Connect with us
Publicitate

Social

Tradiţii şi obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul: Nu se bea vin roşu şi nu se mănâncă varză

Publicat

pe

Biserica Ortodoxă prăznuiește în fiecare an, pe 29 august, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Conform credințelor populare, în această zi nu se bea vin roşu şi nu se mănâncă varză.

Publicitate

În memoria sângelui vărsat de către Sântion sau Sântion de toamnă (cum mai e numit, în popor, Sfântul Ioan Botezătorul), tradiția cere să nu se consume vin roșu, nici alimente și mâncăruri gătite, care au aceeași culoare: pepene roșu, ardei roșii, sos de tomate, carne roșie – nici atât, pentru că e zi de post.

„Tradiția spune că în ziua de 29 august creștinii trebuie să țină post negru sau aspru în care sunt permiși doar struguri și apă. Nu se bea vin roșu, deoarece în credință acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se mănâncă fructe sau legume roșii și nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului”, susțin teologii.

Totodată, în această zi nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes