Connect with us

Util

Tort cu migdale, jeleu, ciocolată crocantă albă și mousse. „Cel mai bun tort mâncat vreodată”

Știri Brașov

Publicat

pe

Lascăr Mihaela, îndrăgostită iremediabil de dulce. Cursul de cofetar îmi întărește convingerile și ia naștere
pagina Deliciile Nataliei / www.facebook.com/Delicii.Natalia

3:45 A.M.

Publicitate

Poftă de scris și-apoi poftă de dulce. O dimineață pe cinste.

Tort cu blat aromat de migdale, jeleu din fructe roșii, dar neapărat roșii, mousse de ciocolată albă, strat crocant din ciocolată albă.

E un James Bond al filmelor de astăzi. Sau un rege galant al secolului XVII din faimoasa Anglie. Oricum ar fi pășește maiestuos pe covorul roșu și așteaptă plecăciuni. Și le merită. Credeți-mă, pe cuvânt de pofticioasă.

Este complex sau poate complicat, pretențios sau sofisticat. Este așa cum trebuie să fie un dulce aparte, diferit, care trebuie să impresioneze și să te facă să spui „Cel mai bun tort mâncat vreodată”. Cuvintele unei bune prietene. Și chiar așa este. Deosebit.

Poate procesul de pregătire, căci e un întreg proces, pare să fie cu bătaie de cap și cu atenție multă dar am invățat că uneori extazul papilelor gustative vine din ceva foarte bine făcut cu tot felul de artificii și brizbrizuri.

Să începem deci.

Pregătim ingredientele pentru jeleu deoarece acesta trebuie lăsat peste noapte la congelator. So, day 1.

Publicitate

Pentru jeleu:

 • 180 gr fructe de culoare roșie (coacăze, zmeură,căpșuni);
 • 50 gr zahăr pudră;
 • 7 gr gelatină pudră.

Fructele întregi le punem pe foc împreună cu zahărul iar după ce dau în clocot de câteva ori le dăm deoparte și le pasăm cu blenderul. Gelatina hidratată înainte în 40 ml apă o adăugăm peste fructele proaspăt pasate dar încă fierbinți. Astfel ea se topește bine iar jeleul se întărește uniform. Turnăm compoziția într-o formă de 14-16 cm îmbracată în folie alimentară. O dăm la rece pentru 1h jumătate iar apoi direct la congelator până a doua zi.

Pentru partea crocantă de ciocolată albă avem nevoie de un ingredient special. Paillete feuilletine. Rețeta este foarte simplă dar ideal este de pregătit în aceeași zi cu jeleul și lăsată peste noapte.

Ingrediente paillete:

 • 40 gr unt moale;
 • 40 gr zahăr pudră;
 • 40 gr albuș;
 • 40 gr făină albă 000.

Amestecăm zahărul cu untul. Adăugăm albușul și apoi făina. Compoziția trebuie întinsă în strat foarte subțire în tava acoperită cu hârtie de copt. O dăm la cuptorul încălzit la temperatură medie spre mare. Se lasă circa 8 minute sau până când se rumenește frumos deasupra. Când este gata o scoatem din cuptor, o lăsăm să se odihnească 1 minut și o rupem în bucăți mici. Trebuie ferită de umiditate motiv pentru care trebuie păstrată în vas ermetic cu capac.

Publicitate

Day 2.

Putem să ne apucăm de blat pentru care avem nevoie de o formă de 18 cm și de un cuptor încălzit. Aproximativ 175 grade.

Ingrediente:

 • 70 gr zahăr pudră;
 • 30 gr migdale măcinate bine sau făină de migdale;
 • 10 gr miere;
 • 30 gr făină;
 • 35 gr ulei;
 • 2 albușuri de ouă medii ( nu mai mult de 70 gr).

Mixăm albușurile bine iar apoi adăugăm mierea și zahărul. Punem și uleiul urmat de migdale și făină. Turnăm compoziția în formă și coacem pentru circa 20 min. Când este gata lăsăm să se răcească complet.

În acest moment pregătim pasta de praline. Pentru aceasta sunt necesare:

 • 10 gr alune de pădure;
 • 10 gr nuci
 • 10 gr migdale;
 • 25 gr zahăr.

Peste zahărul ușor caramelizat adăugăm restul ingredientelor și mai lăsăm pe foc pentru maxim jumătate de minut. Nu vrem să se ardă. Compoziția astfel obținută o scoatem pe hârtie de copt și o lăsăm să se răcească. Când este complet răcită o mărunțim la robot.

Publicitate

Putem pregăti partea crocantă de ciocolată albă pentru care avem nevoie de:

 • 90 gr ciocolată albă;
 • 50 gr pastă de praline;
 • 150 gr paillete.

Ciocolata albă topită pe baie de abur o amestecăm cu pasta și cu pailleteul. Întindem din aceasta un strat gros direct pe blat.

În continuare pregătim mousseul de ciocolată albă:

 • 3 gălbenușuri;
 • 300 ml smântână pentru frișcă;
 • 200 gr ciocolată albă;
 • 5 gr gelatină
 • 250 ml lapte.

 Gelatina urmează a fi hidratată în 30 ml apă timp în care punem pe foc amestecul de lapte și gălbenușuri. Acesta nu trebuie să fiarbă însă trebuie să se lege. Nu devine gros, rămâne lichid dar cremos. Peste crema astfel obținută adaugăm ciocolata care se topește. În acest punct putem adăuga gelatina hidratată. Acum batem smântâna iar când este gata o adaugăm treptat peste crema de mai sus amestecând treptat cu mișcări de jos în sus pentru a o păstra aerată.

Procedeul de ansamblare respectat fiind aduce plusul rețetei. Va arăta deosebit atunci când tăiați tortul dar și combinația de arome are astfel un gust aparte.

Aveți nevoie de o formă de 20 cm pe care trebuie să o îmbrăcați în folie alimentară. Este mai ușor de scos.

Pașii pentru ansamblare sunt următorii:

 1. Blat cu partea crocantă de ciocolată albă;
 2. Jumătate din mousseul alb;
 3. Jeleul ;
 4. Jumătatea rămasă din mousseul alb nivelată foarte bine.

Tortul astfel gata se dă la rece pentru 2-3 ore și apoi la congelator până următoarea zi.

Day 3.

Aici este partea distractivă. După ce scoateți ușor și atent tortul din formă, îl puteți decora. Cu frișcă, fructe sau ca mine, cu o glazură oglindă.

Best cake in town. The king of the kings. Este cu adevărat impresionant și are un gust pe măsură. Garantez pentru fețe fețe dar de bine. De bine și de plăcere.

Zi cu spor, soare măcar în suflet și în bucătărie.

Pe data viitoare.

Publicitate
Spune-ți părerea

Util

Vremea se răcește în întreaga ţară. Informare meteo de vânt puternic, începând de sâmbătă dimineaţă

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo în ceea ce privește starea vremii, începând cu noaptea de vineri spre sâmbătă. Conform prognozei, vântul se va intensifica treptat, urmând să cuprindă cea mai mare parte a țării, pe parcursul zilei de sâmbătă.
Meteorologii anunţă că în zonele joase, rafalele vor ajunge la 45 – 55 de kilometri la oră, iar în zonele montane, până la 80 – 90 de kilometri la oră. Vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimți treptat în toate regiunile țării.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 27 februarie, ora 06:00 – 01 martie, ora 12:00
Fenomene vizate: intensificări ale vântului
Zone afectate: conform textului

Publicitate

Din a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă (26/27 februarie) vântul se va intensifica treptat, la început în nord-est și la munte, iar pe parcursul zilei de sâmbătă (27 februarie) în cea mai mare parte a țării. Duminică (28 februarie) și luni (1 martie) intensificări temporare ale vântului vor mai fi îndeosebi în regiunile estice și în zona de munte.
Se vor înregistra viteze la rafală, în general, de 45…55 km/h, iar în zona înaltă a Carpaților Meridionali se vor depăși 80…90 km/h.

Notă: La munte, în general la altitudini mai mari de 1500 m, vor fi intervale în care va ninge, iar în estul teritoriului, îndeosebi din a doua parte a nopții de duminică spre luni (28 februarie/1 martie), și pe parcursul zilei de luni (1 martie) vor predomina ninsorile.

Publicitate

Vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimți treptat în toate regiunile, astfel că valorile termice se vor situa în jurul celor normale.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Citește mai mult

Util

Atenţie şoferi! Se închide o stradă din Braşov. Autobuzul 24 îşi modifică temporar traseul

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Traficul rutier va fi închis pe strada Izvorului din Stupini, de la intersecția cu Strada Fagurului până la intersecția cu strada Bârsei, pentru lucrări de canalizare din cadrul proiectului „Extinderea sistemului de colectare și transport ape uzate și aducțiune apă potabilă în zona Brașov, Stupini, Feldioara“.

Restricția se va aplica de luni, 22 februarie și este estimată să dureze până pe 31 mai 2021. Lucrările se execută în carosabilul străzii Izvorului, vor începe din intersecția cu strada Fagurului și vor avansa către strada Bârsei. Pentru executarea acestora va fi necesară închiderea totală a traficului în intervalul orar 07.00 – 18.00 și restricționarea circulației pe partea drumului corespunzătoare tronsonului menționat, în secțiuni succesive, pe o lungime maximă de 54 metri.

Riveranii vor avea posibilitatea de acces pe str. Izvorului, atât dinspre str. Fagurului cât și dinspre str. Bârsei, cu excepția zonei de aproximativ 54.0 m pe care se execută lucrările.

Se modifică traseul liniei 24 – stațiile vor fi translatate pe str Fagurului

Având în vedere lățimea redusă a străzii Izvorului, partea carosabilă rămasa liberă în zonele afectate de lucrări nu permite accesul mijloacelor de transport în comun de pe linia 24, și, în consecință, în perioada 22.02.2021-31.05.2021, traseul acestora va fi deviat temporar pe strada Fagurului.

Schimbarea traseului liniei 24 va opera începând tot de luni, 22 februarie 2021, și va menținută pe perioada efectuării lucrărilor.

În aceste condiții, autobuzele ce deservesc linia 24 nu vor mai opri în următoarele stații:

 • pe sensul Livada Postei spre Baciului/Stupinii Noi:

  Publicitate

– stația „Stupini Centru” de pe Str. Bârsei;

– stația „Izvorului” de pe Str. Izvorului;

– stația „Facultativa” de pe Str. Izvorului;

– stația „Str. Izvorului” de pe Str. Izvorului.

 • pe sensul Baciului/Stupinii Noi spre Livada Postei:

– stația „Str. Izvorului” de pe Str. Izvorului;

– stația „Facultativă” de pe Str. Izvorului;

– stația capăt linia 40 „Izvorului” de pe Str. Izvorului.

În ceea ce privește noile opriri, de pe traseul deviat al liniei 24, acestea vor fi următoarele:

 • pe sensul Livada Postei spre Baciului/Stupinii Noi:

– stația liniilor 18 și 40 „Stupini Centru” de pe Str. Fagurului;

– stația liniilor 18 și 40 „Facultativa” de pe Str. Fagurului;

– stația liniilor 18 și 40 „Fagurului” de pe Str. Fagurului;

– stația nou înființată „Str. Izvorului” de pe Str. Fagurului (în apropierea intersecției cu Str. Izvorului);

 • pe sensul Baciului/Stupinii Noi spre Livada Poștei:

  Publicitate

– stația nou înființată „Str. Izvorului” de pe Str. Fagurului (în apropierea intersecției cu Str. Izvorului);

– stația liniilor 18 și 40 „Fagurului” de pe Str. Fagurului;

– stația liniilor 18 și 40 „Facultativă” de pe Str. Fagurului.

Graficele de circulație nu vor fi afectate, iar afișele cu orele de treceri prin stații vor fi amplasate de mâine în noile stații de pe traseu, tabelele urmând a purta mențiunea ”Valabil din 22 februarie 2021”.

Citește mai mult

Util

GERUL s-a instalat în zona Brașovului. Prognoza meteo pentru următoarele cinci zile în Săcele, Brașov, Făgăraș, Bran, Predeal sau Codlea: Se ajunge și la -19 grade Celsius

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Vremea va continua să fie rece în următoarele zile, în județul Brașov. Sunt anunțate și câteva ninsori. Temperaturile minime scad până la -19 grade Celsius.

Va fi foarte frig și ziua. Maximele vor fi negative în toate localitățile din județ.

Vă prezentăm condiții meteo în localități din județul Brașov în perioada 13-17 februarie:

Brașov
Sâmbătă 13.02 maxime de -8 grade Celsius, minime de -14 grade Celsius; Frig
Duminică 14.02 maxime de -6 grade Celsius, minime de -11 grade Celsius; Câteva averse de ninsoare
Luni 15.02 maxime de -4 grade Celsius, minime de -10 grade Celsius; Foarte frig
Marți 16.02 maxime de -7 grade Celsius, minime de -15 grade Celsius; Foarte frig
Miercuri 17.02 maxime de -2 grade Celsius, minime de -11 grade Celsius; Nori și soare

Săcele
Sâmbătă 13.02 maxime de -8 grade Celsius, minime de -14 grade Celsius; Frig
Duminică 14.02 maxime de -6 grade Celsius, minime de -11 grade Celsius; Câteva averse de ninsoare
Luni 15.02 maxime de -4 grade Celsius, minime de -10 grade Celsius; Foarte frig
Marți 16.02 maxime de -7 grade Celsius, minime de -15 grade Celsius; Foarte frig
Miercuri 17.02 maxime de -2 grade Celsius, minime de -11 grade Celsius; Nori și soare

Bran
Sâmbătă 13.02 maxime de -10 grade Celsius, minime de -16 grade Celsius; Frig
Duminică 14.02 maxime de -8 grade Celsius, minime de -14 grade Celsius; Nori şi soare
Luni 15.02 maxime de -7 grade Celsius, minime de -14 grade Celsius; Frig
Marți 16.02 maxime de -10 grade Celsius, minime de -16 grade Celsius; Frig
Miercuri 17.02 maxime de -5 grade Celsius, minime de -13 grade Celsius; Foarte frig

Codlea
Sâmbătă 13.02 maxime de -7 grade Celsius, minime de -14 grade Celsius; Frig
Duminică 14.02 maxime de -5 grade Celsius, minime de -11 grade Celsius; Câteva averse de ninsoare
Luni 15.02 maxime de -4 grade Celsius, minime de -10 grade Celsius; Foarte frig
Marți 16.02 maxime de -6 grade Celsius, minime de -15 grade Celsius; Foarte frig
Miercuri 17.02 maxime de -2 grade Celsius, minime de -12 grade Celsius; Nori și soare

Publicitate

Cristian
Sâmbătă 13.02 maxime de -7 grade Celsius, minime de -14 grade Celsius; Frig
Duminică 14.02 maxime de -5 grade Celsius, minime de -11 grade Celsius; Câteva averse de ninsoare
Luni 15.02 maxime de -4 grade Celsius, minime de -10 grade Celsius; Foarte frig
Marți 16.02 maxime de -6 grade Celsius, minime de -15 grade Celsius; Foarte frig
Miercuri 17.02 maxime de -2 grade Celsius, minime de -12 grade Celsius; Nori și soare

Făgăraș
Sâmbătă 13.02 maxime de -6 grade Celsius, minime de -13 grade Celsius; Foarte frig
Duminică 14.02 maxime de -5 grade Celsius, minime de -9 grade Celsius; Câteva averse de ninsoare
Luni 15.02 maxime de -3 grade Celsius, minime de -9 grade Celsius; Noros
Marți 16.02 maxime de -5 grade Celsius, minime de -15 grade Celsius; Foarte frig
Miercuri 17.02 maxime de -1 grade Celsius, minime de -11 grade Celsius; Foarte frig

Publicitate

Ghimbav
Sâmbătă 13.02 maxime de -7 grade Celsius, minime de -14 grade Celsius; Frig
Duminică 14.02 maxime de -5 grade Celsius, minime de -11 grade Celsius; Câteva averse de ninsoare
Luni 15.02 maxime de -4 grade Celsius, minime de -10 grade Celsius; Foarte frig
Marți 16.02 maxime de -6 grade Celsius, minime de -15 grade Celsius; Foarte frig
Miercuri 17.02 maxime de -2 grade Celsius, minime de -12 grade Celsius; Nori și soare

Hălchiu
Sâmbătă 13.02 maxime de -7 grade Celsius, minime de -14 grade Celsius; Frig
Duminică 14.02 maxime de -5 grade Celsius, minime de -11 grade Celsius; Câteva averse de ninsoare
Luni 15.02 maxime de -4 grade Celsius, minime de -10 grade Celsius; Foarte frig
Marți 16.02 maxime de -6 grade Celsius, minime de -15 grade Celsius; Foarte frig
Miercuri 17.02 maxime de -2 grade Celsius, minime de -12 grade Celsius; Nori și soare

Publicitate

Jibert
Sâmbătă 13.02 maxime de -6 grade Celsius, minime de -13 grade Celsius; Foarte frig
Duminică 14.02 maxime de -5 grade Celsius, minime de -9 grade Celsius; Câteva averse de ninsoare
Luni 15.02 maxime de -3 grade Celsius, minime de -9 grade Celsius; Noros
Marți 16.02 maxime de -5 grade Celsius, minime de -15 grade Celsius; Foarte frig
Miercuri 17.02 maxime de -1 grade Celsius, minime de -11 grade Celsius; Foarte frig

Măieruș
Sâmbătă 13.02 maxime de -8 grade Celsius, minime de -13 grade Celsius; Câţiva fulgi
Duminică 14.02 maxime de -5 grade Celsius, minime de -11 grade Celsius; Câteva averse de ninsoare
Luni 15.02 maxime de -4 grade Celsius, minime de -13 grade Celsius; Foarte frig
Marți 16.02 maxime de -6 grade Celsius, minime de -15 grade Celsius; Foarte frig
Miercuri 17.02 maxime de -2 grade Celsius, minime de -12 grade Celsius; Nori și soare

Predeal
Sâmbătă 13.02 maxime de -12 grade Celsius, minime de -17 grade Celsius; Frig
Duminică 14.02 maxime de -9 grade Celsius, minime de -15 grade Celsius; Nori şi soare
Luni 15.02 maxime de -8 grade Celsius, minime de -14 grade Celsius; Frig
Marți 16.02 maxime de -10 grade Celsius, minime de -19 grade Celsius; Frig
Miercuri 17.02 maxime de -6 grade Celsius, minime de -14 grade Celsius; Nori și soare

Râșnov
Sâmbătă 13.02 maxime de -7 grade Celsius, minime de -14 grade Celsius; Frig
Duminică 14.02 maxime de -5 grade Celsius, minime de -11 grade Celsius; Câteva averse de ninsoare
Luni 15.02 maxime de -4 grade Celsius, minime de -10 grade Celsius; Foarte frig
Marți 16.02 maxime de -6 grade Celsius, minime de -15 grade Celsius; Foarte frig
Miercuri 17.02 maxime de -2 grade Celsius, minime de -12 grade Celsius; Nori și soare

Cincu
Sâmbătă 13.02 maxime de -6 grade Celsius, minime de -13 grade Celsius; Foarte frig
Duminică 14.02 maxime de -5 grade Celsius, minime de -9 grade Celsius; Câteva averse de ninsoare
Luni 15.02 maxime de -3 grade Celsius, minime de -9 grade Celsius; Noros
Marți 16.02 maxime de -5 grade Celsius, minime de -15 grade Celsius; Foarte frig
Miercuri 17.02 maxime de -1 grade Celsius, minime de -11 grade Celsius; Foarte frig

Citește mai mult
Publicitate

De Interes

>