Connect with us
Publicitate

Economic

Tranzacţii imbiliare tot mai puţine în Braşov. Preţul apartamentelor a scăzut cu peste 2% faţă de luna trecută

Publicat

pe

Piața imobiliară din 2023 continuă să fie o ”piață a vânzătorilor”, dar tot mai puțin, arată analiza unei agenții imobiliare cu activitate la nivel național, care susține că oferta este, în continuare, mai scăzută decât cererea. Peisajul începe să arate semnale de îngrijorare în piața rezidențială: accesul la credite e tot mai dificil, tranzacțiile sunt în scădere, dezvoltatorii își amână proiecte, dar proprietarii încă țin de prețuri. Platforma Imobiliare.ro arată că în primul trimestru s-a observat o cerere în scădere, dar și oferta a fost considerabil mai mică. Și platforma de analize de piață ValorEasy notează pentru T1 scăderi majore de tranzacții în T1.

“Deși cererea a scăzut drastic în ultima perioadă, din cauza prețurilor și a costurilor creditării tot mai mari, cererea nu a scăzut suficient de mult cât să inverseze polul de putere. Cererea, deși căzută, devansează cu mult oferta, care a scăzut la rândul ei. În timp ce cumpărătorii reflectă dacă să cumpere sau nu, dezvoltatorii și-au luat, la rândul lor, pauze de gândire”, arată o analiză a agenției Blitz Imobiliar, conform economedia.ro.

Consultanții imobiliari spun că majorările de prețuri la materialele de construcție și stocurile insuficiente îi fac pe mulți dezvoltatori să ducă costurile în zona de apartamente ieftine sau pun în așteptare proiectele, de teama de a nu rămâne cu banii investiți în construcții nefinalizate.

Conform ANCPI, în județul Brașov, în luna aprilie, s-au înregistrat 2.274 tranzacții, cu 22,15% mai puține față de luna precedentă, când au fost înregistrate 2.921 de tranzacții.

Publicitate

În municipiul Brașov, prețurile la apartamentele de vânzare au avut o evoluție negativă, având o medie de 1.510 Euro/mp, în scădere cu -2,33 % față de luna anterioară. Evoluția trimestrială a fost de asemenea negativă cu -1,63%.

Creșterea anuală a fost de +4,93%, față de nivelul prețurilor din anul trecut, când erau la nivelul de 1.439 Euro/mp sau 71 Euro/mp. La un apartament de 50 de mp, această creștere anuală de preț înseamnă 3.550 de euro mai mult.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes