Administrație
Traseu nou pentru autostrada Ploiești – Brașov. Noua variantă de construcție a șoselei de mare viteză va costa 4 miliarde de euro

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că s-a decis un nou traseu pentru autostrada Ploieşti – Braşov, care în proiectul inițial ar fi costat 8 miliarde de euro. Acesta a precizat că pe 160 km de autostradă nu se putea veni cu acest cost, căci nu se putea acoperi din fonduri europene această sumă. CNAIR a acceptat noua variantă, care are ca şi cost 4 miliarde de euro, anunță capital.ro.
„Ieri s-a încheiat ultima şedinţă prin care s-a decis, şi se va intra pe acest parcurs, traseul. Fără a acuza pe nimeni, nu poţi pe 160 de km de autostradă să vii cu un cost de 8 miliarde de euro. Cam asta propunea, surpriză, aceeaşi companie care a făcut studiul de fezabilitate şi proiectul pentru A7 şi despre care vă spuneam mai devreme, că ei sunt cei care au câştigat în urmă cu vreo 2-3 ani licitaţia. Şi au propus un traseu cu care eu nu cred că avem cum să fim de acord, pe 160 de km să ai un cost de 8 miliarde, pentru că nu poţi să acoperi măcar din fonduri europene aceste costuri”, a declarat Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a spus că a solicitat refacerea traseului şi găsirea unor soluţii „mai realiste”, iar CNAIR a acceptat o propunere care urmează să fie prezentată public şi care are un cost de 4 miliarde de euro.
„Au venit cu o propunere pe care CNAIR a acceptat-o, care are ca şi cost undeva la jumătate, 4 miliarde, care va fi prezentată şi care sper eu să rămână finală”, a declarat Sorin Grindeanu.
Acesta s-a arătat convins că în toamnă CNAIR va putea scoate la licitaţie primul tronson al acestei autostrăzi, dar dinspre Brașov, în zona Codlea-Cristian-Ghimbav.
„Acolo e un nod care face legătura între diverse lucrări de infrastructură, acolo lucrurile sunt terminate şi se poate scoate la licitaţie”, a arătat ministrul.
În urmă cu două săptămâni CNAIR a prezentat noua variantă de traseu pentru Autostrada Ploiești-Brașov, alternativa 3 având o viteză de proiectare de 80 km/h.
Descrierea traseului – Alternativa 3 (80 Km/h)
Km 0+000 al Alternativei 3 se află în zona km 68+100 al autostrăzii A3 București – Ploiești existentă. Traseul are o lungime de aproximativ 112+742 km, iar punctul de final se află la intersecția cu DN 1, între localitățile Ghimbav și Codlea. Acesta include și un sector cu lungimea de 6.239km care a fost dat în exploatare în luna decembrie a anului 2020.
Zona de Munte : Între Km 49+700 – Km 52+150 traseul autostrăzii supratraversează linia C.F. 300, Râul Prahova și DN 1 printr-un viaduct cu lungime de 2260 de metri, iar la intrare în localitatea Comarnic continuând printr-o succesiune de tuneluri și viaducte până în zona localității Posada.
La Km 59+000 după ieșirea din tunelul Posada urmează un Viaduct care supratraversează Valea Floreiului, după care se înscrie intre CF si DN 1, pana la Km 61+700 când supratraversează cu un viaduct Raul Prahova si CF 300;
Intre Km 62+000 – 65+000 traseul autostrăzii continuă pe partea stângă a CF Ploiești – Brașov, ocolind cimitirul Setu din Sinaia, iar la Km 65+200 supratraversează CF 300 și Râul Prahova, subtraversează DN1 prin tunel, la ieșirea din tunel traseul se continuă pe un viaduct peste Pârâul Valea Gagului de la Km 66+150, zona în care se dezvoltă un nod rutier de tip B, în zona Valea Largă, pentru legătura cu DN1 si stațiunea turistică Sinaia.
Între Km 66+000 – 72+000 traseul ocolește prin partea partea de est localitatea Sinaia, printr-o succesiune de poduri viaducte și tuneluri. La Km 72+750 este prevăzut un nod rutier de tip B prin care se realizează legătura cu DN1 și localitățile Sinaia și Bușteni. Între Km 73+400 – Km 78+500 traseul autostrăzii ocolește stațiunea Bușteni prin partea dreaptă, unde sunt necesare o succesiune de lucrări importante: poduri, viaducte, tuneluri și structuri de tipul cut and cover. La Km 78+500 este prevăzut un viaduct care traversează Raul Prahova, CF 300 si DN1.
Între Km 79+000 – Km 81+200 traseul autostrăzii ocolește stațiunea Azuga prin partea stângă, unde sunt necesare o succesiune de lucrări importante: poduri, viaducte, tuneluri și structuri de tipul cut and cover. Între km 81+500 si 88+000 există o alternanță de poduri și viaducte, ce traversează zona muntoasă și supratraversează DN73A la Km 86+330 în localitatea Predeal; La km 86+230 interferează cu imobile aflate în administrarea M.A.P.N.
După ieșirea din tunel urmează un viaduct cu lungimea de 2160m pe lângă valea Parului Pietrosul, iar la Km 95+060 autostrada supratraversează cu un pasaj DN 73A. Între Km 96+000 și Km 100+000 traseul traversează o serie de pâraie și văi. La Km 100+230 autostrada este supratraversată de drumul județean DJ 101 cu un pasaj. În zona km 101+500 este prevăzut un nod rutier ce va face legătura cu DN73, dar și cu sectorul de autostradă Râșnov-Cristian dat in exploatare.
-
Fapt diversacum 3 zile
Oktoberfest Brașov se mută într-o locație nouă. A 14-a ediție a celui mai mare festival al berii din România va avea loc în Parcul Tractorul
-
Economicacum 3 zile
Pasaj rutier subteran de 600 de metri, proiectat la Sinaia
-
Fapt diversacum 3 zile
Cine este ruda din Covasna a Regelui Charles și prietenul de suflet al monarhului britanic
-
Fapt diversacum 3 zile
FOTO / Imagini inedite cu un urs în Munţii Făgăraş. În plină vară, se dă în zăpadă pe „derdeluş”: „Se da pe burta, pe zapada”
-
Culturalacum 3 zile
Monica Anghel, pe scena Filarmonicii Brașov. Celebra cântăreață va susține două spectacole la închiderea celei de-a 145-a stagiuni
-
Evenimentacum 3 zile
VIDEO / Un turist s-a filmat chiar înainte de a rămâne blocat pe Valea Caraimanului, în Munţii Bucegi. Bărbatul, salvat cu un elicopter de la Braşov
-
Evenimentacum 3 zile
Viteză extremă pe ciotul de autostradă dintre Cristian şi Râşnov. Un şofer care avea şi trei copii în maşină a fost surprins cu 243 km/h. Le arăta cât de puternică este maşina
-
Culturalacum 3 zile
Turneul Flautul Fermecat ajunge în luna iunie la Braşov