Connect with us
Publicitate

Tech

Topul pârtiilor de schi în funcție de prețul abonamentului pe kilometrul de pârtie. Poiana Braşov şi Sinaia printre cele mai ieftine

Publicat

pe

Publicitate

Pârtiile din zona Brașovului, considerate cele mai scumpe din țară, sunt, dacă ne raportăm la numărul de kilometri, printre cele mai ieftine, de fapt. Iar asta, datorită faptului că aici sunt mai mulți kilometri de pârtie decât în alte zone. Astfel, la Sinaia costă 8,4 lei pe zi, pe kilometrul de pârtie, iar în Poiana Brașov doar 6,93 de lei, aici fiind 24,5 kilometri de pârtie.

La Predeal, însă este mai scump: 32,85 lei. Prețul unui abonament de o zi în Predeal costă 230 de lei și sunt disponibili în total 7 kilometri de pârtie. La Azuga este puțin mai ieftin, 22,37 de lei, însă mult peste tariful din Poiana Brașov și Sinaia. Sunt la Azuga 7,15 kilometri de pârtie, iar un abonament zilnic ajunge la 160 de lei pentru un adult.

Stațiunea de schi Straja este cea mai profitabilă pentru schiori, dacă se calculează prețul abonamentului pentru o zi, la kilometrul de pârtie. O zi de schiat costă 110 lei pentru un adult, în condițiile în care aici sunt 26 de kilometri de pârtie, conform site-ului Asociația Pro Straja Lupeni. Reiese că la Straja, un schior plătește pe zi 4,23 de lei pe kilometrul de pârtie, transmite g4media.ro.

Trebuie semnalat faptul că acest calcul este unul pur financiar și nu include alte servicii precum calitatea pârtiei, dacă există sau nu nocturnă sau câți angajați deservesc aceste servicii. Nici alte detalii care țin de calitatea pachetelor turistice: dacă există apres-ski-uri, locuri de parcare, dacă accesul este facil sau dacă există locuri de cazare și la ce calitate.

Publicitate

La polul opus se află stațiunea Toplița, unde prețul per kilometrul de pârtie este de 55,5 lei pe zi. Există aici doar 1,8 kilometri de pârtie, iar costul unui abonament pe o zi este de 100 de lei de adult.

O altă stațiune cu puțini kilometri de pârtie se află pe locul doi al celui mai scump abonament raportat la trasee, e vorba de Arena Platoș din stațiunea Păltiniș (Sibiu). Aici sunt 3,5 kilometri de pârtie, iar un abonament pe o zi costă între 95 și 140 de lei pentru un adult. Diferența ține de ziua aleasă pentru schiat, este mai scump în week-end și în extrasezon, însă calculul făcut de noi se referă la cel mai scump abonament, la fel ca și în cazul celorlalte stațiuni prinse în acest clasament.

Pe locul 3 în clasamentul nostru este Mărișel Ski Resort, aflată la 50 de kilometri de Cluj. Aici sunt trei pârtii de schi, care adună 4,5 kilometri de pârtie. Prețul pentru o zi de schiat este de 145 de lei în timpul săptămânii și 165 de lei în week-end. Pețul per kilometru: 36,66 de lei.

În comparație, în Austria, la SkiWelt, cea mai mare zonă de schi interconectată din această țară, care adună 90 de telecabine și teleschi și care are în total 280 de kilometri de pârtii de schi, prețul pentru un abonament de o zi este de 60 de euro. Ar reieși, la un calcul sumar, 4,66 de euro pe kilometru de pârtie, aproximativ 23 de lei. În clasamentul nostru, SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental s-a afla între prețurile practicate în Predeal și Azuga.

Clasament în funcție de prețul pe kilometrul de pârtie:

 • Toplița – 55,5 lei pe zi/km (1,8 km de pârtie, abonament de 100 de lei)
 • Arena Platoș – 40 lei pe zi/km (3,5 km de pârtie, abonament de 140 de lei)
 • Mărișel – 36,66 lei pe zi/km (4,5 km de pârtie, abonament de 165 de lei)
 • Predeal – 32,8 lei pe zi/km (7 km de pârtie, abonament de 230 de lei)
 • Azuga – 22,37 de lei pe zi /km (7,15 km de pârtie, abonament de 160 de lei)
 • Cavnic – 19,4 lei pe zi/km (7,2 km de pârtie, abonament de 140 de lei)
 • Domeniul Schiabil Transalpina – 15,78 lei pe zi/km (9,5 km de pârtie, abonament de 150 de lei)
 • Borșa – 15,62 lei pe zi/km (6,4 km de pârtie, abonament de 100 de lei)
 • Sinaia – 9,2 lei pe zi/km (25 km de pârtie, abonament de 230 de lei)
 • Poiana Brașov – 6,93 lei pe zi/km (24,5 km de pârtie, abonament de 170 de lei)
 • Straja – 4,23 lei pe zi/km (26 km de pârtie, abonament de 110 lei)
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes