Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Trei sferturi dintre refugiaţii care au ajuns la centrul de la CATTIA vor să rămână la Braşov. Până acum 1.200 de ucraineni au fost ajutaţi aici

Publicat

pe

Publicitate

Centrul Comunitar deschis la CATTIA de grupul de inițiativă „Brașov pentru Ucraina”, creat de Primăria Brașov împreună cu mai multe organizații neguvernamentale din Brașov, a devenit, în câteva zile, principala poartă de intrare pentru primirea refugiaților din Ucraina, fie care vor să rămână în Brașov, fie aflați în tranzit. Centrul funcționează non-stop, iar echipele de voluntari îi ajută cu produse de necesitate imediată când ajung la centru, le oferă mâncare și apă, ceai, cafea, le dau informațiile necesare iar pentru cei care vor să se odihnească au fost amenajate spații pentru dormit. Tot aici, cei care vin din Ucraina beneficiază de produse de strictă necesitate, de la săpun, șampon și pastă de dinți, hrană neperisabilă, fructe, la lapte praf pentru bebeluși, scutece, haine groase  sau mâncare pentru animalele de companie. Voluntarii de la centru le-au așezat sub forma unui „magazin“, de unde refugiații își pot lua, gratuit, tot ce au nevoie pentru perioada următoare.

„Centrul de la CATTIA este locul în care cetățenii ucraineni care ajung în Brașov vin pentru a se înregistra, pentru a primi adăpost, dacă au nevoie, o masă caldă, consiliere, chiar și asistență medicală sau orice alte sfaturi de care au nevoie. În acest centru primim pe cei care ajung în Brașov fie îndrumați de operatorii de la call-center, fie din informațiile pe care le află de pe platforma noastră ori de la alți cetățeni care ne-au trecut pragul. Aici, aceștia primesc o masă caldă, pot primi adăpost pentru câteva zile până când li se găsește o cazare pe termen mediu sau lung, pot primi sfaturi și consiliere pentru cum să și deschidă un cont bancar, sfaturi privind angajarea dacă e nevoie, ore de limba română, care se țin pentru copiii ucraineni în Brașov sau alte activități pe care le pot accesa. În acest spațiu, în ultimele 12 zile de când am deschis, ne-au trecut pragul aproape 1.200 de persoane. Majoritatea dintre acestea, peste 900 de ucraineni, au declarat că vor să rămână pe termen mediu sau lung în Brașov, în comunitatea noastră. Dintre cei 1200, doar puțin peste 200 au fost în tranzit, trecând prin orașul nostru în drum spre vestul Europei. Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele 12 zile în centrul de la CATTIA s-a întâmplat cu sprijinul și implicarea comunității – de la brașovenii care au donat produse pentru refugiații ucraineni, până la companiile care au donat, la restaurantele care au pregătit și servit gratuit mese calde pentru cei din centru și cei 450 de voluntari care s-au înscris pe platforma voluntarbv.ro, precum și organizațiile care ne-au ajutat să facem în Centrul comunitar de la CATTIA un loc în care să-i întâmpinăm pe cei care au nevoie”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Zilnic, sute de refugiați vin la centru pentru a beneficia de consilierea voluntarilor, pentru își primi produse de strictă necesitate sau pentru a socializa cu alți compatrioți de-ai lor, în timp ce copiii se joacă la centrul deschis special pentru ei la CATTIA. În felul acesta, cei care sunt de mai multe zile în România află ce se mai întâmplă acasă, iar cei nou-veniți primesc informațiile legate de stabilirea în Brașov.

Cheltuielile pentru hrana refugiaților vor fi decontate

Publicitate

Conform Hotărârii de Guvern nr. 22/11.03.2022, persoanele fizice care găzduiesc cetățeni refugiați din Ucraina pot beneficia de decontarea hranei necesare pentru aceștia, în cuantum de 20 lei/zi/persoană.

Brașovenii care doresc să beneficieze de aceste sume trebuie să îi înregistreze pe cetățenii ucraineni la centrul comunitar de la CATTIA, apoi, la începutul lunii aprilie, în primele 3 zile lucrătoare, să depună solicitarea, însoțită de o declarație pe propria răspundere, act de identitate și documentul care atestă dreptul de folosință a locuinței.

Decontarea se face de către Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență.

„Pentru aceasta, brașovenii vor trebui să vină la CATTIA cu persoana pe care o au în gazdă, cu ucraineanul pe care îl iau în casa lor, pentru a se înregistra. Apoi, la începutul lunii, vor veni cu documente justificative: copie după actul de identitate, declarație pe proprie răspundere privind veridicitatea datelor, precum și documentul care atestă utilizarea locuinței, pentru a putea primi cei 20 de lei pe zi. Începând cu luna aprilie, cetățenii brașoveni vor putea veni pentru decontare doar dacă în prealabil au venit cu persoana pe care o găzduiesc, la CATTIA, pentru a o înregistra“, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Brașovenii care doresc să facă donații, pot face acest lucru, în continuare, la Centrul Comunitar de la CATTIA. Produsele de strictă necesitate în această perioadă sunt: orez, paste făinoase, făină, conserve – în general, alimente neperisabile – precum și produse de igienă. În ceea ce privește donațiile de haine, deocamdată, centrul are un stoc suficient pentru perioada următoare.

Vă reamintim, că după începerea războiului din Ucraina, Primăria Municipiului Brașov și mai multe organizații neguvernamentale au constituit grupul de lucru „Brașov pentru Ucraina”, pentru a veni în sprijinul refugiaților din țara vecină, lovită de război, și pentru a trimite ajutoare acolo.

Mai multe informații găsiți pe site-ul https://ua.brasovcity.ro/ sau la call-center: +40371 784071.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes