Connect with us
Publicitate

Social

Trei centre de zi de consiliere și sprijin pentru copiii cu tulburări de comportament au fost înființate la Brașov. DGASPC a obținut peste 5,8 milioane de lei, fonduri nerambursabile, pentru acest proiect

Publicat

pe

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov a implementat la nivelul judeţului Braşov, în perioada mai 2020 – octombrie 2023, Proiectul „Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“, este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritară 4 – Incluziunea socială și combaterea sărăciei.

Publicitate

„Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“ a reprezentat un amplu proiect pentru creşterea calităţii serviciilor sociale oferite în comunitate copiilor cu tulburări de comportament, aflaţi în risc de separare de familie, pe de o parte, precum şi tinerilor aflați în centrele rezidențiale care urmează să părăsească sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, pe de altă parte.

În acest sens, în 2022 au fost operaționalizate 3 centre de zi de consiliere și sprijin pentru părinți și copii, în Brașov, Făgăraș și Rupea, pentru un număr de 110 copii și familiile lor, dublate de implementarea unor măsuri de susţinere pentru copii cu tulburări de comportament aflaţi în risc de separare şi familiile lor. De asemenea, a fost dezvoltat un program de identificare şi monitorizare a copiilor cu tulburări de comportament, aflaţi în risc de separare de familie, în parteneriat cu CJRAE Brașov și IȘJ Brașov, la nivelul județului fiind derulată, în 2021, o campanie de conştientizare şi sensibilizare a comunităţii cu privire la această categorie de beneficiari.

În cele trei Centre de Zi de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii de la Brașov, Făgăraș și Rupea, copiii cu tulburări de comportament, aflaţi în risc de abandon școlar și separare de familiile lor beneficiază de consiliere psihologică, psihoterapie individuală și de grup, sprijin emoțional, deprinderi de viață independentă, dezvoltarea culturii generale, orientare profesională, dezvoltarea competențelor digitale, educație pentru sănătate, pregătirea lecțiilor și activități de recreere și socializare.

Publicitate

La activitățile derulate în Centrul de Zi de la Brașov, cu o capacitate de 50 de locuri, adresate copiilor cu tulburări de comportament din Brașov, Săcele, Tărlungeni, Hărman, Sânpentru, Cristian, Ghimbav şi Budila, sunt înscriși în prezent un număr de 56 de copii, alți 8 aflându-se pe lista de așteptare, fiind în procedură de evaluare. La Centrul de Zi din Făgăraș, destinat copiilor din Făgăraș, Şercaia, Victoria, Viştea, Beclean, Voila, Şoarş, Cincu şi Sâmbăta, sunt înscriși 30 de copii, alți 12 aflându-se în așteptare/evaluare.

În ceea ce privește Centrul de Zi din Rupea, destinat copiilor cu tulburări de comportament din Rupea, Dacia, Homorod, Ungra, Racoş, Caţa şi Buneşti, se află în prezent în procedură de consiliere și sprijin 30 de copii, alți 24 fiind pe lista de așteptare.

Proiectul „Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“ a vizat și creșterea calității serviciilor sociale oferite copiilor și tinerilor aflați în sistemul rezidențial al DGASPC Brașov. Prin proiect a fost dezvoltat un program de asistență și sprijin pentru cei care urmau să părăsească sistemul de protecție, astfel încât aceștia să aibă șansa de a se putea integra în societate după încetarea măsurii de protecție.

Pentru 77 de beneficiari cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, au fost identificate cursuri de calificare, programe de consiliere terapeutică și educațională sau programe de pregătire pentru susținerea examenelor de absolvire. Astfel, 57 de copii au beneficiat de pregătire pentru Evaluarea Națională sau Bacalaureat, 39 de copii au beneficiat de servicii de pshioterapie și 38 de servicii de consiliere educațională și vocațională. De asemenea, 30 de copii au beneficiat de cursuri de calificare (TIC).

În cursul lunii noiembrie 2022 a fost derulată, la nivelul județului Brașov, și o campanie de conştientizare şi sensibilizare pentru creşterea responsabilității sociale a comunității cu privire la tinerii care urmează să părăsească sistemul instituționalizat de protecție a copilului, campanie care a implicat reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Brașov, AJOFM Brașov, IȘJ Brașov, ai Universității „Transilvania“ Brașov și ai mediului de afaceri brașovean.

Publicitate

Proiectul, intitulat „Copiii și tinerii noștri mai aproape de comunitate!“, a fost cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritară 4 – Incluziunea socială și combaterea sărăciei. Valoarea proiectului a fost de 5.821.420,12 lei (din care 4.948.207,11 lei contribuția financiară din partea Uniunii Europene, 756.784,54 lei buget national și 116.428,47 lei contribuție proprie a DGASPC Brașov), iar perioada de implementare de 42 de luni, între mai 2020 și octombrie 2023.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes