mai devreme, în 2024

Publicat

pe

Premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, au participat, marți seară, la semnarea contractului ”Reabilitare linie de cale ferată Brașov-Simeria, componentă a Coridorului Rin-Dunăre, pentru circulația cu viteza maximă de 160km/h, secțiunea Brașov-Sighișoara, subsecțiunea 2 Apața-Cața”.

Publicitate

„Mă bucur să fiu prezent aici, pentru că e un moment extrem de important. Odată cu semnarea acestui contract, practic avem semnate contractele de construcție pe toate tronsoanele de cale ferată de pe principalul coridor paneuropean, legătura dintre Brașov și Curtici. Din coridorul 4 paneuropean de la Constanța până la Curtici a mai rămas un singur tronson care urmează să fie construit. E vorba despre tronsonul Predeal – Brașov. În rest, toate tronsoanele fie au fost finalizate, fie sunt în curs de construcție. E vorba de o modernizare a căii ferate la standarde europene, cu viteze de deplasare de până la 160 de km/h pentru transportul de persoane și până la 120 de km/h pentru transportul de marfă. E un tronson extrem de complicat acesta, cu o valoare mare. 

Vom profita de finanțările masive de care va beneficia România și obiectivul noștru e să reabulităm toate traseele importante de cale ferată”, a declarat Ludovic Orban.

Orban a vorbit apoi despre o serie de investiții în transportul feroviar ce vor fi făcute în anii următori: „Traseul de cale ferată de pe coridorul 9 paneuropean de la Ploiești la granița de est, deja avem contracte pentru realizarea documentațiilor tehnico-economcie, realizarea  studiior de fezabilitate pe toate sectoarele. Le vom introduce pe exercițiul financiar multianual, pentru că există la nivelul UE o prioritizare a transportului. Transportul pe cale ferată e considerat prioritar, pentru că oferă siguranță, viteză și e prietenos cu mediul. Tronsonul de cale ferată București – Craiova – Turnu Severin – Caransebeș – Timișoara – Arad. Cu excepția tronsonul București – Craiova, suntem în faza de eliberare a documentațiilor tehnico-ecnomice pe toate tronsoanele. Cele mai avansate tronsoane vor fi finanțate prin facilitatea de reziliență și recuperare. Toată această parte de cale ferată va fi modernizată la standardele pe care ni le dorim. Suntem în procedură de licitație pentru semnarea contractului de proiectare și construcție pe tronsonul Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, unde se va realiza modernizarea și electrificarea. Sigur că urmărim și realizarea legăturii dintre București și Giurgiu. Semnul impotenței guvernărilor de până acum e podul de la Grădiștea, pod distrus de inundații în 2006 și care nu a  fost refăcut nici până acum”

Publicitate

Ministrul Transporturilor a afirmat acest lucru în cadrul ceremoniei de semnare a contractului de reabilitare a liniei ferate pe Subsecţiunea 2, Apaţa – Caţa, din secţiunea de cale ferată Braşov – Sighişoara.

Lucian Bode i-a transmis prim-ministrului Ludovic Orban că pentru subsecţiunea Apaţa – Caţa au existat 22 de termene în instanţele de judecată până la semnarea contractului de reabilitare.

„Cele trei secţiuni dintre Braşov şi Sighişoara au fost blocate în instanţă, ceea ce a întârziat semnarea contractelor, iar pentru secţiunea Predeal – Braşov, un tronson dificil din punct de vedere tehnic, a fost mult amânată procedura de licitaţie. Apropo de blocajele în instanţă, am verificat, de curiozitate, ştiind că semnăm astăzi acest contract, cât a trecut din momentul în care am dat acordul procedurii şi până în momentul în care am semnat contractul. Pe secţiunile 1 şi 3, din iulie 2018, când s-a emis raportul procedurii, până în februarie 2020, am avut 14 termene în instanţă. Pe secţiunea 2, de care vorbim astăzi, între ianuarie 2019, când a fost emis raportul procedurii, şi iulie 2020, am avut 22 de termene în instanţă”, a precizat Lucian Bode.

Ministrul Transporturilor a apreciat că blocajele în instanţe au avut ca efect reducerea accesării de către România a fondurilor europene nerambursabile pentru Coridorul feroviar IV Pan-European.

„Acest lucru (blocajele în instanţe, n.r.), dincolo de întârzierile în modernizare, a însemnat din păcate pentru România reducerea fondurilor europene disponibile prin Connecting Europe Facility. Prin CEF am avut o dezangajare de 320 de milioane de euro. România a pierdut 320 de milioane de euro din cei 1,1 miliarde de euro alocaţi pentru cele trei secţiuni prin CEF. Din păcate acesta este tabloul infrastructurii feroviare la sfârşitul anului trecut în ceea ce priveşte Coridorul IV feroviar Pan-European, pentru care avem fonduri europene nerambursabile atât din POIM – Programul Operaţional Infrastructură Mare, cât şi din CEF, şi pe care avem obligaţia să îl finalizăm cât mai repede. Anul 2024 trebuie să fie anul în care să finalizăm aceste lucrări, şi sunt convins că printr-o implicare susţinută şi o monitorizare atentă a lucrărilor şi o mobilizare a constructorilor putem să realizăm acest obiectiv. Astăzi aşadar semnăm contractul pentru secţiunea 2, Apaţa – Caţa, 43 de kilometri, cu o valoare de aproximativ 561 de milioane de euro”, a menţionat Lucian Bode.

Publicitate

Ministrul Transporturilor a explicat că în prezent doar 360 de kilometri au fost modernizaţi din acest coridor feroviar pan-european care leagă Constanţa de Curtici.

„Proiectele de infrastructură feroviară din România înregistrează din păcate mari întârzieri în implementare. Deşi avem o reţea extinsă de cale ferată – 11.000 de kilometri – una dintre cele mai extinse la nivel european, ea nu a fost din păcate eficient gestionată, nu s-au făcut la timp investiţiile în modernizarea căii ferate, iar termenele asumate nu au fost respectate. Avem un coridor feroviar important, Coridorul IV Pan-European, care leagă Constanţa de frontiera de vest, din Curtici, din care aproximativ 360 de kilometri au fost modernizaţi pentru viteza de 160 de kilometri pe oră, între Constanţa – Bucureşti şi Câmpina – Predeal, restul tronsoanelor fiind în diferite etape de implementare, iar o dată cu semnarea contractelor pentru cele trei secţiuni între Braşov şi Sighişoara putem vorbi de peste 400 de kilometri care se modernizează pe acest Coridor IV Pan-European”, a arătat Lucian Bode.

La ceremonia de semnare a contractului pentru reabilitarea subsecţiunii Apaţa – Caţa, directorul general al CFR SA, Ioan Pintea, a susţinut că la finalul modernizării segmentului feroviar Braşov – Sighişoara, timpul de transport dintre cele două destinanţii va scădea la aproximativ 47 de minute pentru un tren InterRegio.

Trenul Brașov – Sighișoara: Viteză maximă de 160 km/h, tuneluri de 7km, poduri și viaducte. Va fi gata, cel mai devreme, în 2024

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes