Connect with us
Publicitate

Turism

Tradiții populare la Săcele: Balul Plăcintelor Mocănești

Publicat

pe

Publicitate

Haideți să participăm la un eveniment unde ne vom aduce aminte, împreună, într-o atmosferă caldă, prietenească, de obiceiuri și tradiții specifice celor „Șapte Sate” de altădată. Centrul Cultural Reduta și Asociația Cultural-sportivă ,,Izvorul” din Săcele ne-au lansat invitația la Balul Plăcintelor Mocănești, manifestare ce va avea loc mîine (sâmbătă, 9 martie), începând cu ora 19:00, la Hanul Domnesc.

„Scopul organizării acestui bal este acela de a aduce pentru o seară, atmosfera întâlnirilor de altădată ale familiilor săcelene, de a încuraja purtarea portului popular mocănesc și de a degusta delicioasele plăcinte mocănești. Rețeta lor este transmisă din generație în generație”, ne transmit gazdele de mâine seară.

Rețetă tradițională de plăcinte mocănești à la Săcele

Rețeta pentru 6 plăcinte mocănești este compusă din: 1 ou, o lingură de ulei, o lingură de oțet, un pahar cu apă minerală sau cu lapte, o linguriță rasă de sare, făină cât cuprinde, până ce aluatul se ia de pe degete.

Pentru umplutură se folosește brânză în coajă de brad, cam 50-70 grame pentru fiecare plăcintă în parte. Mai este nevoie de 100 grame de untură topită, un litru de ulei pentru copt. Se amestecă toate ingredientele pentru aluat, se întinde o foaie groasă de 3-4 milimetri și se unge cu untură. Se rulează și se dă la rece cam 20 de minute.

Publicitate

Se porționează în 6 felii care se întind cu făcălețul în formă ovală sau rotundă, cu grosimea de aproximativ 3 milimetri. Se pune brânza mărunțită pe o jumătate din forma aluatului întins, apoi se acoperă cu cealaltă jumătate, aliniindu-se marginile. Prin presarea marginilor cu vârful degetelor, se lipesc cele două părți, urmând a se crea refrecul prin răsucirea și presarea aluatului.

Se coc în uleiul încins, la foc iute, până ce capătă o culoare aurie. Ca plăcintele să iasă bune, lelița trebuie să pună multă dragoste și gânduri bune.

Această rețetă a fost publicată în volumul ,,Timpul și rânduielile alimentației de altădată”, lucrare scrisă de Veronica Bogoiu, Ioan Praoveanu, coordonată de prof. Adrian Vălușescu și publicată de Centrul Cultural Reduta și Serviciul Cultură Tradițională. (Sursa foto: Centrul Cultural Reduta Brașov)

 

 

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes