Connect with us
Publicitate

Fapt divers

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Rusalii. Ce nu trebuie să facem astăzi

Publicat

pe

De sărbătoarea Luna Sfântului Duh sunt legate o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii pe care creştinii ortodocşi le respectă cu sfinţenie. În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, cea de-a treia persoană a Sfintei Treimi, scriu jurnaliștii stiripesurse.ro.

Publicitate

Potrivit tradiţiei populare, cei care se vor certa de sărbătoarea Lunea Sfântului Duh vor avea parte de nemumărate necazuri. Creştinii sunt sfătuiţi ca această zi să fie petrecută în familie, în pace şi linişte, pentru că în această zi se prind blestemele.

Totodată, în a doua zi de Rusalii, creştinii ortodocşi pot rosti rugăciuni către Duhul Sfânt pentru îndeplinirea dorinţelor şi sănătate. Astăzi nu este bine să înoţi sau să te speli, întrucât Rusaliile sunt zâne ale apelor. De la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu este bine să se culeagă plante de leac.

Se mai spune despre Rusalii că sunt fiicele lui „Rusalim împărat”, acesta din urmă fiind o personificare a cetăţii Ierusalim. Ele stau pe pământ vreme de o lună şi nu pot fi văzute de oameni. Pe unde trec ele, apar tot felul de boli şi necazuri. Pentru a fi feriţi de ele, oamenii pun în casă pelin şi usturoi. În aceste zile, frunze de pelin se pun în toate băuturile, cu excepţia apei.

Publicitate

Rusaliile pedepsesc oamenii care fac rele, pe cei care nu le respectă zilele de sărbătoare, care dorm sub pomi sau aduc noaptea apă de la fântană; îi ridică pe sus în vârtejuri, îi pocesc sau sluţesc.

În Ardeal, în a doua zi de Rusalii, există obiceiul cunoscut ca „udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes