Connect with us
Publicitate

Social

Topul celor mai prosperi rectori din România. Ioan Vasile Abrudan, de la Universitatea Transilvania din Braşov, pe locul doi

Publicat

pe

Universitățile din România intră doar în primele o mie în clasamentele mondiale ale performanțelor academice. Avem printre cei mai puțini absolvenți de studii superioare din Europa, dar unii rectori încasează zeci de mii de euro lunar. Libertatea a cercetat declarațiile de avere ale rectorilor din 25 de universități, un sfert din totalul instituțiilor de învățământ superior din țară, și a descoperit că unii ar putea să-și cumpere într-un an 6 mașini Tesla sau un apartament în Dubai.

Publicitate

Libertatea a analizat veniturile din 2022 ale rectorilor de la 25 de universități din România, aflate în topul publicației Times Higher Education în acest an. Doar două universități din țara noastră se mai regăsesc printre primele 1.000 de instituții la nivel mondial – Academia de Studii Economice și Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din Capitală, aflate între pozițiile 800 și 1000.

1. Tudorel Toader, rector la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași – 4 case și 3 apartamente 

Rectorul care a încasat cei mai mulți bani în 2022 este cel de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Tudorel Toader. 141.618 de lei pe lună, adică peste 28.000 de euro. Practic, în două luni și-ar putea cumpăra o Tesla Model 3 și să mai rămână cu bani. Veniturile câștigate într-un an i-ar putea aduce și un apartament cu o cameră în Dubai, care ajunge la 280.000 de euro.

Publicitate

Deși este cel mai bogat dintre rectorii analizați, cea mai mare parte din veniturile sale nu vin de la universitate. Doar puțin peste 22.000 de lei provin de la Universitate, adică nici 16% din total, iar restul de la cabinetul său de avocatură sau din pensia pe care o are de la stat.

În plus, Toader are în țară 11 terenuri, 4 case și 3 apartamente, potrivit declarației de avere. Le deține cotă parte cu soția sa.

2. Ioan Abrudan, rector la Universitatea Transilvania din Brașov, a avut venituri totale de 52.815 lei lunar, mai mult de 10.000 de euro. Majoritatea banilor provin de la universitate, aproape 40.000 de lei, fiind al treilea cel mai mare salariu de rector.

3. Leonard Azamfirei, rector la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, cu peste 52.000 de lei și el. Cu toate acestea, banii de la universitate sunt mai puțin de jumătate din această sumă – 25.694 de lei. Restul, salariul de medic primar, indemnizația de senator sau depozite bancare.

4. Vasile Țopa, rector la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a avut în 2022 un venit lunar de 51.870 de lei, mai puțin de o treime dintre aceștia fiind de la universitate, adică 16.662 de lei. Cei mai mulți bani îi vin lunar din dividende și titluri de stat.

Publicitate

5. Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice din București; deși e al cincilea în top la venituri totale, el are cel mai mare salariu de rector – 46.631 de lei, neavând alte surse de venit. Practic, salariul lui Mihnea Costoiu ca rector este de aproape patru ori mai mari decât cel de ministru al educației, care câștigă puțin sub 13.000 de lei net. 

Întregul articol pe Libertatea

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes