Connect with us
Publicitate

Administrație

Tranzacție imobiliară controversată la nivelul Municipalității Brașov: Apartament din centrul orașului vândut pentru doar 723 de lei. Allen Coliban afirmă că intenționează să identifice responsabilii

Publicat

pe

Nu este o surpriză că în ultimii ani, chiriașii RIAL Brașov au achiziționat apartamente la prețuri reduse. Legea le permite acestora să cumpere locuințele la costuri accesibile, însă în acest an, SC RIAL SRL (entitatea din subordinea Primăriei Brașov care gestionează fondul locativ al orașului) a atins un nou record: a pierdut un proces prin care a fost forțată să vândă o locuință pentru suma de 723 de lei. Verdictul instanței nu a fost contestat de niciuna dintre părți, nici de Primărie, nici de RIAL. Acum, primarul Allen Coliban afirmă că intenționează să identifice responsabilii, notează Brașov Metropolitan.

O vânzare cu mari semne de întrebare

Detaliile privind vânzarea apartamentului cu două camere, bucătărie, baie și balcon, situat pe strada Dobrogeanu Gherea, în centrul orașului, au fost dezvăluite în ședința de plen a Consiliului Local Brașov din 26 iulie, de către consilierul local Ciprian Chiricheș (PNL). Acesta a solicitat o explicație pentru situația actuală și, în special, pentru lipsa de reacție a RIAL și a Primăriei în acest caz.

Iată, în rezumat, cum s-a desfășurat tranzacția acestui apartament ultracentral din Brașov, vândut pentru doar 723 de lei:

 • Chiriașa a depus mai multe cereri de cumpărare, prima în 1996, ultima în 2021, care nu au primit un răspuns favorabil din partea RIAL;
 • În 2022, chiriașa a dat în judecată RIAL SRL și Primăria Brașov, cerând celor două entități să finalizeze contractul;
  Instanța a emis pe 15 februarie o sentință favorabilă chiriașei, obligând cele două părți să vândă apartamentul la un preț calculat conform legislației în vigoare. Decizia putea fi contestată în termen de 30 de zile, dar acest lucru nu s-a întâmplat;
 • Nici RIAL SRL, nici Primăria nu au contestat decizia instanței, astfel că reclamanta a apelat la un executor judecătoresc pentru a intra în posesia apartamentului.

Primarul afirmă că este în căutarea celor vinovați

Primarul Brașovului, Allen Coliban, afirmă că nu era la curent cu acest caz până când a fost confruntat cu realitatea. Însă susține că responsabilitatea ar reveni departamentului comercial de la RIAL, pe care „dumneavoastră, de la PNL, l-ați susținut”.

Publicitate

Iată explicațiile primarului în Consiliul Local:

„Vânzarea a fost realizată pe baza unei grile stabilite de lege și a unei decizii judecătorești care a permis vânzarea la 700 de lei. Deciziile instanței sunt executorii în momentul în care devin definitive. Avem o decizie a instanței, care obligă RIAL să vândă imobilul pentru această sumă (…) Din punctul meu de vedere, vina aparține departamentului comercial și juridic de la RIAL, care, văzând valoarea, ar fi putut invoca argumente nu împotriva vânzării, ci pentru o evaluare corectă. În prezent, avem o anchetă internă, tocmai pentru a determina aceste aspecte (…) Ar fi trebuit să contestăm acea decizie. Sunt de acord. De altfel, am dispus schimbarea modului în care RIAL formulează întâmpinările. O parte din motivele pentru care pierdem aceste procese se datorează și modului în care RIAL afirmă că toate condițiile sunt îndeplinite, că reclamantul are dreptul să cumpere și că RIAL nu are nimic împotrivă. Despre toate acestea, Direcția Juridică din Primăria Brașov va pregăti un raport, iar concluziile vor fi prezentate în Consiliul Local”.

„Cartonaș roșu” pentru primar

După ce Allen Coliban a prezentat aceste explicații, consilierul local care a adus în discuție cazul în ședința de plen i-a acordat primarului „cartonașul roșu”.

„Este vorba de o faptă foarte gravă, de o faptă penală, dovedită. După așa ceva, aș chema mâine conducerea RIAL, i-aș demite pe toți și aș pune sechestru asigurator pe bunurile lor, pentru recuperarea prejudiciului”, a declarat Chiricheș.

Primarul Allen Coliban a declarat, la rândul său, că face demersuri pentru a afla cum de s-a întâmplat această vânzare a unui apartament din centrul Brașovului, la numai 723 de lei și că intenționează să ia măsuri.

Ședința Consiliului Local

Nu se mai poate face nimic pentru recuperarea apartamentului sau pentru modificarea prețului tranzacției. Pe piața liberă, un astfel de apartament costă zeci de mii de euro, în zona Dobrogeanu-Gherea. Ironia este că, pe lângă pierderea apartamentului vândut la 723 de lei, Municipalitatea a fost obligată de instanță să plătească și cheltuielile de judecată, care se ridică la 5.000 de lei.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
2 Comentarii

1 Comentariu

 1. Valentina Lustun

  28 iulie, 2023 at 6:55 pm

  Înainte de demiterea funcționarilor RIAL as începe cu adevărații responsabili pentru situația creata, recte onor primaria, care a blocat vânzările apartamentelor RIAL către populatie. Și abuzurile continua si se diversifica:nu se aproba nici rezilierile de contracte , solicitate în urma demersurilor zadarnice de a repara/consolida casele din patrimoniul deținut. Dacă doriți puteți viziona casa de pe strada Republicii nr. 50, în spatele curții, pentru care, deși este 100% ruinata si nelocuibila, RIAL se face ca nu are in atribuții îngrijirea și administrarea, chiar dacă fix asta e domeniul de activitate. Iar Primaria se preface ca nu are competențe în domeniu, conform răspunsului la solicitări. Deci acu ce treaba are onor musiu coliban sa ancheteze ce ?!? S-a trezit vorbind….și apropo, stimate tovarăș, primarul este primul functionar public al comunității, adică deservește comunitatea. Pentru ce domnia dvs nu poate fi deranjata cu solicitări de audienta?! Nu-mi rămâne decât sa va doresc succes !

 2. Marius

  29 iulie, 2023 at 10:52 am

  De ce se mira politicienii, jurnaliștii și cetatenii? Începând din 1995 RIAL Brașov a vândut mii de apartamente cu preturi calculate după aceeași grila. Legea 112/1995 prevedea și rate pe 15 ani. O parte dintre apartamente au fost naționalizate în anii ’50 in baza unor legi. Însă multe au fost luate cu japca fără sa existe un titlu legal iar proprietarii au fost alungați, amenințați, oprimati. Este lesne de înțeles ce au pățit cei care s-au opus. Sumele derizorii calculate conform grilei au fost încasate de Statul Roman. Diferențele care tind către o parte importanta din prețul de piață, nu se știe cine le-a încasat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes