Connect with us
Publicitate

Util

Tort cu migdale, jeleu, ciocolată crocantă albă și mousse. „Cel mai bun tort mâncat vreodată”

Știri Brașov

Publicat

pe

Lascăr Mihaela, îndrăgostită iremediabil de dulce. Cursul de cofetar îmi întărește convingerile și ia naștere
pagina Deliciile Nataliei / www.facebook.com/Delicii.Natalia

3:45 A.M.

Poftă de scris și-apoi poftă de dulce. O dimineață pe cinste.

Tort cu blat aromat de migdale, jeleu din fructe roșii, dar neapărat roșii, mousse de ciocolată albă, strat crocant din ciocolată albă.

Publicitate

E un James Bond al filmelor de astăzi. Sau un rege galant al secolului XVII din faimoasa Anglie. Oricum ar fi pășește maiestuos pe covorul roșu și așteaptă plecăciuni. Și le merită. Credeți-mă, pe cuvânt de pofticioasă.

Este complex sau poate complicat, pretențios sau sofisticat. Este așa cum trebuie să fie un dulce aparte, diferit, care trebuie să impresioneze și să te facă să spui „Cel mai bun tort mâncat vreodată”. Cuvintele unei bune prietene. Și chiar așa este. Deosebit.

Publicitate

Poate procesul de pregătire, căci e un întreg proces, pare să fie cu bătaie de cap și cu atenție multă dar am invățat că uneori extazul papilelor gustative vine din ceva foarte bine făcut cu tot felul de artificii și brizbrizuri.

Să începem deci.

Pregătim ingredientele pentru jeleu deoarece acesta trebuie lăsat peste noapte la congelator. So, day 1.

Publicitate

Pentru jeleu:

 • 180 gr fructe de culoare roșie (coacăze, zmeură,căpșuni);
 • 50 gr zahăr pudră;
 • 7 gr gelatină pudră.

Fructele întregi le punem pe foc împreună cu zahărul iar după ce dau în clocot de câteva ori le dăm deoparte și le pasăm cu blenderul. Gelatina hidratată înainte în 40 ml apă o adăugăm peste fructele proaspăt pasate dar încă fierbinți. Astfel ea se topește bine iar jeleul se întărește uniform. Turnăm compoziția într-o formă de 14-16 cm îmbracată în folie alimentară. O dăm la rece pentru 1h jumătate iar apoi direct la congelator până a doua zi.

Pentru partea crocantă de ciocolată albă avem nevoie de un ingredient special. Paillete feuilletine. Rețeta este foarte simplă dar ideal este de pregătit în aceeași zi cu jeleul și lăsată peste noapte.

Publicitate

Ingrediente paillete:

 • 40 gr unt moale;
 • 40 gr zahăr pudră;
 • 40 gr albuș;
 • 40 gr făină albă 000.

Amestecăm zahărul cu untul. Adăugăm albușul și apoi făina. Compoziția trebuie întinsă în strat foarte subțire în tava acoperită cu hârtie de copt. O dăm la cuptorul încălzit la temperatură medie spre mare. Se lasă circa 8 minute sau până când se rumenește frumos deasupra. Când este gata o scoatem din cuptor, o lăsăm să se odihnească 1 minut și o rupem în bucăți mici. Trebuie ferită de umiditate motiv pentru care trebuie păstrată în vas ermetic cu capac.

Day 2.

Publicitate

Putem să ne apucăm de blat pentru care avem nevoie de o formă de 18 cm și de un cuptor încălzit. Aproximativ 175 grade.

Ingrediente:

 • 70 gr zahăr pudră;
 • 30 gr migdale măcinate bine sau făină de migdale;
 • 10 gr miere;
 • 30 gr făină;
 • 35 gr ulei;
 • 2 albușuri de ouă medii ( nu mai mult de 70 gr).

Mixăm albușurile bine iar apoi adăugăm mierea și zahărul. Punem și uleiul urmat de migdale și făină. Turnăm compoziția în formă și coacem pentru circa 20 min. Când este gata lăsăm să se răcească complet.

În acest moment pregătim pasta de praline. Pentru aceasta sunt necesare:

 • 10 gr alune de pădure;
 • 10 gr nuci
 • 10 gr migdale;
 • 25 gr zahăr.

Peste zahărul ușor caramelizat adăugăm restul ingredientelor și mai lăsăm pe foc pentru maxim jumătate de minut. Nu vrem să se ardă. Compoziția astfel obținută o scoatem pe hârtie de copt și o lăsăm să se răcească. Când este complet răcită o mărunțim la robot.

Putem pregăti partea crocantă de ciocolată albă pentru care avem nevoie de:

 • 90 gr ciocolată albă;
 • 50 gr pastă de praline;
 • 150 gr paillete.

Ciocolata albă topită pe baie de abur o amestecăm cu pasta și cu pailleteul. Întindem din aceasta un strat gros direct pe blat.

În continuare pregătim mousseul de ciocolată albă:

 • 3 gălbenușuri;
 • 300 ml smântână pentru frișcă;
 • 200 gr ciocolată albă;
 • 5 gr gelatină
 • 250 ml lapte.

 Gelatina urmează a fi hidratată în 30 ml apă timp în care punem pe foc amestecul de lapte și gălbenușuri. Acesta nu trebuie să fiarbă însă trebuie să se lege. Nu devine gros, rămâne lichid dar cremos. Peste crema astfel obținută adaugăm ciocolata care se topește. În acest punct putem adăuga gelatina hidratată. Acum batem smântâna iar când este gata o adaugăm treptat peste crema de mai sus amestecând treptat cu mișcări de jos în sus pentru a o păstra aerată.

Procedeul de ansamblare respectat fiind aduce plusul rețetei. Va arăta deosebit atunci când tăiați tortul dar și combinația de arome are astfel un gust aparte.

Aveți nevoie de o formă de 20 cm pe care trebuie să o îmbrăcați în folie alimentară. Este mai ușor de scos.

Pașii pentru ansamblare sunt următorii:

 1. Blat cu partea crocantă de ciocolată albă;
 2. Jumătate din mousseul alb;
 3. Jeleul ;
 4. Jumătatea rămasă din mousseul alb nivelată foarte bine.

Tortul astfel gata se dă la rece pentru 2-3 ore și apoi la congelator până următoarea zi.

Day 3.

Aici este partea distractivă. După ce scoateți ușor și atent tortul din formă, îl puteți decora. Cu frișcă, fructe sau ca mine, cu o glazură oglindă.

Best cake in town. The king of the kings. Este cu adevărat impresionant și are un gust pe măsură. Garantez pentru fețe fețe dar de bine. De bine și de plăcere.

Zi cu spor, soare măcar în suflet și în bucătărie.

Pe data viitoare.

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Util

În weekend „Brașovul reciclează” deșeuri electrice și electronice. Vezi unde sunt punctele de colectare şi cum poţi scăpa gratuit de electrocasnicele de care nu mai ai nevoie

Redactia Brasov

Publicat

pe

În perioada 15 – 16 mai 2021 locuitorii Municipiului Brașov sunt încurajați să se implice activ în protecția mediului înconjurător, prin colectarea separată a deșeurilor electrice și electronice (inclusiv a becurilor și a neoanelor).

Asociația ECOTIC, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov şi Eco Civica Center, organizează o campanie pentru locuitorii din Brașov, dedicată colectării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Publicitate

„Unul dintre obiectivele acestui mandat este de a face din Brașov Capitala Verde a României, iar pentru asta trebuie atât noi ca Municipalitate, cât și noi ca brașoveni, să facem tot ce depinde de noi pentru ca acest oraș să fie unul verde. Campania de colectare a DEEE-urilor care va avea loc la sfârșitul aceste săptămâni se încadrează între măsurile pe care le putem lua, împreună, pentru a proteja mediul. Trebuie să fim conștienți că în cazul DEEE-urilor riscurile sunt mult mai mari pentru mediu, decât în cazul altor tipuri de deșeuri, pentru că acestea conțin o serie de materiale și substanțe care sunt foarte poluante și greu de neutralizat. Toți cei care vor să se debaraseze de aceste deșeuri o pot face fie sunând la centrul de colectare, în cazul deșeurilor de mari dimensiuni – frigidere, aragazuri sau mașini de spălat – pentru ca angajații centrului să ridice aceste deșeuri de la domiciliu, fie venind la cele 16 puncte de colectare mobile, care funcționează în acest weekend în toate cartierele Brașovului”, a declarat primarul Allen Coliban.

Locuitorii au la dispoziție, în cadrul campaniei:

Publicitate

Preluarea GRATUITĂ de la domiciliu a deșeurilor voluminoase (minim 20 kg deșeuri electrice/frigider/aragaz/TV/mașină de spălat, uscătoare de rufe etc.) pe baza programării la numărul de telefon 0742 400 404 (apelabil de luni până duminică, între orele 9.00 – 18.00) sau la email-ul comenzi@ecocivicacenter.ro

Predarea la punctele de colectare următoare:

Nr

Amplasament punct provizoriu de colectare

1

Livada Poştei – în parcare, lângă Biblioteca Județeană

2

Astra – B-dul Saturn nr.32 – în fața Galeriilor Orizont

3

Bartolomeu – Str. Gospodarilor nr.3 – lângă locul de joacă

4

Calea Bucureşti – Parcul Someş

5

Centru Civic – în parcarea din faţa Sergiana Center

6

Centrul Vechi – Str. Avram Iancu intersecţia cu Str.Bisericii Române

7

Craiter – Str.Hărmanului nr.110 intersecţia cu Str. Pavilioanele CFR

8

Făget – Str. 13 Decembrie, lângă stația RAT

9

Florilor – B-dul Alex. Vlahuță nr.10 în fața ITC

10

Griviței nr.47 – intersecția străzii Emil Racoviță, lângă locul de joacă

11

Metrom – Str. Carpaților, nr 60, obiectiv 71 (în incinta Metrom)

12

Prund – Șchei – P-ța Unirii lângă stația RAT

13

Răcădau – Parcul Trandafirilorlângă Carrefour Magnolia

14

Tractorul – Str. Olteț nr.12 – lângă Piața Tractorul

15

Noua – Dârste – Str Prunului nr 9, lângă stația RAT

16

Stupini – Str Bârsei, nga biserică

Programul punctelor de colectare este între orele 10:00 și 17:00.

Publicitate

Pentru încurajarea predării corecte spre reciclare a electricelor și electronicelor uzate, fiecare locuitor care va aduce la punctele de colectare DEEE-uri va fi înscris automat la o tombolă având ca premii:2 x cuptor microunde, 2 x aspirator, 4 x fier de calcat, 4 x uscător păr, 4 x trusă de scule. Extragerea va avea loc pe 16 mai, ora 18:00, la punctul de colectare de la Livada Poștei.

Persoanele care vor solicita preluarea de la domiciliu a DEEE-urilor mari și voluminoare, de minim 40 de kg/bucata (mașină de spălat, uscător de rufe, frigider sau combină frigorică) vor primi tichete cadou.

Publicitate
Citește mai mult

Util

DSP Braşov: 2.563 de angajați s-au vacinat la muncă. Doar 35 de de braşoveni din mediul rural au fost vaccinaţi de medicii de familie

Redactia Brasov

Publicat

pe

Conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică Brașov, în perioada 3-10.05.2021, echipele de vaccinare au imunizat  împotriva COVID-19 un număr de 2.563 de angajați din cadrul a 35 de companii private, la sediile acestora.

În același interval, în județ au acționat 4 echipe mobile pentru vacinarea persoanelor din centrele rezidențiale și din centrele de dializă, a persoanelor nedeplasabile și a celor fără adăpost. Aceste echipe, formate din 4 medici, 8 asistenți și 2 registratori, au efectuat 6 misiuni, în cursul cărora au vaccinat 126 de persoane.

Publicitate

De asemenea, 22 de medici de familie din mediul urban au vaccinat 83 de persoane, iar 9 medici de familie din mediul rural au vaccinat 35 de persoane.

Echipa care funcționează la centrul mobil de vaccinare a vaccinat 33 de persoane, precum și 266 de persoane din Penitenciarul Codlea.

Publicitate

În cadrul evenimentului „Liber în Europa” organizat în data de 9 mai în Piața Sf. Ioan din municipiul Brașov s-au vaccinat 420 de persoane, iar la maratonul de vaccinare de la Castelul Bran au fost imunizate 252 de persoane.

În această săptămână începe vaccinarea la sediile și punctele de lucru ale unui număr de 9 operatori economici fiecare având peste 100 de angajați.

Publicitate
Citește mai mult

Util

FOTO / Atenţie şoferi! Au început lucrările la podul de la Azuga. Datează din 1936 iar ultima consolidare a sa a fost făcută acum 24 de ani

Redactia Brasov

Publicat

pe

Încep lucrările la structura de rezistență a podului peste pârâul Azuga, situat pe DN1, km 135+332, localitatea Azuga, județul Prahova, în data de 10.05.2021.

Podul de la Azuga a fost construit în 1936, iar ultima consolidare s-a făcut în urmă cu 24 de ani. Între timp, fluxurile de trafic au crescut considerabil. 

Publicitate

Reamintim că tranzitarea punctului de lucru pentru vehiculele având masa totală maximă admisă (MTMA) mai mare de 7,5 tone este interzisă, conform informațiilor transmise anterior de CNAIR. Consultările pe această temă cu transportatorii s-au desfășurat pe o perioadă de circa 5 luni. 

Se exceptează de la aplicarea restricției vehiculele deţinute sau utilizate în baza unui drept legal de către serviciile publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, aşa cum sunt definite în Ordonanţa Guvernului nr. 88/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 363/2002, cu modificările şi completările ulterioare si cele destinate prin construcție asistenței medicale de urgență și de prim ajutor.

Publicitate

Circulația vehiculelor rutiere cu masa totală maximă admisă mai mare de 7,5 tone, cu excepția celor menționate anterior, între Ploiești si Brașov, va fi deviată pe DN 1A, pe ambele sensuri, pe traseul: DN 1  –  DN 1A Centura Ploiești – DN 1A – Intersecția DN 1A cu DN 1 Săcele.

Circulația vehiculelor rutiere cu masa totală maximă admisă mai mare de 7,5 tone, între Ploiești și punctul de lucru (km 135+332) se va desfășura pe DN 1 conform reglementărilor legale în vigoare (O.M.T. – M.A.I. nr. 647 – 127/2016 privind introducerea restricției de circulație pentru vehiculele rutiere cu mtma ≥ 7,50 tone altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane pe DN 1 (E60), sectorul București-Ploiești-Brașov și O.G. nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare).

Circulația vehiculelor rutiere cu masa totală maximă admisă mai mare de 7,5 tone, între Brașov și punctul de lucru (km 135+332) se va desfășura pe DN 1 conform reglementărilor legale în vigoare (O.M.T. – M.A.I. nr. 647 – 127/2016 privind introducerea restricției de circulație pentru vehiculele rutiere cu mtma ≥ 7,50 tone altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane pe DN 1 (E60), sectorul București-Ploiești-Brașov și O.G. nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare).

Publicitate

Termenul-limită de finalizare a lucrărilor este 15.12.2021, însă, în urma unor discuții aplicate cu antreprenorul, se vor face demersuri pentru încheierea mai rapidă a acestora.

În zona lucrărilor, circulația vehiculelor având masa totală maximă admisă mai mică de 7,5 tone se va face după cum urmează:

ETAPA I – se va închide partea stângă a podului existent, urmând ca circulația pe direcția Ploiești – Brașov să se realizeze pe un pod metalic provizoriu (situat pe partea dreaptă a podului existent), iar circulația pe direcția Brașov – Ploiești se va devia pe partea dreaptă a podului existent;

Publicitate

ETAPA II – se va închide partea dreaptă a podului existent, urmând ca circulația pe direcția Ploiești – Brașov să se realizeze pe podul metalic provizoriu (situat pe partea dreaptă a podului existent), iar circulația pe direcția Brașov – Ploiești se va realiza pe partea stângă a podului existent;

ETAPA III – se va închide partea stângă a podului existent pentru așternere strat de uzură. Circulația pe direcția Ploiești – Brașov se va devia pe podul metalic provizoriu (situat pe partea dreaptă a podului existent), iar circulatia pe direcția Brașov – Ploiești se va devia pe partea dreaptă a podului existent;

ETAPA IV – se va închide partea dreaptă a podului existent pentru așternere strat de uzură. Circulația în ambele sensuri se va desfășura alternativ pe banda stângă;

Publicitate

ETAPA V – se va închide total podul existent urmând ca circulația să se desfășoare alternativ pe podul metalic provizoriu.

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>