Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Tratamentul revoluţionar cu celule stem, şansa la normalitate pentru un băieţel din Braşov diagnosticat cu autism: „A fost un adevărat miracol”

Publicitate

Publicat

pe

Un tratament revoluționar a făcut minuni pentru un băiețel din Brașov. Copilul de doar 8 ani, diagnosticat cu autism pe când avea patru ani, a beneficiat de o terapie cu celule stem în străinătate, iar rezultatele sunt… miraculoase.

Publicitate

În urmă cu 4 ani, Diana a primit o veste care i-a schimbat viața. Medicii i-au confirmat cele mai negre temeri: băiatul ei cel mare a fost diagnosticat cu autism. Au urmat ani grei cu terapii complicate şi multe speranţe.

„E o durere care nu trece. Te obişnuieşti cu ea, dar nu trece de-adevăratelea. Ştiu că e un drum foarte lung şi foarte greu, dar trebuie să nu ne pierdem speranţa.„, spune Diana, mama băiatului.

În tot acest zbucium, Diana a citit, la un moment dat, un articol despre cum celulele stem pot ajuta. La prima naştere, n-a recoltat celulele salvatoare, dar a apelat la procedură la cel de-al doilea copil. Şansa a făcut ca fraţii să fie compatibili, iar celulele recoltate de la mezin să se „califice” pentru terapia primului născut.

Publicitate

Aproape un an a durat pregătirea, iar specialiştii unei bănci de celule stem au susţinut întreg demersul familiei. În aprilie 2019, copilul a fost admis pentru tratament la prestigioasa Duke University din Statele Unite.

„A fost o continuă evoluţie. La o săptămână de la infuzie, contactul vizual era prezent. Ceea ce înainte nu se întâmpla. Acum merge singur la şcoală. Poate să stea singur în parc. Merge singur la cumpăraturi mici. Îşi salută vecinii. Are prieteni la şcoală. Se joacă cu ei.” a mai spus Diana, mama băiatului.

Doctorul i-a şters din fişă diagnosticul de ADHD. Tratamentul a dispărut şi el. Cu un IQ de 122, copilul se poate acum exprima şi integra.

„A fost un adevărat miracol să ne privim şi să ne îmbrăţişăm după ce ne-am reîntâlnit după transplant. Îmbunătăţirea vocabularului, diminuarea activităţilor repetitive şi a manifestărilor agresive a crescut gradul de rezistenţă la frustrare, dezvoltarea empatiei.”, spune Tania Munteanu, terapeut.

„La patru ani nu vorbea, însă după ce au venit aceste celule, a înflorit, pur şi simplu.”, a mai spus Diana, mama băiatului.

Publicitate

Cazul fericit al Dianei şi al fiului arată că se poate. Şi, un gest mic şi prevăzător cum este recoltarea de celule stem la naşterea unui copil, îi poate salva viata si sănătatea mai târziu, relatează observatornews.ro.

Un material video despre acest subiect puteţi urmări AICI.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes